Visum / rechtmatig verblijf

Elke internationale student moet een bewijs van rechtmatig verblijf in Nederland kunnen overleggen als onderdeel van de vereisten voor inschrijving aan Universiteit Maastricht (UM). Welke procedure je moet volgen en of je een visum (MVV) en/of verblijfsvergunning (VRR) nodig hebt, hangt af van je nationaliteit en woonplaats.   

Bij het Visumbureau van UM regelen we dit allemaal voor je. We geven je gedetailleerde instructies voor jouw individuele situatie en dienen je aanvraag in bij de Nederlandse Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND).     

Wanneer moet je actie ondernemen?

Onderneem geen actie met betrekking tot je visum/rechtmatig verblijf totdat je een e-mail hebt ontvangen van het UM Visumbureau. Zodra je een plaats in je opleiding is aangeboden, neemt het UM Visumbureau contact met je op via je privé e-mailadres vanaf de volgende data:   

  • Als je opleiding in september start, ontvang je de e-mail vanaf eind april/begin mei 
  • Begint je opleiding in februari, dan ontvang je de e-mail vanaf eind oktober/begin november 

 Als je na deze data wordt toegelaten tot je opleiding, ontvang je een e-mail kort nadat je een plaats in de opleiding is aangeboden.  

In de e-mail van het Visumbureau staat welke stappen je moet ondernemen en welke documenten je nodig hebt om je legale verblijfplaats te bewijzen.  

Voeg visa@maastrichtuniversity.nl toe aan je lijst met veilige afzenders om te voorkomen dat de e-mail in je spam terechtkomt.   

Deadlines

Het is altijd verstandig om de procedure voor legaal verblijf te starten zodra je de e-mail van het UM Visumbureau hebt ontvangen. In deze e-mail staat de deadline die voor jouw specifieke situatie geldt. Ook vind je hieronder de deadlines voor de meeste situaties. Zorg ervoor dat je aan alle eisen voldoet die in de e-mail staan en vul je dossier vóór deze deadline aan.   

Word je na de deadline toegelaten tot de opleiding of kun je niet aan alle andere inschrijfvoorwaarden voldoen, dan kan je rechtmatig verblijf niet op tijd worden vastgesteld en kun je niet worden ingeschreven voor je opleiding aan de Universiteit Maastricht. Trek in dat geval je aanmelding bij Studielink in en meld je opnieuw aan voor de eerstvolgende mogelijke toelatingsdatum. 

Selecteer hieronder je situatie voor algemene informatie over hoe je een bewijs van legaal verblijf kunt overleggen en of je al dan niet een visum en/of verblijfsvergunning nodig hebt. Houd er rekening mee dat deze lijst niet uitputtend is en dat het mogelijk is dat jouw situatie er niet tussen staat. In dat geval ontvang je alsnog een e-mail van het UM Visumbureau met gedetailleerde instructies voor jouw specifieke situatie.   

EU/EER of Zwitserse staatsburgers: geen visum/verblijfsvergunning nodig

Heb je een geldig paspoort uit de Europese Economische Ruimte (EER) of Zwitserland, dan heb je geen visum of verblijfsvergunning nodig om in Nederland te mogen wonen en ontvang je geen e-mail van het Visumbureau. Je geldige paspoort (of ID-kaart) is het bewijs dat je verblijf in Nederland legaal is. Je hoeft je niet in te schrijven bij de IND.  

EER-landen

België, Bulgarije, Cyprus, Denemarken, Duitsland, Estland, Finland, Frankrijk, Griekenland, Hongarije, Ierland, Italië, Letland, Liechtenstein, Litouwen, Luxemburg, Malta, Noorwegen, Oostenrijk, Polen, Portugal, Roemenië, Slovenië, Slowakije, Spanje, Tsjechië, Zweden, Zwitserland. 

Houders van een geldige Nederlandse verblijfsvergunning voor studiedoeleinden die overstappen naar Universiteit Maastricht

Als je al een Nederlandse verblijfsvergunning hebt voor studiedoeleinden en je wilt overstappen naar Universiteit Maastricht, dan moet UM de verantwoordelijkheid van je vorige instelling overnemen. Als je een Nederlandse verblijfsvergunning hebt voor een ander doel dan studie, lees dan de informatie in de volgende paragraaf.   

Aanvraagvereisten

Je dient de volgende documenten te overleggen aan het UM Visumbureau:   

  • een kopie van je geldige verblijfsvergunning  
  • een bewijs van voldoende financiële middelen van € 1.250,- voor elke maand dat je ingeschreven staat. Je hebt verschillende mogelijkheden om dit bewijs aan te leveren: via een waarborgsom, studiebeurs, persoonlijke bankrekening of sponsoring 
  • ingevulde formulieren: de benodigde formulieren ontvang je in de e-mail van het Visumbureau  

 Als het UM Visumbureau alle benodigde documenten heeft ontvangen, vragen wij de overdracht van je verblijfsvergunning aan. Het vestigen van je wettige verblijf duurt gemiddeld nog vijf weken.  

Deadline 

De deadline voor het invullen van je dossier bij het Visumbureau UM is twee maanden voor de eerste datum van inschrijving:  

  • 1 juli bij start in september  
  • 1 december bij start in februari  
  • 1 september bij start van het Foundation Programme 

Houders van een geldige Nederlandse verblijfsvergunning voor een ander doel dan studeren

Als je een Nederlandse verblijfsvergunning hebt voor een ander doel dan studeren, dan geldt de volgende informatie. Heb je een Nederlandse verblijfsvergunning voor studiedoeleinden en wil je overstappen naar Universiteit Maastricht, kijk dan bij de vorige paragraaf.  

Aanvraagvereisten

Je dient de volgende documenten te overleggen aan het UM Visumbureau:  

  • een kopie van je geldige verblijfsvergunning  
  • ingevulde formulieren: de benodigde formulieren ontvang je in de e-mail van het Visumbureau  

 Als het UM Visumbureau alle benodigde documenten heeft ontvangen, kan je rechtmatig verblijf direct worden vastgesteld.  

Deadline 

De deadline voor het invullen van je dossier bij het UM Visumbureau is twee weken voor de eerste datum van inschrijving:  

  • 15 augustus bij start in september  
  • 15 januari bij start in februari  
  • 15 oktober bij aanvang van het Foundation Programme 

Forenzen uit België, Duitsland of Luxemburg

Als je legaal in België, Duitsland (Nordrhein-Westfalen, Niedersachsen, Rheinland-Pfalz, Saarland) of Luxemburg woont en daar wilt blijven wonen en tijdens je studie naar Universiteit Maastricht wilt pendelen, dan geldt de volgende informatie.  

Aanvraagvereisten  

Je dient de volgende documenten te overleggen aan het UM Visumbureau:  

  • een kopie van je geldige verblijfsvergunning  
  • een recente kopie van je gemeentelijke basisadministratie  
  • een ingevulde verklaring dat je tijdens je studie niet in Nederland woont  

 Als het UM Visumbureau alle benodigde documenten heeft ontvangen, kan je rechtmatig verblijf direct worden vastgesteld.  

Deadline  

De deadline voor het invullen van je dossier bij het UM Visumbureau is twee weken voor de eerste datum van inschrijving:  

  • 15 augustus bij start in september  
  • 15 januari bij start in februari  
  • 15 oktober bij aanvang van het Foundation Programme 

Alle andere internationale aanvragers moeten een Nederlandse verblijfsvergunning aanvragen voor studiedoeleinden (en eventueel een visum)

Als je als internationale aanvrager niet tot een van bovenstaande categorieën behoort en je wilt langer dan 90 dagen in Nederland wonen om aan Universiteit Maastricht te studeren, dan moet je een Nederlandse verblijfsvergunning (VVR) aanvragen en eventueel een visum (MVV).  

Het UM Visumbureau helpt je bij elke stap van de aanvraagprocedure. Hun service is gratis. Je moet wel de legeskosten van € 228 betalen voor de Nederlandse verblijfsvergunningaanvraag. De kosten blijven hetzelfde als je ook een visum moet aanvragen. De verblijfsvergunning (en visum, indien van toepassing) is geldig voor de duur van je studie.  

Heb je een visum nodig?

Kijk in onderstaande situaties of je naast een verblijfsvergunning ook een visum moet aanvragen:    

  • Kom je uit Australië, Canada, Japan, Monaco, Nieuw-Zeeland, Zuid-Korea, het Verenigd Koninkrijk, de Verenigde Staten of Vaticaanstad en ga je langer dan 90 dagen studeren aan de UM, dan moet je een verblijfsvergunning aanvragen maar GEEN visum.  
  • Kom je uit een ander land en ga je langer dan 90 dagen studeren aan de Universiteit Maastricht EN heb je een verblijfsvergunning voor een van de Schengenlanden* die geldig is na je eerste dag van inschrijving, dan moet je een verblijfsvergunning aanvragen maar GEEN visum.  

*Er zijn 27 Schengenlanden: België, Denemarken, Duitsland, Estland, Finland, Frankrijk, Griekenland, Hongarije, IJsland, Italië, Letland, Liechtenstein, Litouwen, Luxemburg, Malta, Nederland, Noorwegen, Oostenrijk, Polen, Portugal, Slovenië, Slowakije, Spanje, Tsjechië, Zweden en Zwitserland.  

  • Kom je uit een ander land dan hierboven genoemd en ga je langer dan 90 dagen studeren aan de UM, dan moet je ZOWEL een verblijfsvergunning als een visum aanvragen.   

De legeskosten, de algemene aanvraagvereisten en de deadlines zijn hetzelfde als je alleen een verblijfsvergunning of zowel een verblijfsvergunning als een visum aanvraagt.  

Betaling collegegeld in één keer

Let op: één van de voorwaarden voor een verblijfsvergunning voor studiedoeleinden is dat je het volledige collegegeld of inschrijfgeld ineens betaalt voordat wij je verblijfsvergunning en/of visumaanvraag kunnen indienen bij de IND.   

Voor een opleiding (bachelor-, master- of PhD-opleiding) betaal je collegegeld.   

Voor alle andere opleidingen, met uitzondering van gereguleerde uitwisselingsprogramma's zoals Erasmus, betaal je het inschrijfgeld zoals gecommuniceerd door de betreffende opleiding.  

Aanvraagvereisten 

Voor het aanvragen van een Nederlandse verblijfsvergunning (en eventueel een visum) moet je het volgende aanleveren bij het UM Visumbureau:  

  • Kopie paspoort: Het paspoort moet voorzien zijn van je handtekening en geldig zijn tot minimaal zes maanden na aanvang van je opleiding.  
  • Bewijs van voldoende financiële middelen: Je moet kunnen aantonen dat je over voldoende middelen beschikt om minimaal € 1.250 per maand te kunnen betalen voor huur, eten en verzekeringen. Het UM Visumbureau informeert je over hoe je dit bewijs kunt laten zien, maar let op: reguliere diplomastudenten kunnen dit alleen doen door:  
  • het geld te storten op de rekening van de Universiteit Maastricht en/of  
  • het tonen van een aantoonbaar bewijs van een instellings- of studiebeurs. 
  • Ingevulde formulieren: De formulieren die je moet invullen worden je toegestuurd door het UM Visumbureau nadat je bent toegelaten tot je opleiding. 
  • Bewijs van betaling van de leges (€ 228). 

Als je dossier bij het UM Visumbureau compleet is, dienen wij de verblijfsvergunning (en eventueel visumaanvraag) in bij de IND. Dit moet minimaal twee maanden voor de startdatum van je studie gebeuren.  

Reis niet eerder naar Nederland dan nadat je een positieve beslissing hebt ontvangen op je aanvraag voor een verblijfsvergunning. 

Deadline 

De deadline voor het invullen van je dossier bij het Visumbureau UM is twee maanden voor de eerste datum van inschrijving, dat is:  

  • 1 juli bij start in september  
  • 1 december bij start in februari  
  • 1 september bij aanvang van het Foundation Programme 

Studievoortgangseis

Als je eenmaal een Nederlandse verblijfsvergunning hebt om te studeren, ben je wettelijk verplicht om aan een studievoortgangseis te voldoen. Om je verblijfsvergunning te behouden moet je per jaar minimaal 50% van de mogelijke ECTS studiepunten voor je opleiding behalen. Hieraan moet je elk jaar dat je aan Universiteit Maastricht studeert voldoen. Deze regel geldt niet als je deelneemt aan een uitwisselingsprogramma.  

Collegegeld of inschrijfgeld

Het UM Visumbureau kan je visum- en/of verblijfsaanvraag pas indienen bij de IND nadat je het volledige bedrag van het geldende collegegeld of inschrijfgeld voor het eerste studiejaar per bankoverschrijving aan Universiteit Maastricht hebt voldaan. Dit betekent dat betaling in termijnen of per machtiging niet mogelijk is, omdat in beide gevallen de betaling na de deadline voor de visum- en/of verblijfsaanvraag binnenkomt.  

Voor een opleiding (bachelor-, master- of PhD-opleiding) betaal je collegegeld.   

Voor alle andere programma's, met uitzondering van gereguleerde uitwisselingsprogramma's zoals Erasmus, betaal je het inschrijvingsgeld zoals meegedeeld door het betreffende programma.  

Ziektekostenverzekering

Als niet-Nederlandse student ben je verplicht een ziektekostenverzekering te hebben als je in Nederland woont en studeert. 

Gemeentelijke registratie

Zodra je een adres in Nederland hebt, moet je je inschrijven als inwoner van de betreffende gemeente. Omdat je verblijfsvergunning gekoppeld is aan je gemeentelijke inschrijving, is het je eigen verantwoordelijkheid om je inschrijving up-to-date te houden en rekening te houden met de gevolgen van verhuizen en reizen naar het buitenland.  

Als je voor je studie een visum en/of verblijfsvergunning nodig hebt, krijg je van het UM Visumbureau automatisch een e-mail met informatie over hoe je je kunt inschrijven bij de gemeente. 

Veelgestelde vragen

Moet ik mijn wettelijke verblijfsprocedure starten als ik nog niet aan alle andere vereisten voor inschrijving heb voldaan?  

Ja, op voorwaarde dat je een e-mail hebt ontvangen van het UM Visumbureau en dat je voor de deadline van het dossier aan alle overige vereisten voor inschrijving voldoet. Zo niet, dan kan je verblijf niet op tijd worden vastgesteld en kun je niet worden ingeschreven. Trek in dat geval je aanmelding bij Studielink in en meld je opnieuw aan voor de eerstvolgende mogelijke toelatingsdatum.  

Moet ik mijn wettelijke verblijfsvergunning aanvragen als mijn beursaanvraag nog in behandeling is?  

Ja, op voorwaarde dat je een e-mail hebt ontvangen van het UM Visumbureau, dat de beslissing over de beurs voor de deadline van het dossier wordt genomen en dat je aan alle andere vereisten voor inschrijving voldoet. Zo niet, dan kan je verblijf niet op tijd worden vastgesteld en kun je niet worden ingeschreven. Trek in dat geval je aanmelding bij Studielink in en meld je opnieuw aan voor de eerstvolgende mogelijke toelatingsdatum. 

Moet ik mijn procedure voor legaal verblijf starten als ik mijn vorige opleiding nog niet heb afgerond?  

Ja, op voorwaarde dat je een e-mail hebt ontvangen van het UM Visumbureau, dat je voor de deadline van het afronden van het dossier zult afstuderen en dat je aan alle andere vereisten voor inschrijving voldoet. Zo niet, dan kan je verblijf niet op tijd worden vastgesteld en kun je niet worden ingeschreven. Trek in dat geval je aanmelding bij Studielink in en meld je opnieuw aan voor de eerstvolgende mogelijke toelatingsdatum.   

Wat als ik na de deadline van het dossier word toegelaten?  

Dan kan je wettelijke verblijfplaats niet op tijd worden vastgesteld en kun je niet worden ingeschreven. Trek in dat geval je aanmelding uit Studielink in en meld je opnieuw aan voor de eerstvolgende mogelijke toelatingsdatum. 

Krijg ik al mijn geld terug als ik mijn inschrijving niet kan voltooien of niet afmaak?  

Wanneer je je niet kunt of wilt inschrijven voor een opleiding, krijg je op verzoek je collegegeld en/of borg voor financiële middelen terug. De legeskosten (€228) worden alleen terugbetaald als je aanvraag voor een visum/verblijfsvergunning nog niet naar de IND is gestuurd.  

Mijn visum is goedgekeurd, maar mijn afspraak op de ambassade duurt te lang. Wat kan ik doen?  

Als je online een afspraak boekt, controleer dan eerst of je de juiste afspraak hebt geselecteerd, namelijk voor een visum voor lang verblijf (MVV) met als doel studeren. Je kunt ook het afsprakenschema in de gaten houden; er kunnen nieuwe tijdslots worden toegevoegd of vrijkomen door annuleringen. 

Kan ik nog veranderen van ambassade waar ik mijn visum ga ophalen?  

Ja, zolang je aanvraag nog niet naar de IND is gestuurd. Daarna kan het niet meer gewijzigd worden.  

Kan ik ook naar een andere luchthaven dan Schiphol vliegen?  

We raden je sterk aan om rechtstreeks naar Amsterdam Schiphol te reizen en niet naar Duitsland of België te vliegen. De beslissingsbrief die je van ons krijgt is in het Nederlands en wordt mogelijk niet begrepen door douanebeambten in de buurlanden. 

Ik wil naar huis reizen, maar mijn (verlengde) verblijfskaart is nog niet klaar. Wat moet ik doen?  

Als je aanvraag is ingediend, maar je verblijfskaart is nog niet klaar, dan kun je alleen reizen met een retourvisumsticker die door de IND in je paspoort moet worden geplakt. Maak online een afspraak met de IND of bel ze op 088 0430 430 voor meer informatie.   

Ik heb bericht ontvangen dat mijn MVV-visum is goedgekeurd en de ambassade heeft mij laten weten dat ik de beslissingsbrief mee moet nemen. Hoe krijg ik deze brief?  

De beslissingsbrief wordt je per e-mail toegestuurd. Je ambassade kan erom vragen, maar het is ook belangrijk dat je de brief bij je hebt als je Nederland binnenkomt op Schiphol. Als je de brief nog niet hebt ontvangen, stuur dan een e-mail naar visa@maastrichtuniversity.nl. 

Ik kom uit Canada, de Verenigde Staten, Australië, Nieuw-Zeeland, Japan, Zuid-Korea, Monaco of Vaticaanstad. Kan ik naar Nederland reizen zonder de beslissingsbrief van de IND?  

Nee, de toelatingsbrief is verstrekt aan alle studenten van wie de aanvraag is goedgekeurd en moet worden meegenomen op reis naar Nederland. Als je de brief nog niet hebt ontvangen, stuur dan een e-mail naar visa@maastrichtuniversity.nl 

Ik moet een afspraak maken bij de IND in Maastricht om mijn (verlengde) verblijfskaart op te halen. Kan dat nog?  

Ja, je kunt een afspraak maken bij de IND in Maastricht via de volgende afsprakenlink: https://afspraak.mic.maastricht.nl/services  

Ik heb een bankrekening geopend. Hoe kan ik mijn borg terugkrijgen?  

Stuur een e-mail naar visa@maastrichtuniversity.nlmet je volledige International Bank Account Number (IBAN), je naam zoals die op de bankpas staat en je UM student ID nummer. We maken de borg dan binnen vijf werkdagen over.  

Als je je deposito naar een niet-Nederlandse bankrekening wilt laten overmaken, duurt dit ongeveer 15 werkdagen. In dat geval hebben we de volgende gegevens nodig: 

  • naam (precies zoals op de bankkaart) en volledig adres van de rekeninghouder  
  • naam en volledig adres van de bank  
  • de BIC- en/of SWIFT-code van de bank  
  • de eventuele IBAN-code van de rekening (zie http://en.wikipedia.org/wiki/ISO_9362 voor meer informatie)  
  • het rekeningnummer  
  • je volledige naam en geboortedatum indien verschillend van de rekeninghouder