Strategische plannen UM gepresenteerd tijdens feestelijke opening academisch jaar

Op maandag 5 september opent Maastricht University het academische jaar 2016-2017 met een symposium en academische zitting. Het thema van de viering is: ‘Community at the CORE’. Dit is tevens de titel van het nieuwe Strategisch Programma van de universiteit dat op deze dag gepresenteerd wordt aan de academische gemeenschap en externe relaties. CORE staat voor Collaborative Open Research Education en borduurt voort op de interdisciplinaire benadering  die het hart vormt van ons onderwijs en onderzoek.

Symposium
Het nieuwe strategisch programma van de Universiteit Maastricht voor de periode 2017-2021 wordt maandagochtend op een verrassende manier gepresenteerd. De organisatie van het symposium is (mede) in handen van studenten. Mensen uit de hele UM die aan het Strategisch Programma hebben meegewerkt spelen de hoofdrol: van hoogleraren tot (oud) studenten. Het strategische programma heeft niet alleen betrekking op de academische gemeenschap, maar ook op onze omgeving en de stad Maastricht. Ook de burgemeester van Maastricht Annemarie Penn-te Strake zal een gedeelte van het strategisch programma presenteren.

Community at the CORE

Officiële opening
De officiële opening van het academische jaar vindt ’s middags plaats in het Theater aan het Vrijthof. Op deze bijeenkomst is traditiegetrouw iedereen welkom: van de gehele UM-gemeenschap tot iedereen uit de ‘communities’ waarmee de UM zich verbonden weet: lokaal, regionaal en internationaal. Collegevoorzitter Martin Paul opent de academische zitting met een toelichting op de totstandkoming en de ambities van het Strategisch Programma. Gastspreker is Mathieu Segers,  hoogleraar Europese Integratie en decaan van het University College Maastricht. Zijn onderzoeksveld – Europese Integratie in heden en verleden – is nauw verbonden met Maastricht waar volgend jaar 25 jaar Verdrag van Maastricht gevierd wordt.

Prijzen 
Rianne Letschert, onze nieuwe Rector Magnificus (per 1 september), zal de Studentenprijs en Edmond Hustinxprijs voor de wetenschap uitreiken. Fluid Orchestra en een DJ zorgen voor een feestelijk tintje.

Lees ook

  • Nienke Verstegen, onderzoeker bij De Forensische Zorgspecialisten, heeft onderzoek gedaan naar agressie binnen de forensische zorg en impact hiervan op patiënten en medewerkers. Op 6 juli 2023 promoveert zij aan de Maastricht University met haar proefschrift ‘Hurt people hurt people. Characteristics...

  • Patiënten die vanwege een ernstige COVID-19-infectie in het ziekenhuis zijn opgenomen, vertonen naderhand geen aanwijzingen voor hersenschade door de ziekte. Dat blijkt uit een uitgebreide studie onder leiding van Universiteit Maastricht.

  • Sten van Beek

    Rillen van de kou?

    Door de Westerse leefstijl met een hoog vetgehalte in voeding in combinatie met weinig beweging, kampen steeds meer mensen in Nederland met overgewicht of zelfs obesitas. Dit zorgt voor een verhoogd risico op diabetes type II. Wat is hieraan te doen buiten een gezondere leefstijl? Het antwoord komt...