Omarm vrouwen en meisjes in bèta

Vrouwen zijn al decennialang ondervertegenwoordigd in de wetenschap, en met name binnen de bèta-wetenschap.

Eén van de theorieën waarom er nog steeds zo'n genderkloof is binnen bètawetenschap, is dat vrouwen geen interesse hebben in een carrière in de exacte wetenschappen vanwege het gebrek aan rolmodellen.

Daarom zetten we een paar vrouwelijke onderzoekers van Universiteit Maastricht in de spotlight die hebben gekozen voor een bèta-carrière. En wie weet...misschien inspireert het jonge meisjes en dames om een ​​opleiding te kiezen die hen voorbereidt op een carrière binnen de exacte wetenschappen.

Kateřina Staňková

Ik heb gekozen voor toegepaste wiskunde omdat ik dacht (ik denk dat nog steeds!) dat het modelleren van problemen uit de praktijk helpt om deze te begrijpen en op te lossen. Kies voor bèta: we hebben veel verschillende superkrachten nodig om de wereld te verbeteren. Ook jouw superkrachten.

Dr. Kateřina Staňková
Department of Data Science and Knowledge Engineering (DKE)

Ilja Arts

Ik heb bèta nooit echt 'gekozen', ik volgde gewoon mijn nieuwsgierigheid, dus bèta koos mij. Exacte wetenschappen bleek een veelbelovend vakgebied te zijn met veel mogelijkheden om te leren en te groeien

Prof. Ilja Arts
Maastricht Centre for Systems Biology (MaCSBio)

Katrien Bernaerts

Ik ben begonnen met een studie scheikunde en later heb ik dit aangevuld met een informatica-opleiding. Als vrouw wilde ik graag begrijpen hoe dingen werken en kunnen bijdragen aan maatschappelijke uitdagingen zoals duurzaamheid en dan is wetenschap het ideale vakgebied. Als je binnen de wetenschap werkt hoef je je nooit te vervelen en heb je een hele diverse en creatieve baan.

Dr. Katrien Bernaerts
Aachen-Maastricht Institute for Biobased Materials (AMIBM)

Jessica Steinlechner

Ik werd natuurkundige omdat ik altijd al een bijdrage wilde leveren aan het beantwoorden van alle open vragen over de wereld waarin we leven - en hierdoor vond ik mijn droombaan. Een aanrader aan iedereen is: laat nooit stereotypen of vooroordelen tussen jou en je dromen komen!

Dr. Jessica Steinlechner
Department of Fundamental Physics and Graviational Waves (GWFP)

Michelle Moerel

Ik ben altijd al gefascineerd geweest door het menselijk brein. Ik bestudeer het met behulp van de modernste methodes die in korte tijd een zeer grote hoeveelheid gegevens produceren. Computationele en wiskundige tools maken het mogelijk om deze gegevens te begrijpen, waardoor ik het menselijk brein in actie kan zien. Aangezien, naast hersenonderzoek, alle biologische gegevens nu in een duizelingwekkend tempo worden gegenereerd, worden bèta-vaardigheden steeds belangrijker voor het uitvoeren van baanbrekend onderzoek op elk gebied binnen de biologie.

Dr. Michelle Moerel
Maastricht Centre for Systems Biology (MaCSBio)

Yvonne van der Meer

Mijn nieuwsgierigheid naar hoe materialen in de natuur en in de industrie worden gemaakt, heeft me tot studies in moleculaire wetenschappen en chemische technologie geleid. Exacte wetenschap stelt je in staat complexe systemen te begrijpen en oplossingen te ontwikkelen voor uitdagende vraagstukken, zoals het aanpakken van klimaatverandering en plasticvervuiling.

Prof. Yvonne van der Meer
Aachen-Maastricht Institute for Biobased Materials (AMIBM)

Lees ook

  • “Ik ben er trots op dat onze nieuwe groep Circular Plastics het eerste volledig eigen onderzoek publiceerde”, zegt Kim Ragaert. Drie jaar geleden, bij haar start in Maastricht, zette ze de onderzoeksgroep op. Inmiddels staat ze aan de basis van menige innovatie op het gebied van plasticrecycling en...

  • Gerco Onderwater onderzoekt hij de smaak van het heelal en bewaakt hij de smaak van het Maastricht Science Programme. Tijdens zijn oratie, 31 mei, gaf hij een voorproefje van zijn werk voor beiden. 

  • Vaatchirurg en bijzonder hoogleraar Clinical Engineering Lee Bouwman houdt zich bezig met de implementatie van baanbrekende technieken in de gezondheidszorg. Hiervoor is samenwerking tussen technische en klinische deskundigen onontbeerlijk. Met inmiddels een waaier aan gezamenlijke innovaties als...