Hannes Rusch wint een ERC Starting Grant

Hannes Rusch, assistent-professor aan de School of Business and Economics, is een van de 397 startende onderzoekers die een European Research Council Starting Grant heeft ontvangen!

Het onderzoek van Hannes zal zich richten op "Determinants and Dynamics of Collaborative Exploitation". Hierbij betekent 'collaborative exploitation' groepen mensen die samenwerken om anderen uit te buiten, waarmee de nadruk wordt gelegd op de onderlinge groepsdimensie van deze relaties.

"Onderzoek naar uitbuiting heeft geen gebrek aan gegevens, historisch of anderszins," legt Hannes uit. "Er bestaat echter een verbazingwekkende achterstand in de onderzoeksliteratuur wat betreft het modelleren van de stimulansen voor collaboratieve uitbuiting en het begrijpen van de psychologische aspecten die bij dit proces een rol spelen."

Daardoor begrijpen we niet goed hoe de patronen en dynamieken op macroniveau die we in de bestaande gegevens kunnen waarnemen, voortkomen uit eigenschappen, beslissingen en gedrag op microniveau.

"Wat ik in dit project wil doen is een veelzijdig spel-theoretisch kader en bijbehorende nieuwe paradigma's voor gedragsexperimenten ontwikkelen en testen die nieuwe inzichten verschaffen in de strategische logica en de psychologie van deze doordringende wanpraktijken."

Op langere termijn zullen de resultaten helpen bij de beleidsvorming om een einde te maken aan moderne slavernij en andere vormen van uitbuiting, overeenkomstig VN-doelstelling 8 voor duurzame ontwikkeling (SDG 8).

Nima Hassanloo

Lees ook