Mark Winands benoemd tot hoogleraar Machine Reasoning

Mark Winands is aangesteld als hoogleraar Machine Reasoning bij het Department of Data Science and Knowledge Engineering (DKE). Winands is met terugwerkende kracht per 1 oktober 2019 benoemd. Zijn leerstoel draagt bij aan het verder uitbouwen van onderzoek en onderwijs in Artificiële Intelligentie aan UM’s Faculty of Science and Engineering.

Dr. Mark Winands staat internationaal bekend om zijn bijdragen aan Artificiële Intelligentie (AI). Hij is met name bekend op het gebied van geautomatiseerde beslisprocessen en vanwege zijn bijdragen aan de ontwikkeling van Monte Carlo tree search, een techniek die AI in staat stelt om de beste menselijke spelers te verslaan in spellen zoals Go.

Machine Reasoning is een belangrijk onderdeel van Artificiële Intelligentie (AI). Machine Reasoning gaat over het vermogen van intelligentie machines om kennis toe te passen op nieuwe situaties. Daarin moeten ze bijvoorbeeld flexibel zijn, en hun beslissingen kunnen aanpassen aan bijvoorbeeld mensen. Machine Reasoning wordt gezien als cruciaal voor de ontwikkeling van AI. Het is met name van belang bij het inzichtelijk maken van het (nu vaak ontransparante) handelen van intelligente machines.

Naast zijn onderzoek is Winands regelmatig actief in de programmacommissies van grote internationale onderzoekscongressen. Hij is editor-in-chief van het International Computer Games Association (ICGA) Journal en associate editor van IEEE Transactions on Games. Als Director of Studies is Winands daarnaast sinds 2017 verantwoordelijk voor het AI- en Data Science-onderwijs bij DKE, dat plaatsvindt binnen één bachelor- en twee masterprogramma’s.

In zijn nieuwe functie blijft Winands zich inzetten voor onderzoek en onderwijs bij het Department of Data Science and Knowledge Engineering. Hij zal ook helpen om UM’s positie in het (inter)nationale AI-veld te versterken, door UM te blijven vertegenwoordigen in verschillende AI-netwerken.

Lees verder
DKE onderzoeksthema: Game AI and Search
Persoonlijke website van Mark Winands

Lees ook

  • Gerco Onderwater onderzoekt hij de smaak van het heelal en bewaakt hij de smaak van het Maastricht Science Programme. Tijdens zijn oratie, 31 mei, gaf hij een voorproefje van zijn werk voor beiden. 

  • Vaatchirurg en bijzonder hoogleraar Clinical Engineering Lee Bouwman houdt zich bezig met de implementatie van baanbrekende technieken in de gezondheidszorg. Hiervoor is samenwerking tussen technische en klinische deskundigen onontbeerlijk. Met inmiddels een waaier aan gezamenlijke innovaties als...

  • Onderzoekers wereldwijd brengen de genetische afstamming van de meerderheid van alle bloeiende plantengeslachten in kaart. Ook de Universiteit Maastricht draagt bij aan deze monsterklus die de stamboom van planten completer maakt dan ooit tevoren. Hun onderzoek staat deze week in het gerenommeerde...