Proeven aan Brussel op de UM campus

Hoe laat je studenten kennismaken met de werkelijkheid van leven en werken in Brussel? Door ze een dagje mee te nemen naar de UM campus daar. Master Yourself, het project dat masterstudenten helpt zich voor te bereiden op de arbeidsmarkt, organiseerde onlangs zo’n ‘expeditie’. “Ik had nooit gedacht dat de Brussel-bubbel haast een land op zichzelf is, met al zijn eigen gewoontes”, aldus Rutger van Mierlo, een student die mee ging.

36 masterstudenten namen deel aan workshops

De bus naar Brussel was goed gevuld, met 36 masterstudenten die graag meer wilden weten over de Brusselse banenmarkt en hoe het is om daar te wonen. Terwijl een workshop ging over hoe je een perfect CV en bijbehorende motivatiebrief opstelt voor de Brusselse banenmarkt, belichtte een andere sessie meer algemene aspecten van hoe die markt werkt en welke kansen voor een baan of stage er realistisch gezien zijn.

Rutger deed veel handige inzichten op

“Ik kreeg door deze dag het gevoel dat ik al een aantal dingen goed deed in eerdere sollicitaties, maar dat er ook nog wel ruimte voor verbetering is, wil ik de juiste baan vinden”, zegt Rutger van Mierlo. Hij studeert Health, Education & Promotion aan de Universiteit Maastricht. “Ik had nooit gedacht dat de Brussel-bubbel haast een land op zichzelf is, met al zijn eigen gewoontes. Ik vroeg me daardoor ook wel af of dit echt een plek voor mij is. Het zou geweldig zijn om deel uit te maken van deze gemeenschap, maar het lijkt erg moeilijk er binnen te komen.”

Ook netwerken met alumni die er wonen en werken was nuttig

Het tweede deel van het bezoek bood netwerkmogelijkheden, waaronder het uitwisselen van ervaringen en tips met zo’n twaalf UM-alumni die werken in Brussel. Rutger: “De meeste alumni zijn begonnen met een stage bij één van de werkgevers in de stad en ze vertelden over het drukke leven dat ze nu leiden. Dat gaf een goed beeld van wat je ongeveer kunt verwachten als je besluit daarheen te gaan.”

Er komen nog meer vergelijkbare trips

Het Student Employability Initiative, de organisator van de Master Yourself bijeenkomsten, vond de trip erg nuttig. En met een gemiddeld cijfer van 8,8 waren de deelnemers het daarmee eens. De organisatie zie het als een succesvolle pilot, en een vertrekpunt voor verdere samenwerking tussen Master Yourself en de Campus Brussel.

Lees ook

  • Hij omschrijft zichzelf als ‘een redelijk rationeel wezen’. Wanneer hij woorden als ‘genieten’, ‘liefde’ of ‘eenzaam’ al in de mond neemt, corrigeert hij zichzelf onmiddellijk: “Nouja, liefde, groot woord. Laten we zeggen dat mijn affiniteit met de universiteit tot bloei kwam in Maastricht.” Na 25...

  • De Universiteit Maastricht draagt zorg voor veel markante gebouwen en kunstwerken. Door ze een nieuwe bestemming te geven, behouden we deze iconen en geven we ze een nieuwe invulling, waardoor ze het kloppende hart vormen van een bruisende stad. 

    Wist je dat deze gebouwen en kunstwerken ook toegang...

  • Twee promovendi van de Faculteit der Rechtsgeleerdheid ontvingen een prijs voor hun proefschrift tijdens het 21e International Congress of the International Association of the Penal Law in Parijs.