Laveren tussen onzekerheid en onenigheid

Op vrijdag 2 november hield dr.ir. Joop de Kraker, hoogleraar Sustainability Assessment bij ICIS, zijn inaugurele rede. De kern van zijn betoog was dat een effectieve aanpak van duurzaamheidsvraagstukken begint met de erkenning dat het om ‘wicked’ problemen gaat, doordat ze gekenmerkt worden door zowel causale complexiteit als normatieve pluraliteit.

In sustainability assessment dient dit type problemen benaderd te worden door een combinatie van het reduceren van onzekerheden in kennis en van het verkleinen of overbruggen van maatschappelijke onenigheid erover. Dit zou bereikt kunnen worden in de vorm van een gezamenlijk experimenteer- en leerproces met betrokkenen, bijvoorbeeld in de context van stadslabs.

Bekijk Joop de Kraker's presentatie  

Lees ook

  • De Universiteit Maastricht ontving subsidies voor drie van de tien onderzoeksprojecten die van start gaan in het Nationaal Groeifondsprogramma Circular Plastics NL. 

  • Oud-studenten Brian en Rob Timmermans combineerden hun studies Econometrie en Sustainable Finance met hun passie sportkarate. Met een zich alsmaar vullende prijzenkast als resultaat. Beiden zijn meervoudig en regerend Nederlands kampioen in hun gewichtsklasse en acteren succesvol op het wereldpodium...

  • De Universiteit Maastricht draagt zorg voor veel markante gebouwen en kunstwerken. Door ze een nieuwe bestemming te geven, behouden we deze iconen en geven we ze een nieuwe invulling, waardoor ze het kloppende hart vormen van een bruisende stad. 

    Wist je dat deze gebouwen en kunstwerken ook toegang...