Het belang van volksgezondheid laten zien, juist nu!

Met het organiseren van een inspirerende campagne in Maastricht hebben Maastrichtse Public Health studenten bijgedragen aan de lancering van het wereldwijde initiatief 'This is Public Health' (TIPH). Hun doel? Laten zien wat public health (vrij vertaald: volksgezondheid) is en waarom public health zo belangrijk is voor het bevorderen en beschermen van de gezondheid en welzijn van onze samenleving.

De betrokken studenten zijn UM-masterstudenten Governance and Leadership in European Public Health. Hun programmadirecteur - en voormalig president van de 'Association of Schools of Public Health in the European Region' (ASPHER) - Kasia Czabanowska zegt het volgende over het belang van public health: "De meeste mensen denken zelden na over volksgezondheid, totdat een crisis uitbreekt; dan krijgt het de volle aandacht. Maar public health professionals proberen dagelijks ziekte en letsel te voorkomen ten bate van een veilige samenleving. Op dit moment willen meer mensen dan ooit beginnen aan een carrière in dit veld en er zijn vele redenen - van simpel tot diepgaand - waarom public health belangrijk en zeker de moeite waard is. Enkele van de grootste doorbraken, zoals vaccinaties, komen uit het public health vakgebied. Public health kan gezondheid op grote schaal verbeteren."

Campagne-uitingen
De verscheidenheid in academische en culturele achtergrond van de masterstudenten leverde veelzijdige en creatieve campagne-uitingen op.

Centraal staan de blauwe campagnestickers met ‘THIS IS PUBLIC HEALTH’, die de studenten plakken op en bij gezondheidsbevorderende producten en projecten. Zoals een watertappunt in de stad. Hiermee maken ze zichtbaar hoe public health zich in het alledaagse leven manifesteert.

De studenten interviewden ook public health professionals, onderzoekers en beleidsmakers over de diversiteit aan projecten die in Maastricht plaatsvinden. Deze verwerkten ze in een campagnevideo, waarin de studenten met humor en enthousiasme het dynamische en uitdagende werkveld van public health laten zien. Fanny Goel is een studente die heeft meegewerkt aan de TIPH-campagne: “Public health omvat alle gezondheidsgerlateerde gebieden. Aangezien praktisch alles rondom een populatie invloed heeft op gezondheid, betreft het werkveld van public health ook bijna alles, overal en iedereen. Public health professionals zijn op elk niveau nodig om volksgezondheid te beschermen en (ter preventie) te promoten!"

Het filmproces overlapte gedeeltelijk met het begin van de COVID-19 pandemie, wat een unieke kans gaf om te laten zien hoe essentieel public health maatregelen zijn.

"The goal of TIPH is to raise awareness about the field of public health and the range of professions within the field. TIPH Europe produced many innovative educational campaigns and resources, and this video is a great example of the creativity and professionalism of public health students. We have hope for the future because of the work you will do for a healthier and more just world!” Laura Magaña, President & CEO, Association of Schools and Programs of Public Health (ASPPH)

Ondersteuning en financiering
De campagne wordt ondersteund door belangrijke lokale partners zoals Universiteit Maastricht, de gemeente Maastricht en verschillende studentenorganisaties.

De organisatoren van de TIPH-campagne - de 'Association of Schools and Programs of Public Health' (ASPPH) en de ‘Association of Schools of Public Health in the European Region’ (ASPHER) - hebben onder andere de UM uitgekozen om te visualiseren wat public health inhoudt. De campagnevideo van de UM-studenten is beloond met een beurs.

“Public health is about protecting and improving the health of all the people in our societies. It may not be dramatic and eye catching as  health care can be portrayed. But it is vital necessary, unsung and often unappreciated - until a pandemic comes along! This great video from Maastricht shows us, with great energy how public health work serves to see us well”.  
John Middleton, President, Association of Schools of Public Health in the European Region (ASPHER)

Lees ook

  • Studenten van de Universiteit Maastricht hebben de Nederlandse finale van de studentencompetitie Ecotrophelia gewonnen. Met een drinkazijn op basis van appelciderazijn, fruit en kruiden wonnen zij de eerste prijs

  • Mayke Oosterloo is bewegingsstoornissen neuroloog in het Maastricht UMC+ en onderzoeker bij instituut MHeNs van Maastricht University. Op de poli en in verschillende verpleeghuizen in Limburg begeleidt en behandelt ze patiënten (en hun naasten) met de ziekte van Huntington

  • Bloedprikken, een infuus aanleggen of in het oor kijken; zelfs ogenschijnlijk eenvoudige medische handelingen kunnen bij kinderen angst, pijn en stress veroorzaken. Volgens kinderarts-intensivist Piet Leroy zijn comfort en vertrouwen net zo belangrijk als de medische behandeling zelf. Hij onderzoekt...