Nieuwe tool online: Hoeveel risico loop jij op COVID-19?

Mensen helpen hun gedrag te verbeteren zodat hun risico op het oplopen van het coronavirus afneemt; dat is het doel van de op 7 mei gelanceerde online tool ‘Your COVID-19 Risk’. Twee gedragswetenschappers (Sylvia Roozen van de UM en Gjalt-Jorn Peters van de Open Universiteit) zijn de initiatiefnemers en coördineren een groep van 150 mensen uit 35 landen die aan de tool meewerkten. Of beter gezegd: meewerken, want het project is met de lancering eigenlijk pas net begonnen, vertelt Sylvia Roozen.

Als je een bericht schrijft over zo’n nieuwe tool, wil je hem natuurlijk eerst zelf invullen om te kijken welke risico’s je zelf loopt op het gevreesde virus. Na te selecteren in welk land ik mij bevind, hoe oud ik ben en of ik voor mijn werk in contact kom met anderen, volgen de vragen naar mijn huidige leefstijl.

Mijn uitslag: 50% kans…

Ga ik mijn huis uit voor familiebezoek? Onder welke omstandigheden zou ik dat niet meer doen? Houd ik altijd anderhalve meter afstand? Was ik regelmatig mijn handen? En hoe doe ik dat dan precies? Na een paar minuten volgt dan mijn ‘risico-inschatting’ en mijn ‘veiligheidsinschattting’. De eerste is een visualisatie die voor de helft is ingekleurd, waaruit ik concludeer dat ik ongeveer 50% kans heb het virus op te lopen en het ook langer bij me te houden. Ik zou mijn gedrag vooral kunnen verbeteren om anderen te beschermen, niet zozeer mijzelf. In de tweede paragraaf volgt uitleg over wat ik al ‘fantastisch’ doe en over wat ik beter zou kunnen doen. ‘Het is moeilijk vrienden en familie niet te zien, maar toch is het verstandig om dat nu te vermijden. Hou vol, het duurt niet eeuwig!’.

Nul procent risico bestaat niet

Licht teleurgesteld over mijn 50% risico, bel ik Sylvia Roozen. Ze legt uit halverwege scoren niet betekent dat je 50% risico loopt. “Het betekent dat je ongeveer evenveel risico loopt als anderen: geen reden voor paniek, maar wel ruimte voor verbetering.” Ze legt uit dat het doel van de tool is om gedragsverandering bij mensen te bevorderen. “Daarvoor is meer nodig dan alleen te zeggen dat het belangrijk is om je handen te wassen, of dat je zoveel mogelijk thuis moet blijven. Samen met de anderhalve meter afstand tot elkaar zijn dat de drie belangrijkste pijlers van preventie bij dit virus.” Ze erkent dat er altijd een bepaald risico is om het virus op te lopen, dus dat niemand een risico-inschatting van nul procent zal krijgen. “Ook als je in zelfisolatie leeft, komt er een pakketje of boodschappen van buiten naar binnen. Corona is nu eenmaal een verraderlijk virus. Deze tool wil vooral duidelijk maken hoe je je gedrag verder kunt verbeteren, zodat we samen het virus kunnen bestrijden.”

Vrijwilligers uit 35 landen werkte mee

De tool houdt bij de uitslag rekening met het voorkomen van corona in 35 verschillende landen; uit die landen komen de 150 vrijwilligers (van gedragswetenschappers, epidemiologen en virologen tot webdesigners en vertalers) die het project draaien. De coördinatoren hebben het project naast hun reguliere baan vrijwillig opgepakt. “We voelden de noodzaak om iets bij te dragen aan het indammen van deze pandemie. Gedragsverandering is onze expertise en dat ligt aan de basis van deze tool, naast reeds bestaande tools, zoals Pandemic Footprint PFI. Onze tool onderscheidt zich doordat ook de onderliggende redenen voor mensen om bepaald gedrag te vertonen inzichtelijk gemaakt worden. En die zijn essentieel voor gedragsverandering.”

De tool is vandaag alleen in Nederland gelanceerd en wordt hierna ook in de andere 35 landen online gezet. De resultaten van de anoniem ingevulde vragenlijsten worden uiteindelijk ook gedeeld met landelijke overheden en gezondheidszorgorganisaties. De tool is beschikbaar op https://your-covid-19-risk.com

Femke Kools

Lees ook

  • De Grote Gracht is rijkelijk voorzien van historische gebouwen met bijzondere verhalen. Ook deze keer bevindt onze ‘verborgen parel’ zich in deze Maastrichtse straat, op huisnummer 76: de (fietsen)kelder.

  • Since Hungary took over the rotating presidency of the EU Council on July 1st, its Prime Minister Viktor Orbán has embarked on a widely criticized peace mission for Ukraine, including meetings with leaders of Russia and China. This has led to much speculation about what the next six months of the...

  • “We zijn pioniers van een nieuwe tak van engineeringwetenschappen, niet alleen voor Maastricht, maar voor de wereld.” Zegt Francesco Ferrari over de groep van dertien studenten, waaronder hijzelf, die in juli als eerste het bachelordiploma Circular Engineering kreeg.