Worlds of Wonder: uitnodiging aan burgers om te helpen bij onderzoek naar de geschiedenis van de microscopie.

Onlangs werd een online crowdsourcing initiatief, Worlds of Wonder genaamd, gelanceerd door de FASoS MUSTS onderzoeksgroep. Worlds of Wonder is onderdeel van een door NWO gesubsidieerd PhD project dat burgers uitnodigt te helpen bij de analyse van 19e -eeuwse microscopie boeken en tijdschriften. Iedereen die geïnteresseerd is kan deelnemen aan dit onderzoek naar de geschiedenis van de microscopie.

In de 19e eeuw startten opticiens met de productie van relatief goedkope microscopen waardoor microscopie een populaire vrijetijdsbesteding werd. Er werden talrijke tijdschriften en boeken uitgegeven, vaak rijk geïllustreerd. De opzet van Worlds of Wonder is meer te weten te komen over deze illustraties, hoe ze gemaakt en gedistribueerd werden en hoe wetenschappers en illustratoren samenwerkten bij de productie ervan.

Er zijn vandaag de dag zoveel 19e -eeuwse publicaties over microscopie voorhanden dat het voor een handvol wetenschappers moeilijk is ze te analyseren. Daarom vragen MUSTS onderzoekers Lea Beiermann, Cyrus Mody en Raf de Bont burgers om hulp bij het classificeren van de illustraties, de toekenning van trefwoorden om de illustraties vindbaar te maken en bij de identificatie van de oorspronkelijke makers.

U kunt deelnemen aan het project op Zooniverse. Meer informatie over de geschiedenis van de microscopie is te vinden op het Worlds of Wonder blog.

Lees ook