Lorenzo Moroni (MERLN) ontvangt TERMIS-EU Young Scientist Award

De TERMIS-EU Council en de TERMIS-EU Awards Committee hebben de TERMIS-EU Young Scientist Award 2016 toegekend aan prof. dr. Lorenzo Moroni. Moroni is een veelbelovende wetenschapper en hij krijgt deze prijs vanwege zijn uitmuntende prestaties, zo vroeg in zijn carrière, op het gebied van weefseltechnologie en onderzoek naar regeneratieve geneeskunde. De prijs bestaat uit een geldbedrag van € 1500 en een plaquette. Op 30 juni neemt hij de prijs in ontvangst tijdens de TERMIS-EU-conferentie 2016 in het Zweedse Uppsala.

De TERMIS-EU Young Scientist Award wordt toegekend aan jonge topwetenschappers die actief zijn op het gebied van weefseltechnologie en regeneratieve geneeskunde. Het is een blijk van erkenning voor de carrière van deze veelbelovende jonge wetenschapper tot nu toe. De kandidaten voor deze prijs worden genomineerd op basis van externe aanbevelingen.

Lorenzo Moroni is onlangs benoemd tot hoogleraar Biofabrication for Regenerative Medicine en onderzoekt hoe technologieën voor biofabricage kunnen worden ontwikkeld en ingezet om driedimensionale scaffolds (‘stellagematerialen’) te ontwerpen die de eigen weefsels en organen nog nauwkeuriger nabootsen, zodat deze in het lichaam kunnen aangroeien via gecontroleerde celdeling. De wereldwijde vergrijzing vraagt om nieuwe oplossingen voor het reconstrueren van permanent beschadigde weefsels om de kosten van de gezondheidszorg te beperken.

Lorenzo Moroni: "Ik ben zeer vereerd en blij met deze onderscheiding. Deze geeft me nog meer energie om mijn werk voort te zetten en betere strategieën te ontwikkelen voor weefsel- en orgaanregeneratie, via technologieën voor biofabricage, zoals bioprinting en electrospinning. Het is de bedoeling dat deze nieuwe behandelingen steeds vaker de kliniek bereiken. Een aantal van onze technologieën is inmiddels in de praktijk toegepast. Dankzij onze samenwerking met CellCoTec worden onze 3D-geprinte scaffolds al in de praktijk gebruikt voor het regenereren van gewrichtskraakbeen. We kijken ook naar mogelijkheden om een nieuw bedrijf op te richten dat een nieuwe oplossing voor vasculaire regeneratie op de markt kan brengen."

Tijdens de conferentie van TERMIS-EU in Uppsala, op 30 juni 2016, houdt Moroni een Plenary Award Lecture en neemt hij de geldprijs van € 1500 en de plaquette in ontvangst. De prijs wordt toegekend aan de meest veelbelovende jonge wetenschapper tot 40 jaar op het gebied van weefseltechnologie en regeneratieve geneeskunde.

TERMIS (de Tissue Engineering & Regenerative Medicine International Society) bevordert het onderzoek naar weefseltechnologie en regeneratieve geneeskunde en ondersteunt waar mogelijk de praktische toepassing ervan. Daarnaast biedt de organisatie haar leden de mogelijkheid om te netwerken en samenwerkingsverbanden aan te gaan. Het is een internationale organisatie met afdelingen op drie continenten.

Noot voor de pers

Voor meer informatie over de inhoud van dit persbericht kunt u terecht bij Flore Clerkx, persvoorlichter, tel. 043 38 85 230, e-mail pers@maastrichtuniversity.nl.

Voor urgente zaken buiten kantooruren: 06 4602 4992. De persberichten van de Universiteit Maastricht staan op internet: www.maastrichtuniversity.nl/pers. Zie ook het Webmagazine voor interessant onderzoek aan de UM en volg ons op Twitter: @MaastrichtU.

Lees ook

  • Nienke Verstegen, onderzoeker bij De Forensische Zorgspecialisten, heeft onderzoek gedaan naar agressie binnen de forensische zorg en impact hiervan op patiënten en medewerkers. Op 6 juli 2023 promoveert zij aan de Maastricht University met haar proefschrift ‘Hurt people hurt people. Characteristics...

  • Patiënten die vanwege een ernstige COVID-19-infectie in het ziekenhuis zijn opgenomen, vertonen naderhand geen aanwijzingen voor hersenschade door de ziekte. Dat blijkt uit een uitgebreide studie onder leiding van Universiteit Maastricht.

  • Sten van Beek

    Rillen van de kou?

    Door de Westerse leefstijl met een hoog vetgehalte in voeding in combinatie met weinig beweging, kampen steeds meer mensen in Nederland met overgewicht of zelfs obesitas. Dit zorgt voor een verhoogd risico op diabetes type II. Wat is hieraan te doen buiten een gezondere leefstijl? Het antwoord komt...