Students going the extra mile

Van meisje uit de sloppenwijk tot voorzitter van de Goodfellow Foundation

Een jaar geleden won Julie Goodfellow de UM Student Award voor het inspirerende werk dat zij doet voor de Goodfellow Foundation. Hoe gaat het nu met haar en wat heeft ze gedaan met de €1000 die ze won? Terwijl ze opgroeide in een sloppenwijk op de Filipijnen, droomde Julie al van een universitaire studie. Toen ze 10 jaar oud was, kon zij dankzij de hulp van de Joana Foundation eindelijk naar school. Als beste van haar klas, kreeg zij na de basisschool de mogelijkheid om ook naar de middelbare school en zelfs  naar een universiteit te gaan. Jaren later werd ze zelf de voorzitter van wat tegenwoordig de Goodfellow Foundation heet. Haar enorme toewijding leverde haar deze prijs op.

Na de oprichting in 2010 besloten de oprichters om liefdadigheidswerk te gaan doen voor een basisschool op de Filipijnen. “Wij waren de gelukkigen, ze kozen onze sloppenwijk en basisschool en betaalden voor 50 kinderen schoolgeld. Ik was een van hen,” vertelt Julie Goodfellow. Elke maand werd het schoolgeld betaald en ook de schooluniformen werden gesponsord. “Mijn ouders hadden geen baan, ik heb tot mijn 19de in een sloppenwijk gewoond.”

Julie wordt emotioneel terwijl ze haar verhaal verteld. “Ik heb altijd geweten dat er meer was buiten mijn wijk. Ik zag het. Ik zag ook dat mijn vriendinnen zwanger werden en in de steek werden gelaten door hun vriendjes zonder kans om in hun eigen levensbehoeften te voorzien. Ik zag het en dacht ‘dit moet stoppen en ik word de eerste bij wie dit stopt’. Ik ben dan ook eerste van mijn familie die is gaan studeren, die naar het buitenland is vertrokken. Het is bizar, surrealistisch… Ik ben erg dankbaar voor alle mensen die ik heb ontmoet en die dit mogelijk hebben gemaakt, vooral voor mijn pleegouders – zo noemt Julie de oprichter van de foundation en zijn vrouw. Zij zaten ook in het publiek toen ik de Student Award won."

“Mijn pleegouders huurden een huis voor me toen ik ging studeren”, herinnert Julie zich met tranen in haar ogen. “Ik had nooit in een bed geslapen, ik sliep altijd op de vloer, totdat ik voor mijn 19de verjaardag een bed cadeau kreeg. De eerste nachten, ben ik op de grond blijven liggen, starend naar het bed naast me… Dat is nu tien jaar geleden. Het is echt geweldig wat mij sindsdien allemaal is overkomen!” Julie veegt haar tranen weg, tranen van geluk, zegt ze.

Haar droom achterna

“Na mijn middelbare school heb ik mijn pleegouders gevraagd of zij ook mijn vervolgopleiding wilden betalen.” Dat deden ze, ze zagen immers haar uitstekende puntenlijst en ambitie.“Ik was de op een na beste van de 300 leerlingen op mijn basisschool en de twee na beste van de 1000 leerlingen op mijn middelbare school. Ze zagen dat ik het verschil wilde maken en dat ik mijn familie wilde helpen.”

Wetende dat ze haar familie en vrienden voor lange tijd moest achterlaten, besloot Julie haar droom achterna te gaan; ze greep de kans om in Nederland te gaan studeren. Hier rondde ze succesvol haar bachelor af aan de Universiteit Utrecht en daarna een master aan de Universiteit Maastricht. Hier vond ze na haar afstuderen een baan als recruiter bij Marketing and Communications van de  School of Business and Economics (SBE). 

A real house for her parents

Pas zes jaar na haar aankomst in Nederland vloog Julie de eerste keer terug naar de Filipijnen, afgelopen voorjaar de tweede keer. Ze kon een van haar dromen verwezenlijken en kocht een huis voor haar ouders, oudere zus en jongere broer. “We hebben een hele hechte familieband. Ze waren echt overdonderd! Op de Filipijnen geeft iedereen altijd zijn hele inkomen uit, mensen willen onmiddellijke voldoening van hun geld. Ze sparen niks en ze leven bij de dag.” Terugkijkend op haar leven, barst ze in lachen uit. “En dit is nog maar de korte versie van mijn levensverhaal. Het is wonderbaarlijk. Mijn leven is net een telenovela, een soap”, vertelt ze met een grote glimlach op haar gezicht.   

​Hoe kan ik jullie terugbetalen?

“Ik vroeg aan mijn pleegouders hoe ik ze kon terugbetalen. Ze zeiden ‘we hoeven je geld niet’. Ik heb eigenlijk altijd geweten dat ik op enig moment de leiding van de Foundation zou overnemen. Dat ik meisjes en jonge vrouwen met dezelfde drive en motivatie zou gaan helpen om hun dromen te realiseren, zodat ook zij hun familie uit de armoede kunnen tillen. Dat vonden ze geweldig! Zich volledig bewust van de achtergestelde positie van de Filipijnse vrouwen, de genderongelijkheid, wil zij hen krachtiger maken, onderwijzen. De Goodfellow Foundation sponsort inmiddels zeven vrouwelijke studenten. De twee jonge vrouwen die in augustus zijn afgestudeerd zijn nu op zoek naar een baan. “Het opleiden en ondersteunen van jonge vrouwen uit de sloppenwijken kan echt het verschil maken”, benadrukt Julie.

“We selecteren de meisjes als ze 17,18 jaar zijn. Ze vertellen ons hun levensverhaal en sturen een motivatiebrief. Ik werk samen met de San Roque Parochie. Zij doen een achtergrondcheck van de meisjes en controleren of het geld goed wordt besteed. In augustus zijn weer drie meisjes begonnen aan hun studie aan de Cavite State University, een openbare universititeit in Cavity City, zo’n 30 km buiten Manilla. We betalen alles: collegegeld en ook de kosten voor levensonderhoud.

Julie Goodfellow and her students

Ze doen het geweldig! 

Uiteraard bezocht ze dit voorjaar ook haar ‘pupillen’. “Ze doen het geweldig! Eén meisje wil graag naar het buitenland, een ander wil graag bij de overheid gaan werken of onderwijzeres worden en twee andere meisjes hebben interesse in informatietechnologie en business management. We veranderen hun levens! Als je in een sloppenwijk leeft is je enige vraag ‘heb ik vandaag genoeg te eten?’. Nu kijken ze naar de toekomst en zeggen ze ‘ik wil een goede baan, geld verdienen en ervoor zorgen dat mijn broertjes en zusjes hetzelfde pad gaan volgen’. Ik hoop dat we de cirkel dat meisjes niet naar school kunnen op deze manier doorbreken." 

 

Er moet nog een hoop gebeuren

“Het geldbedrag dat ik heb vorig jaar heb gewonnen heb ik natuurlijk aan mijn pupillen besteed. Daarnaast zijn er donateurs die eenmalig of elke maand een bedrag een overmaken. Twee Utrechtse studievrienden zitten in het bestuur van de founation en helpen mij bij het werven van fondsen en bij organisatorische zaken. Onze foundation is maar klein. Niemand krijgt betaald, het geld wordt volledig besteed aan de meisjes. En als ik een beslissing moet nemen, dan moet dit eerst ik overleggen met de twee andere bestuursleden. Zij moeten het ermee eens zijn.”

Elke zes maanden schrijven de pupillen een verslag over hoe het met hen gaat, hun studieresultaten en wat ze hebben geleerd. “Ze hoeven niet bang te zijn als ze een toets niet hebben gehaald. We hebben afgesproken dat wij hen vier jaar ondersteunen. We leren hen om niet op te geven en dat ze ook van mislukkingen kunnen leren. Op de Filipijnen behoorde ik tot de beste studenten, terwijl ik in Nederland als een van de slechtste studenten begon. Er was sprake van een enorm verschil in het opleidingsniveau en bovendien heb ik mijn nieuwe leven in Nederland als een echte cultuurshock ervaren. Mijn pleegouders leerden mij om niet op te geven: ‘dit is niet de Julie de we kennen, de Julie die wij kennen zou nooit opgeven’.

"Dit is nog maar het begin: er moet nog een heleboel gebeuren. Zelf een kleine donatie kan een groot effect hebben op het leven van deze meisjes!"

Wil je helpen?
Als donateur ontvang je regelmatig updates over de studievoortgang en kun je ervoor kiezen ook updates te ontvangen, nadat de jonge vrouwen zijn afgestudeerd. Ter informatie: met een donatie van € 10 kan een week collegegeld worden betaald. Met een donatie van € 50 euro kunnen wij twee maanden collegegeld, vervoer en levensonderhoud bekostigen.

Goodfellow Foundation
Bankrekening:
IBAN: NL 75 RABO 0125 3967 16

A big thanks for all sponsors

Lees ook

  • Bewegende oranje stippen op een gele achtergrond zijn het eerste teken dat er iets bijzonders gebeurt in de wereldwijd beroemde kalksteengroeve in de Maastrichtse Sint-Pietersberg. Dichterbij zie je dat het om mensen gaat gekleed in oranje hesjes. Het zijn studenten van het Maastricht Science...

  • Universiteit Maastricht heeft een nieuwe onderzoekskas gebouwd op Brightlands Campus Greenport Venlo. In deze high-tech kas wordt vanaf 1 september onderzoek gedaan naar de land- en tuinbouw van de toekomst: van nieuwe teelttechnieken en de ontwikkeling van planten tot aan de optimalisatie van...

  • Het terrein aan de Sorbonnelaan in de Maastrichtse wijk Randwyck oogde zo’n twee jaar geleden nog ietwat kaal en afgelegen. Dat had vooral te maken met de modulaire en tijdelijke uitstraling van de studentenwoningen die er in korte tijd zijn gerealiseerd. Inmiddels krijgt de plek steeds meer het...