Reizen naar Maastricht

Als je vanuit het buitenland naar Maastricht reist, zijn er veel busstations, treinstations en luchthavens in de buurt om uit te kiezen. Met de onderstaande informatie wordt je weg naar je nieuwe thuis in Maastricht een makkie. 

Groenere reismogelijkheden: trein en bus

Bij Universiteit Maastricht (UM) willen we duurzame reisgewoonten stimuleren onder onze studenten en medewerkers. We raden daarom aan om voor groenere vervoersopties te kiezen als je reistijd binnen 13 uur van Maastricht is. 

Kies je voor de bus of trein in plaats van te vliegen, dan kun je je ecologische voetafdruk drastisch verminderen. Als je bijvoorbeeld van Londen naar Maastricht vliegt, stoot dat 252 kg CO₂ uit. Maak je dezelfde reis per trein, dan is de CO₂-uitstoot 24 kg - een besparing van 90%! Daarom raden we de volgende opties aan in plaats van vliegen wanneer mogelijk dat mogelijk is: 

  • BusFlixBus, een toonaangevende busdienst die in het grootste deel van Europa rijdt, is een betaalbare en betrouwbare keuze als je milieubewust wil reizen.  

     

  • Trein: Om je te helpen bij het plannen van je reis, hebben we een interactieve tool voor treinreizen geïntroduceerd, 'Take the green seat'. Met deze tool kun je mogelijke treinbestemmingen binnen 13 uur van Maastricht bekijken, de reistijden naar elke bestemming en de directe CO2-impact van de reis. Zo weeg je heel eenvoudig je reisopties af. Als je de CO₂-uitstoot van verschillende reismethoden wilt vergelijken vanuit een stad die niet in de tool is opgenomen, gebruik dan de CO₂-calculator op ecopassenger.org.

Hoe kom ik van een nabijgelegen vliegveld naar Maastricht Centraal Station?

Als je aankomt met het vliegtuig en een routebeschrijving nodig hebt naar Maastricht Centraal Station, klik dan hieronder op je aankomstluchthaven voor reisinstructies:

Vanaf Maastricht Centraal Station bereik je je eindbestemming met de bus of taxi. 

Om de CO2-voetafdruk van je reis te berekenen en zelfs te compenseren, gebruik je de CO₂-calculator op atmosfair.de.