Prijswinnaars 43e Dies Natalis Universiteit Maastricht

Traditiegetrouw zijn tijdens de Diesviering op 25 januari 2019 de Wynand Wijnen Onderwijsprijs, de Proefschriftenprijs en de Studentenprijzen voor de beste masterscripties uitgereikt.

Wynand Wijnen Onderwijsprijs 2018

De Wynand Wijnen Onderwijsprijs wordt jaarlijks uitgereikt als eerbetoon aan de in 2012 overleden hoogleraar onderwijskunde Wynand Wijnen. Hij is de grondlegger van het Probleemgestuurd Onderwijs van de Universiteit Maastricht en heeft ook landelijke verdiensten op het gebied van onderwijsvernieuwing.

Fabienne Crombach won dit jaar de prijs vanwege de uitzonderlijke manier waarop zij het complexe PREMIUM programma runt. Goed georganiseerd, buitengewoon toegewijd, uiterst vriendelijk én professioneel. Fabienne is in 2015 gestart als facility manager bij EDLAB. In die hoedanigheid was zij betrokken bij de ontwikkeling en implementatie van het PREMIUM programma. In eerste instantie als de rechterhand van coördinator Ellen Bastiaens, later werd zij zelf coördinator. Fabiënne coördineert ook de twee andere excellence programma’s van EDLAB, namelijk Honours+ en MaRBLe. “Fabienne is een natuurtalent als het aankomt op het organiseren van uitdagende onderwijsprogramma’s.”, aldus het juryrapport.

Dissertatieprijs 2018

Jaarlijks kent de UM een prijs toe aan het beste proefschrift dat in een kalenderjaar verdedigd werd. Er werden vijf proefschriften genomineerd door de faculteitsdecanen. De winnaar van de Dissertatieprijs 2018 is Dr. Hortense Jongen, met het proefschrift “Combating corruption the soft way: The authority of peer reviews in the global fight against graft”.  Hortense Jongen onderzoekt in haar proefschrift het gezag van evaluatiemechanismen, peer reviews genoemd, in de wereldwijde bestrijding van corruptie. De regionale peer reviews van de Raad van Europa en de OESO hebben meer gezag dan het wereldwijde mechanisme van de Verenigde Naties. Dit komt door verschillen in het aantal landen dat deelneemt aan de peer reviews, maar ook door de vormgeving van de mechanismen en de rol van diplomaten en experts in de evaluaties. Jongen beantwoord de vraag hoe we ervoor kunnen zorgen dat landen niet alleen een handtekening onder een verdrag zetten, maar ook daadwerkelijk actie ondernemen. De jury prijst Jongen vanwege de uitzonderlijke kwaliteit. “Hortense Jongen heeft een uitstekende dissertatie geschreven en een veelbelovende toekomst als academicus voor de boeg”, Aldus de jury.

Beste Mastertheses

De masterstudenten die in 2018 het hoogste cijfer voor hun afsluitende thesis haalden, kregen tijdens de academische zitting de ‘Studentenprijs 2018’. De winnende masterstudenten zijn:

Lea Andrée
Faculty of Health, Medicine and Life Sciences
Thesis title: “Instructive nanocoatings for bone regeneration

Yannick Meyer
Faculty of Health, Medicine and Life Sciences
Thesis title: “Contrast enema vs. colonoscopy prior to temporary stoma reversal in rectal surgery; results of a national snapshot study"

Marika Madfors
Faculty of Law
Thesis title: “The Role of Law in Preventing the Risks of Superintelligence

Merit Geldmacher
School of Business and Economics
Thesis title: “The Kaleidoscopic Game of Life”

Danial Florian Saef
School of Business and Economics
Thesis title: “The case of Düsseldorf Airport”

Lea Marie Smidt
Faculty of Arts and Social Sciences
Thesis title: “Can Civil Society be Socially Engineered? The Influence of EU Democracy Aid on Civic Participation in Africa”

Carla Sophia Greubel
Faculty of Arts and Social Sciences
Thesis title: “Recording the Past - Structuring the Present: Technology and the Sound of Everyday Life in Homes for the Elderly"

José Bonet Giner
Faculty of Sciences and Engineering
Thesis title: Improvement of Tumor Phylogenetic Models: An ILP approach”

Anja Weigel
Faculty of Psychology and Neuroscience
Thesis title: “Mindfulness and Interpersonal relations at work: The relationships of mindfulness and Active-Empathic Listening to Team-Member Exchange”

Lees ook

  • Nienke Verstegen, onderzoeker bij De Forensische Zorgspecialisten, heeft onderzoek gedaan naar agressie binnen de forensische zorg en impact hiervan op patiënten en medewerkers. Op 6 juli 2023 promoveert zij aan de Maastricht University met haar proefschrift ‘Hurt people hurt people. Characteristics...

  • Patiënten die vanwege een ernstige COVID-19-infectie in het ziekenhuis zijn opgenomen, vertonen naderhand geen aanwijzingen voor hersenschade door de ziekte. Dat blijkt uit een uitgebreide studie onder leiding van Universiteit Maastricht.

  • Sten van Beek

    Rillen van de kou?

    Door de Westerse leefstijl met een hoog vetgehalte in voeding in combinatie met weinig beweging, kampen steeds meer mensen in Nederland met overgewicht of zelfs obesitas. Dit zorgt voor een verhoogd risico op diabetes type II. Wat is hieraan te doen buiten een gezondere leefstijl? Het antwoord komt...