Inauguratie prof. dr. Franziska Gassmann

Sociaal vangnet hard nodig

Beleid ten behoeve van sociale bescherming wordt alsmaar belangrijker in de wereldwijde strijd tegen armoede. Aldus professor dr. Franziska Gassman bij de aanvaarding van de leerstoel Social Protection and Development aan de Maastricht Graduate School of Governance (MGSoG), onderdeel van UNU-MERIT aan de Universiteit Maastricht. In haar onderzoek richt professor Gassmann zich op effectieve manieren om armoede en ongelijkheid te bestrijden en de ontwikkeling van mensen te bevorderen. Sociale beschermingssystemen in de vorm van bijvoorbeeld specifieke uitkeringen spelen daarbij een grote rol.

Vangnet
Armoede, kwetsbaarheid, ongelijkheid en uitsluiting blijven wereldwijd urgente uitdagingen. In ontwikkelingslanden leeft 1 op de 5 kinderen onder extreem armoedige omstandigheden. In welvarende landen wordt de kloof tussen de haves en de have-nots steeds groter. Elk individu, jong én oud, heeft behoefte aan fysieke, emotionele en cognitieve zekerheden om optimaal te kunnen ontwikkelen en floreren. Dit is gunstig voor het algehele welzijn en de arbeidsproductiviteit. Daarom is het belangrijk om vanaf de geboorte te zorgen voor vangnetten. Waardoor kinderen die in een achterstandssituatie opgroeien tóch zoveel mogelijk gelijke kansen krijgen en ook later, bij ziekte, werkloosheid etc. kunnen terugvallen op ondersteuning als dat nodig is.

Sociale bescherming werkt
Recent onderzoek van professor Gassmann toont aan dat investering in sociale beschermingssystemen een duidelijke meerwaarde heeft en de kosten-baten analyse op de langere termijn positief is. Een betrouwbare en regelmatige inkomenssteun draagt niet alleen bij aan het verbeteren van de positie van arme en kwetsbare groepen in de samenleving, maar versterkt ook de economie. In haar lopend onderzoek staat de vraag centraal waarom sommige landen wel en anderen niet in sociale zekerheid investeren. Het wel of niet hebben van ruimte op de begroting verklaart alleen een deel. Politieke wil en goed functionerende overheidsinstituties zijn net zo belangrijk. 

Loopbaan
Prof. Dr. Franziska Gassmann is sinds 2015 bijzonder hoogleraar aan de Bonn-Rhein-Sieg University of Applied Science en professorial fellow bij UNU-MERIT. Sinds 2005 werkt ze als senior onderzoeker aan de Maastricht Graduate School of Governance van UNU-Merit. Haar projecten worden gefinancierd door het NWO, en door internationale organisaties (UNICEF, UNDP, ILO, WFP). Zij heeft meer dan 20 jaar ervaring in advisering aan internationale organisaties, zoals de Wereldbank, de Asian Development Bank, OECD, ILO, UNDP en nationale regeringen.

Lees ook

  • Nienke Verstegen, onderzoeker bij De Forensische Zorgspecialisten, heeft onderzoek gedaan naar agressie binnen de forensische zorg en impact hiervan op patiënten en medewerkers. Op 6 juli 2023 promoveert zij aan de Maastricht University met haar proefschrift ‘Hurt people hurt people. Characteristics...

  • Patiënten die vanwege een ernstige COVID-19-infectie in het ziekenhuis zijn opgenomen, vertonen naderhand geen aanwijzingen voor hersenschade door de ziekte. Dat blijkt uit een uitgebreide studie onder leiding van Universiteit Maastricht.

  • Sten van Beek

    Rillen van de kou?

    Door de Westerse leefstijl met een hoog vetgehalte in voeding in combinatie met weinig beweging, kampen steeds meer mensen in Nederland met overgewicht of zelfs obesitas. Dit zorgt voor een verhoogd risico op diabetes type II. Wat is hieraan te doen buiten een gezondere leefstijl? Het antwoord komt...