Extra geld voor onverwachte ontdekking

Wanneer je gedurende het onderzoek resultaten tegenkomt die je niet verwacht had, kan je daar soms niks mee. Dit stond immers niet in het onderzoeksplan. Om die onverwachte ontdekkingen toch uit te werken krijgen zeven projecten nu een kleine top-up van maximaal 30.000 euro per project dankzij de Impact Explorer call van NWO. Elia Formisano van de Universiteit Maastricht is één van de gelukkigen.

Van lab naar realiteit

Het project waar Formisano aan werkt overbrugt de kloof tussen baanbrekend neurowetenschappelijk onderzoek enerzijds en praktische toepassingen anderzijds, en onderzoekt maatschappelijke impact van AI-algoritmen voor geluidsherkenning, geïnspireerd op hersenfuncties. Een multidisciplinair team, inclusief experts op het gebied van translationele en gebruikersgerichte activiteiten, hanteert een systematische aanpak die vooronderzoek, design thinking-sessies, diepgaande analyses en follow-up acties omvat. De samenwerking met het Brightlands Institute for Smart Society (BISS) heeft tot doel concrete use cases en potentiële partners te identificeren. Het verkenningsplan, met een tijdlijn van zes maanden, richt zich op betrokkenheid van belanghebbenden, de ontwikkeling van prototypes en een alomvattende communicatiestrategie.


Voor meer informatie over deze NWO call kijk hier

Lees ook

  • Recreatief lachgasgebruik is tot minstens 60 minuten na inhalatie meetbaar in ademlucht en bloed, en het is technisch haalbaar om hiervoor een meetinstrument te ontwikkelen. Dit blijkt uit gezamenlijk onderzoek door wetenschappers van Universiteit Maastricht, TNO en het LUMC naar de...

  • Lilian Kloft en Min Wu, beiden verbonden aan de Faculty of Psychology and Neuroscience (FPN), hebben van onderzoeksfinancier NWO een Rubiconbeurs gekregen. Deze beurs geeft veelbelovende startende wetenschappers de mogelijkheid om internationale onderzoekservaring op te doen.

  • Als je zelf mag kiezen, is groente eten dan lekkerder? Dat is de vraag die Rosalie Mourmans, PhD-student bij de Faculty of Psychology and Neuroscience beantwoordt in haar onderzoek. Met dat onderzoek is ze een van de tien finalisten van de Klokhuis Wetenschapsprijs: de prijs bekroont interessant...