Twee nieuwe KNAW leden uit UM gelederen

De KNAW heeft zestien nieuwe leden gekozen. Twee van hen zijn hoogleraar aan de UM: prof. dr. Karin Bijsterveld en prof. mr. André Klip. Leden van de KNAW zijn vooraanstaande wetenschappers uit alle disciplines en worden gekozen op grond van voordrachten van 'peers' binnen en buiten de Akademie. De KNAW telt circa vijfhonderd leden. Een lidmaatschap is voor het leven. Op maandag 12 september 2016 worden de nieuwe Akademieleden geïnstalleerd in het Trippenhuis van de KNAW.

Karin Bijsterveld (54) is hoogleraar wetenschap, techniek en moderne cultuur bij de Faculteit der Cultuur- en Maatschappijwetenschappen van de UM. Zij doet onderzoek naar de cultuurgeschiedenis van geluid en is een van de grondleggers van het interdisciplinaire onderzoeksveld Sound Studies. Bijsterveld publiceerde over de geschiedenis van geluidsoverlast, de relaties tussen technologie en muziek, de opmars van de autoradio, en de rol van het luisteren in wetenschap en techniek. Voor haar werk bestaat ook buiten de academische wereld belangstelling. Dankzij onderzoek naar historische klanklandschappen konden bezoekers van het Amsterdam Museum horen hoe de stad klonk in 1895 en 1935. Buiten Nederland trad Bijsterveld onder meer op als adviseur voor een project van het Londense Science Museum.

André Klip (51) is hoogleraar straf- en strafprocesrecht en de grensoverschrijdende aspecten van het strafrecht / strafrecht bij de faculteit der Rechstgeleerdheid. Hij is een vooraanstaand autoriteit in Nederland en Europa op het gebied van het internationale en Europese straf- en strafprocesrecht. Klip leverde fundamentele bijdragen aan het onderzoekveld van het Europees strafrecht, een terrein dat twintig jaar geleden geheel afwezig was en mede dankzij hem tot bloei is gekomen. Hij is steeds betrokken geweest in de rechtspraktijk, onder meer bij procedures van het Europees Hof voor de Rechten van de Mens en het Joegoslaviëtribunaal.

Lees ook

  • Nienke Verstegen, onderzoeker bij De Forensische Zorgspecialisten, heeft onderzoek gedaan naar agressie binnen de forensische zorg en impact hiervan op patiënten en medewerkers. Op 6 juli 2023 promoveert zij aan de Maastricht University met haar proefschrift ‘Hurt people hurt people. Characteristics...

  • Patiënten die vanwege een ernstige COVID-19-infectie in het ziekenhuis zijn opgenomen, vertonen naderhand geen aanwijzingen voor hersenschade door de ziekte. Dat blijkt uit een uitgebreide studie onder leiding van Universiteit Maastricht.

  • Sten van Beek

    Rillen van de kou?

    Door de Westerse leefstijl met een hoog vetgehalte in voeding in combinatie met weinig beweging, kampen steeds meer mensen in Nederland met overgewicht of zelfs obesitas. Dit zorgt voor een verhoogd risico op diabetes type II. Wat is hieraan te doen buiten een gezondere leefstijl? Het antwoord komt...