NWO research grant voor Sally Wyatt

NWO heeft een onderzoekssubisie toegekend aan Sally Wyatt voor een project dat het gebruik van kunstmatige intelligentie bij klinische besluitvorming bestudeert. Wyatt ontving de subsidie samen met collega's van het Universitair Medisch Centrum Utrecht.

 

Het project wordt gefinancierd in het kader van de NWO Open Competition for Digitalisation, dat expliciet pleit voor multidisciplinaire samenwerking. De andere aanvragers zijn Annelien Bredenoord, Karin Jongsma en Megan Milota - allemaal opgeleid in medische ethiek en antropologie.

Het algemene doel van dit project is tweeledig:
1. onderzoek naar de digitale transitie naar beeldvorming in geneeskunde (pathologie en radiologie);
2. ethische evaluatie van de rol van AI in klinische besluitvorming.

Het project omvat etnografisch werk in klinische omgevingen om duidelijk te maken hoe medische professionals en patiënten omgaan met AI. Er wordt tevens gekeken naar de manieren waarop afbeeldingen in vroegere tijden en in andere klinische specialismen zijn gebruikt. Het project bevat middelen om een ​​etnografische film te ontwikkelen teneinde patiënten en het publiek te informeren over de bevindingen en om debat en reflectie te stimuleren. De resultaten van deze onderzoeken zullen de basis vormen voor een theoretisch diepgaand en empirisch geïnformeerd kader voor verantwoorde ontwikkeling en het gebruik van AI in beeldgebaseerde geneeskunde.

Lees ook

  • “We zijn pioniers van een nieuwe tak van engineeringwetenschappen, niet alleen voor Maastricht, maar voor de wereld.” Zegt Francesco Ferrari over de groep van dertien studenten, waaronder hijzelf, die in juli als eerste het bachelordiploma Circular Engineering kreeg. 

  • Bewegende oranje stippen op een gele achtergrond zijn het eerste teken dat er iets bijzonders gebeurt in de wereldwijd beroemde kalksteengroeve in de Maastrichtse Sint-Pietersberg. Dichterbij zie je dat het om mensen gaat gekleed in oranje hesjes. Het zijn studenten van het Maastricht Science...

  • Universiteit Maastricht heeft een nieuwe onderzoekskas gebouwd op Brightlands Campus Greenport Venlo. In deze high-tech kas wordt vanaf 1 september onderzoek gedaan naar de land- en tuinbouw van de toekomst: van nieuwe teelttechnieken en de ontwikkeling van planten tot aan de optimalisatie van...