Maastrichtse onderzoekers werken mee aan onderzoek naar motivationele beperkingen bij mensen met psychische stoornissen

Via een breed opgezet Reward Task Optimization Consortium (RTOC) zijn partners uit de wetenschap en het bedrijfsleven gestart met onderzoek naar het verbeteren van beoordelingsmethodes van motivatie bij psychische stoornissen. Vanuit de Universiteit Maastricht sluiten verschillende onderzoekers zich bij dit onderzoek aan.

Motivationele beperkingen, zoals een verminderd vermogen tot genieten van plezierige bezigheden, zijn een belangrijk symptoom van veel psychiatrische stoornissen. Hoewel bekend is dat motivationele beperkingen menselijk lijden veroorzaakt, en dat ze in hoge mate bijdragen aan de belemmeringen die de getroffen personen ervaren, bestaan er momenteel maar weinig succesvolle behandelingen voor zulke symptomen. Het consortium heeft als doel om gecomputeriseerde taken met betrekking tot het meten van verschillende aspecten van het beloningssysteem te valideren en verbeteren. Dr. Dennis Hernaus, prof. Therese van Amelsvoort (beiden MHeNS) en dr. Anke Sambeth en prof. Wim Riedel (beiden Faculty of Psychology and Neuroscience, FPN) nemen namens Maastricht Universiteit deel het RTOC.

Symptomen beter begrijpen
“Er is een duidelijk waarneembare trend waarbij onderzoeksgroepen zich steeds meer richten op symptoomconstructen (zoals angst, het beloningssysteem of aandacht) dan op diagnostische labels (zoals angst, stemmingsstoornissen of ADHD), met als doel om psychische aandoeningen beter te kunnen begrijpen en behandelen,” zegt dr. Dennis Hernaus van de School for Mental Health and Neuroscience (MHeNS) van de Faculty of Health, Medicine and Life Sciences (FHML) van Universiteit Maastricht. “Een mogelijke reden voor deze trend is dat het steeds duidelijker wordt dat mensen met verschillende diagnostische labels vaak dezelfde symptomen ervaren; veel symptomen zijn dus niet exclusief voor een specifieke diagnose.”

Beloningen en  motivatie
MHeNS is een groot voorstander van deze transdiagnostische aanpak: een groot deel van het  onderzoek op het gebied van motivationele beperkingen gebeurt in klinische, risico- en niet-klinische populaties. Het onderzoek is vaak gericht op constructen als het beloningssysteem, bijvoorbeeld beperkingen met betrekking tot leren over positieve effecten van een beloning (reward learning) of besluiten of je tijd en moeite wilt investeren in het verkrijgen van een beloning (effort-cost computations).

Toewerken naar mogelijke behandelmethodes
“We vonden dat deelname aan dit consortium geheel in lijn is met de missie van MHeNS: het onderzoek op het gebied van de translationele neurowetenschappen. In ons onderzoek passen we onze kennis over symptomen toe op belangrijke klinische vraagstukken. Met dit consortium hopen we bij te dragen aan de ontwikkeling van instrumenten die motivationele beperkingen op een betrouwbare manier kunnen meten. Zulke instrumenten zouden belangrijke hulpmiddelen kunnen zijn voor het evalueren van toekomstige mogelijke behandelmethodes die gericht zijn op het reduceren van motivationele tekortkomingen”, aldus Hernaus.

Voor meer informatie kijk op https://www.p1vital.com/research/rtoc/

Lees ook

  • Nienke Verstegen, onderzoeker bij De Forensische Zorgspecialisten, heeft onderzoek gedaan naar agressie binnen de forensische zorg en impact hiervan op patiënten en medewerkers. Op 6 juli 2023 promoveert zij aan de Maastricht University met haar proefschrift ‘Hurt people hurt people. Characteristics...

  • Patiënten die vanwege een ernstige COVID-19-infectie in het ziekenhuis zijn opgenomen, vertonen naderhand geen aanwijzingen voor hersenschade door de ziekte. Dat blijkt uit een uitgebreide studie onder leiding van Universiteit Maastricht.

  • Sten van Beek

    Rillen van de kou?

    Door de Westerse leefstijl met een hoog vetgehalte in voeding in combinatie met weinig beweging, kampen steeds meer mensen in Nederland met overgewicht of zelfs obesitas. Dit zorgt voor een verhoogd risico op diabetes type II. Wat is hieraan te doen buiten een gezondere leefstijl? Het antwoord komt...