Vordering Beter Onderwijs Nederland afgewezen

Vandaag heeft de rechtbank vonnis gewezen in het kort geding dat door Beter Onderwijs Nederland (BON) tegen de Universiteit Maastricht (UM), Universiteit Twente en de Onderwijsinspectie was aangespannen. De rechtbank heeft de vordering van BON afgewezen. Deze hield in dat de UM Nederlandstalige opleidingen niet mag omzetten naar Engelstalige opleidingen, ten minste gedurende een jaar. Binnen dat jaar zou de overheid met weloverwogen nieuw taalbeleid moeten komen.

“Wij zijn uiteraard verheugd dat de rechtbank de vordering heeft afgewezen”, zegt prof. dr. Martin Paul, voorzitter van het College van Bestuur, in een reactie. “Wij hadden alle vertrouwen in deze zaak en we zijn blij dat ons internationaliseringsbeleid en taalbeleid, dat stoelt op decennialange ervaring en bewuste keuzes, is gehonoreerd door deze uitspraak.” 

Onlangs publiceerde de Minister van OCW haar internationaliseringsvisie die werd besproken in de Tweede Kamer. In die brief benadrukt de minister het belang van internationalisering en het belang van een weloverwogen taalbeleid, dat afgestemd moet zijn op de specifieke situatie per opleiding en per regio. Volgens de UM is dit vonnis in lijn met het overheidsbeleid en laat het zien dat op instellingsniveau het internationaliseringsbeleid en taalbeleid zorgvuldig en goed gedocumenteerd moet gebeuren.

Lees ook

  • Hij omschrijft zichzelf als ‘een redelijk rationeel wezen’. Wanneer hij woorden als ‘genieten’, ‘liefde’ of ‘eenzaam’ al in de mond neemt, corrigeert hij zichzelf onmiddellijk: “Nouja, liefde, groot woord. Laten we zeggen dat mijn affiniteit met de universiteit tot bloei kwam in Maastricht.” Na 25...

  • De Universiteit Maastricht draagt zorg voor veel markante gebouwen en kunstwerken. Door ze een nieuwe bestemming te geven, behouden we deze iconen en geven we ze een nieuwe invulling, waardoor ze het kloppende hart vormen van een bruisende stad. 

    Wist je dat deze gebouwen en kunstwerken ook toegang...

  • Twee promovendi van de Faculteit der Rechtsgeleerdheid ontvingen een prijs voor hun proefschrift tijdens het 21e International Congress of the International Association of the Penal Law in Parijs.