Nieuwe voetbalregel getest tijdens jeugdvoetbaltoernooi MVV Maastricht

Op donderdag 1 en vrijdag 2 juni organiseert MVV Maastricht de Maastricht United Gamin Cup, een jeugdtoernooi voor de categorie U19 (A-jeugd) waarin de zogenaamde ‘Catch-Up Rule’ wordt toegepast. Deze regel wisselt de volgorde van strafschoppen en verkleint daarmee de rol van het toeval. Dat zorgt voor een eerlijker verloop van de strafschoppenserie. Dit jeugdtoernooi stelt de onderzoekers achter de Catch-Up Rule en de voetbalwereld in staat de voorgestelde nieuwe regel te testen. Wellicht leidt een positief resultaat tot brede invoering van de Catch-Up Rule in het internationale voetbal. Onderzoekers Mehmet Ismail van de Universiteit Maastricht en prof. dr. Steven Brams van New York University zijn verguld met het aanbod van MVV Maastricht de nieuwe regel in de praktijk te testen.

Eerlijker
Het nemen van strafschoppen in het voetbal kan eerlijker verlopen door te wisselen van volgorde waarin ze worden genomen, zeggen onderzoekers Mehmet Ismail en Steven Brams. Volgens de huidige basisregels van het voetbal wordt getost om te bepalen welk team mag beginnen met een reeks van vijf strafschoppen. Dit levert het beginnende team een groot voordeel op, zowel in theorie als in de praktijk. Bij grote toernooien tussen 1970 en 2013 werd de strafschoppenserie in 60.6 % van de gevallen gewonnen door het team dat als eerste mocht beginnen. De Catch-Up Rule, de ‘Inhaalregel’, brengt dit voordeel terug tot zo’n 51%, waardoor de kansen weer nagenoeg gelijk zijn. De nieuwe regel werkt als volgt: bij een gelijke score na één ronde strafschoppen wordt de volgorde in de volgende ronde gewisseld. Maar bij een ongelijke score mag het team dat een strafschop mist als eerste beginnen in de volgende reeks.

Psychologisch nadeel
Het nadeel van de basisregel is vooral psychologisch. "In een enquête werd aan trainers en spelers gevraagd of ze, als ze mochten kiezen, als eerste of als tweede zouden beginnen met het nemen van strafschoppen. Meer dan 90% gaf aan als eerste te willen. Gevraagd naar de reden zeiden de meesten dat ze op die manier psychologische druk konden uitoefenen op de tegenstander. Als eerste schieten wordt duidelijk gezien als een voordeel, en dit vertaalt zich ook naar de werkelijkheid," aldus Ismail. Brams en Ismail zien weinig reden om de huidige regel te handhaven. "Wij geloven dat de Catch-up-regel praktisch is, en eenvoudig te implementeren. Het is geweldig dat wij de regel nu kunnen uitproberen in dit toernooi van MVV Maastricht. Het is ook belangrijk om te zien hoe toeschouwers erop reageren,” zegt Ismail.

Speltheorie
Ismail en Brams hebben bij het ontwikkelen van de Catch-Up-regel gebruik gemaakt van ideeën uit ‘fair division’ en de speltheorie. Volgens de speltheorie wordt een spel gedefinieerd door het geheel van de regels die het beschrijven. In vrijwel alle competitieve sporten bevat het reglement een element van toeval, zoals wie het eerst aan zet is. Fair division houdt zich bezig met de eerlijkheid van deze regels op basis van vooraf bepaalde criteria. Volgens Ismail kwam de inspiratie voor de nieuwe methode voort uit de ervaring en talloze publicaties van Brams op deze gebieden.

Het artikel ‘Making the rules of sports fairer’ is hier te downloaden.

Via deze link kun je een interview beluisteren met Ronald Peeters, promotor van Mehmet Ismail, op de regionale radiozender L1.

Mehmet Ismail is promovendus aan het Department of Economics van de Universiteit Maastricht. Zijn belangrijkste onderzoeksinteresses liggen op het gebied van economie en toegepaste wiskunde. Hij promoveert op 8 juni a.s. aan de School of Business & Economics van de UM.

Steven Brams is hoogleraar politicologie aan het Department of Politics van New York University. Hij is gespecialiseerd in onderzoek naar speltheorie, fair division, stemgedrag en kiesstelsels, en internationale politiek.

Lees ook

  • Nienke Verstegen, onderzoeker bij De Forensische Zorgspecialisten, heeft onderzoek gedaan naar agressie binnen de forensische zorg en impact hiervan op patiënten en medewerkers. Op 6 juli 2023 promoveert zij aan de Maastricht University met haar proefschrift ‘Hurt people hurt people. Characteristics...

  • Patiënten die vanwege een ernstige COVID-19-infectie in het ziekenhuis zijn opgenomen, vertonen naderhand geen aanwijzingen voor hersenschade door de ziekte. Dat blijkt uit een uitgebreide studie onder leiding van Universiteit Maastricht.

  • Sten van Beek

    Rillen van de kou?

    Door de Westerse leefstijl met een hoog vetgehalte in voeding in combinatie met weinig beweging, kampen steeds meer mensen in Nederland met overgewicht of zelfs obesitas. Dit zorgt voor een verhoogd risico op diabetes type II. Wat is hieraan te doen buiten een gezondere leefstijl? Het antwoord komt...