Verplichte zorgverzekering voor niet-Nederlandse studenten

Als niet-Nederlandse student ben je verplicht om een ziektekostenverzekering te hebben als je in Nederland woont en studeert. Op deze pagina vind je informatie over de verplichtingen waaraan je moet voldoen om boetes te voorkomen en ervoor te zorgen dat je voldoende gedekt bent. 

Bepaal welke van de volgende situaties op jou van toepassing is

  • Je werkt of loopt betaald stage
    Als je als niet-Nederlandse student in Nederland werkt of betaald stageloopt, ben je verplicht om een Nederlandse zorgverzekering te hebben. Voor het aanvragen van een Nederlandse zorgverzekering en de zorgtoeslag kun je contact opnemen met de International Student Helpdesk (ISH) door te mailen naar ish-ssc@maastrichtuniversity.nl of via Instagram op werkdagen tussen 13.30 en 15.30 uur. 
     
  • Je bent een niet-EU-student met een zorgverzekering uit je eigen land 
    Als je een student bent met een niet-EU-nationaliteit en een ziektekostenverzekering hebt uit je eigen land, kijk dan bij De Zorgverzekeringslijn of je polis thuis voldoende dekking biedt in Nederland. Je kunt ook overwegen om je aan te melden voor de Aon studentenverzekering. Neem voor meer informatie contact op met de International Student Helpdesk (ISH) door te mailen naar ish-ssc@maastrichtuniversity.nl of via Instagram op werkdagen tussen 13.30 en 15.30 uur. 
     
  • Je bent een niet-EU-student zonder verzekering die Nederland dekt
    Als je een student bent met een niet-EU nationaliteit en je hebt geen ziektekostenverzekering die je dekt tijdens je verblijf in Nederland, vraag dan Aon studentenverzekering aan. 
     
  • Je bent een EU-student met een Europese ziekteverzekeringskaart (EHIC) 
    Als je een niet-Nederlandse EU-student bent met een EHIC (European Health Insurance Card), heb je voldoende dekking in Nederland en hoef je geen extra actie te ondernemen. Het is wel mogelijk dat je verzekering in het buitenland niet dezelfde kosten dekt als in je eigen land. Controleer de dekking en geldigheidsduur bij je verzekeringsmaatschappij. Neem je EHIC en kopieën ervan mee voor je verblijf. Burgers uit de EU, Noorwegen, IJsland, Liechtenstein en Zwitserland kunnen een EHIC aanvragen bij hun verzekeringsmaatschappij. Meer informatie over het aanvragen van een EHIC vind je hier. 
     
  • Je bent een EU-student zonder ziektekostenverzekering 
    Als je een niet-Nederlandse EU-student bent en geen ziektekostenverzekering hebt, vraag dan Aon studentenverzekering aan.