Limburgse mondkapjes op shortlist Economische Zaken, met steun UM-instituut

Het ‘Team Limburgse Mondkapjes’ maakt, in samenwerking met het UM-instituut AMIBM, kans om een van de ‘preferred suppliers’ te worden van het Ministerie van Economische Zaken, om de komende jaren hoogwaardige mondkapjes te maken voor de Nederlandse zorg. De in Nederland unieke expertise van het Aachen Maastricht Institute for Biobased Materials (AMIBM) sluit perfect aan op die van twee Limburgse ondernemers die zich sinds kort op deze markt begeven. De eerste ‘samples’ worden momenteel gekeurd, om te zien of ze voldoend aan de FFP2-normen die gelden voor verplegend personeel in pandemie-omstandigheden.

Boogaard Textiles in Gulpen-Wittem is gespecialiseerd in maatwerk textielproducten op hoog niveau, van zitzakken tot parasols, vaak met reclame-opdruk van grote levensmiddelenfabrikanten. De Limburgse ondernemer Cyrille Depondt besloot samen met Nikolaj Boogaard een paar weken geleden de productie van mondkapjes op te starten. Managing director van AMIBM Richard Ramakers deelde hun wens om iets te betekenen voor de Nederlandse gezondheidszorg in tijden van corona. Hij nam contact op met het ‘Team Limburgse Mondkapjes’ en zo kwam het initiatief in een stroomversnelling.

Academische expertise concreet
De academische expertise en netwerken van AMIBM stellen de ondernemers in staat te gaan voor het hoogste productniveau. Zo’n twaalf medewerkers van twee AMIBM-onderzoeksgroepen (‘polymeer-engineering’ en ‘medische toepassing van textiel’) zijn inmiddels dagelijks in gesprek met de ondernemers. Concreet gaat het om gespecialiseerde technici, enkele postdocs, twee hoogleraren en enkele ingenieurs. In het laboratorium in Aachen kon bijvoorbeeld de kwaliteit van het gebruikte filtermateriaal getest worden, hoe het zich bijvoorbeeld verhoudt in verschillende sterilisatiemethodes. Centexbel, een onderzoeksinstituut in België waarmee AMIBM vaker samenwerkt, test op dit moment veertig maskers uit Gulpen-Witten, net als het Landelijk Testcentrum. Ook kan AMIBM ‘clean rooms’ ter beschikking stellen voor het produceren van maskers, als dat nodig is, of het bedrijf adviseren bij het opzetten van dergelijke voorzieningen. Maar ook het lezen en interpreteren van de vele regels en normen waaraan hoogwaardige medische maskers moeten voldoen, is expertise van AMIBM die goed van pas komt.

Goede kanshebber
In samenwerking met de MUMC+ ingenieurs-afdeling IDEE (Instrument Development, Engineering and Evaluation) wordt ook gekeken naar een mogelijkheid een eigen testfaciliteit voor kwaliteit van mondkapjes in Limburg te ontwikkelen. “Dat alles tezamen maakt dit Limburgse initiatief een goede kanshebber om op langere termijn mondmaskers te maken voor de Nederlandse markt”, aldus Richard Ramakers. Als het Team Limburgse Mondkapjes partner wordt van het Ministerie van Economische Zaken, zal zowel de aanvoer van grondstoffen als de afname van geproduceerde mondkapjes contractueel vastgelegd worden.

Lees ook

  • De Grote Gracht is rijkelijk voorzien van historische gebouwen met bijzondere verhalen. Ook deze keer bevindt onze ‘verborgen parel’ zich in deze Maastrichtse straat, op huisnummer 76: de (fietsen)kelder.

  • Since Hungary took over the rotating presidency of the EU Council on July 1st, its Prime Minister Viktor Orbán has embarked on a widely criticized peace mission for Ukraine, including meetings with leaders of Russia and China. This has led to much speculation about what the next six months of the...

  • “We zijn pioniers van een nieuwe tak van engineeringwetenschappen, niet alleen voor Maastricht, maar voor de wereld.” Zegt Francesco Ferrari over de groep van dertien studenten, waaronder hijzelf, die in juli als eerste het bachelordiploma Circular Engineering kreeg.