Open een Nederlandse bankrekening

Als internationale student heb je een SEPA-rekening in een ander Europees land of een Nederlandse bankrekening nodig om geldopnames, pinbetalingen, de terugbetaling van een eventuele visumstorting en mogelijk andere soorten transacties mogelijk te maken. 

Wat is SEPA?

Single Euro Payments Area (SEPA) omvat alle landen binnen de EU, en Noorwegen, IJsland, Liechtenstein, Zwitserland, Monaco en San Marino. Als je geen SEPA-rekening hebt, raden we je sterk aan om zo snel mogelijk na aankomst een Nederlandse bankrekening te openen.  

Als je een eerstejaars student bent met een visum/verblijfsvergunning voor studie, kun je het collegegeld niet in termijnen of via een digitale machtiging betalen. Je moet het collegegeld voor het hele eerste jaar dus in één keer betalen voor aanvang van je studie. 

Nederlandse banken

Om een rekening te openen, hebben Nederlandse banken over het algemeen een BSN (burgerservicenummer) nodig. Elke bank kan verschillende aanvullende eisen hebben, zoals een geregistreerd adres of een bewijs van inschrijving aan een universiteit. Bekijk de verschillende aanbiedingen van elke bank om de bank te vinden die het beste bij je past. De grootste banken zijn: 

Online banken

De gemeentelijke registratie en afgifte van het BSN kan even duren, afhankelijk van de tijd van het jaar en de stad waar je woont. Tussen augustus en december kan de registratie bij de gemeente vier tot zes weken duren. 

Een alternatief is een online bank, omdat zij niet altijd een BSN nodig hebben om een rekening te openen. Kijk ook eens op:   

Alternatieven voor traditionele banken

Soortgelijke diensten als banken, zoals internationale geldtransfers, worden ook aangeboden door bedrijven als:

Ben je jonger dan 18?

Als je nog geen 18 jaar oud bent, kan het moeilijk zijn om een rekening te openen zonder de aanwezigheid van een ouder. Raadpleeg de banken over hun eisen in deze situatie.