Yoy, lecturer and researcher Breda University of Applied Sciences

Yoy Bergs begon het masterprogramma Occupational Health and Sustainable Work (previously known as Work, Health, and Career) met een bachelor in International Facility Management. Tijdens haar bachelor ontdekte ze dat de werkplek invloed heeft op het welzijn van werknemers. Dit wekte haar interesse om een master te volgen die gespecialiseerd is in werk en gezondheid.

alumni yoybergs

In haar laatste jaar als bachelorstudent International Facility Management aan de Breda University of Applied Sciences werkte Yoy voor een groot vastgoedbedrijf waar ze bestudeerde hoe de werkomgeving van invloed kan zijn op het welzijn van werknemers. Yoy: "Ik begon me te realiseren dat de werkomgeving een aanzienlijke invloed kan hebben op de interactie, het gedrag en de prestaties van mensen. Ik wilde meer kennis opdoen over werk en gezondheid en vond de master Occupational Health and Sustainable Work aan de Universiteit Maastricht."

Occupational Health and Sustainable Work was het enige masterprogramma dat aan Yoy's behoefte voldeed om meer te leren over arbeidsgezondheid en duurzame inzetbaarheid. Ze wilde ervoor zorgen dat mensen plezier hebben in hun werk en zichzelf professioneel kunnen ontwikkelen. "Alles wat ik wilde leren, werd in het programma onderwezen: cursussen over gezondheid en veiligheid, welzijn, productiviteit, interactie en werkplekken. Het gaf me de vaardigheden die ik nodig had om organisaties te helpen de juiste voorwaarden te scheppen voor hun werknemers." Naast het volgen van de vakken werkte Yoy aan projecten samen met medestudenten met verschillende achtergronden. "Ik geloof dat dit me ook heeft geholpen mijn eigen perspectief te verbreden en een professional te worden die in staat is om de belangen van verschillende belanghebbenden in balans te brengen en te beheren."

Nadat Yoy was afgestudeerd, keerde ze terug naar de Breda University of Applied Sciences om te beginnen in een functie die haar bachelor- en masterniveau perfect combineert: "Ik ben docent en onderzoeker aan de Academy of Hotel and Facility Management. Ik geef het vak Organisational Behaviour met een speciale focus op arbeidsgezondheid en begeleid studenten gedurende hun scriptieproces."

Naast het lesgeven werkt Yoy aan haar promotieonderzoek aan de Nyenrode Business Universiteit. Ze doet onderzoek naar hoe jonge professionals doorheen hun meervoudige identiteiten navigeren en welke effecten dit heeft op hun gezondheid en welzijn. "Als je aan een nieuwe baan begint, probeer je een identiteit te creëren waarmee je geaccepteerd wordt door je collega's, dat heet 'identity work'. Mijn doel is om de huidige kennis te verdiepen over hoe individuen omgaan met de complexiteit van het vormen van hun identiteiten, zowel professioneel als persoonlijk." Yoy richt haar onderzoek op jonge professionals. Ze verdeelt haar onderzoek in vier gebieden: de strategieën die jonge professionals creëren om hun meervoudige identiteiten te vormen en uit te voeren, hoe ze hun meervoudige identiteiten beheren en navigeren in werk- en niet-werkgebieden, de rol van sociale media in het proces van identiteitswerk en de gevolgen van het activeren van de strategieën en bijbehorende tactieken van identiteitswerk."

Als onderdeel van haar onderzoek heeft Yoy 53 jonge professionals geïnterviewd. Ze deelt de resultaten van haar interviews door blogs te schrijven op LinkedIn. "Ik werd geïnspireerd door kinderboekenauteur Eric Carle die de populaire boekenreeks 'Rupsje nooit genoeg' schreef en noemde mijn blogs 'mensje nooit genoeg' ("The very hungry professional"). Ik probeer mijn onderzoek uit te leggen zodat iedereen het kan begrijpen en kan nadenken over zijn of haar eigen welzijn. Elke blog richt zich op een bepaald onderwerp, zoals verbinding maken met elkaar, (on)volmaaktheid of zelfvervullende verwachtingen."

De master Occupational Health and Sustainable Work heeft Yoy geholpen haar kennis te verbreden. Ze beschouwt zichzelf nog steeds als een ambassadeur voor het programma. "Als je interesse hebt om gezondheid vanuit een ander perspectief te bekijken, probeer dan Occupational Health and Sustainable Work. Als je aan het programma begint, doe dat dan met een open geest en veel nieuwsgierigheid."

En als je toevallig als student in Maastricht verblijft, heeft Yoy een tip: "s'ochtends fiets langs de Maas over de Sint-Servaasbrug naar de Universiteit Maastricht en kijk naar de zonsopgang. Het is absoluut prachtig."

Lees ook