Bijdrage uit Nationaal Groeifonds definitief

Voorbereidingen Einstein Telescope kunnen verder

De Einstein Telescope krijgt definitief 42 miljoen euro uit het Nationaal Groeifonds. Het kabinet kende het bedrag eerder onder voorwaarden toe. Aan die voorwaarden – het opstellen van een valorisatiestrategie en een plan voor monitoring en evaluatie is nu voldaan. Met de definitieve toekenning kunnen de voorbereidende werkzaamheden, zoals innovatie van de benodigde technologie, locatie-onderzoek, opbouw van een high-tech ecosysteem en organisatie, verder.

Naast deze toekenning blijft er in het Nationale Groeifonds een reservering staan van 870 miljoen euro voor de toekomstige Nederlandse inbreng aan de bouw. Daarmee heeft Nederland een uitstekende basis om zich, samen met België en Duitsland, kandidaat te stellen om de Einstein Telescope in de grensregio van Zuid-Limburg te realiseren.

De Einstein Telescope is een toekomstig ondergronds observatorium voor het meten van zwaartekrachtsgolven. Krachtige laserstralen kaatsen daar straks tussen diepgekoelde, trillingsvrije spiegels aan uiteinden van kilometerslange vacuümtunnels. Het instrument wordt veel gevoeliger dan de bestaande detectoren. Daardoor kan het instrument veel meer bronnen opsporen en een duizendmaal groter volume van het heelal aftasten. Onderzoekers gaan hiermee bijvoorbeeld op zoek naar de precieze structuur van neutronensterren, het geboorteproces van zwarte gaten en de structuur van het heelal direct na de oerknal.

De grensregio van Zuid-Limburg – de Euregio Maas-Rijn – is één van de mogelijke locaties voor dit observatorium. Bekijk meer info op deze video.

Het groeifondsvoorstel is opgesteld door Nationaal instituut voor subatomaire fysica Nikhef, Provincie Limburg en regionale ontwikkelingsmaatschappij LIOF, ondersteund door de Ministeries van OCW en EZK. De Universiteit Maastricht is partner van Nikhef.

Lees ook