Twee nieuwe KNAW leden uit UM gelederen

De KNAW heeft negentien nieuwe leden gekozen. Twee van hen zijn hoogleraar aan de UM: prof. dr. Valentina Mazzucato en prof. dr. Kiran Klaus Patel. Leden van de KNAW zijn vooraanstaande wetenschappers uit alle disciplines en worden gekozen op grond van hun wetenschappelijke prestaties. De KNAW telt circa vijfhonderdvijftig leden. Een lidmaatschap is voor het leven. Op maandag 16 september 2019 worden de nieuwe Akademieleden geïnstalleerd.

Valentina Mazzucato (1965) is hoogleraar Globalisation and Development. Ze onderzoekt migrantenstromen. Met haar onderzoeksgroep was ze de eerste die tegelijkertijd de migranten en hun achterblijvende familieleden bestudeerde. Daardoor liet ze zien dat migranten in het begin geld en goederen krijgen vanuit het thuisland en dat ze pas later weer geld en goederen terugsturen. Het gevolg is dat migranten en thuisblijvers vaak blijvend nauwe banden onderhouden. Mazzucato maakte samen met Ghanese migranten een toneelstuk over haar onderzoek. Dat toneelstuk werd opgevoerd voor Nederlandse en Ghanese beleidsmakers, leraren en migranten en vormde de basis voor een rondetafeldiscussie.

Kiran Klaus Patel (1971) is hoogleraar Europese en mondiale geschiedenis. Hij onderzoekt de geschiedenis van de twintigste eeuw vanuit internationaal vergelijkend perspectief. Hij heeft daarmee zowel invloed op wetenschappelijke als maatschappelijke discussies. Zo heeft hij in The New Deal: A Global History laten zien dat het Amerikaanse sociale beleid van de jaren dertig niet uniek was voor Amerika, maar deels gebaseerd was op welzijnsbeleid in Nazi-Duitsland. Zijn werk over de geschiedenis van Europese integratie maakt duidelijk wat Europese waarden voor de wereld van vandaag betekenen. Hij is een veelgevraagd spreker. Zijn elegant geformuleerde bijdragen aan debatten tijdens internationale conferenties worden zeer gewaardeerd.

Lees ook