Elsevier Beste Studies: 5 bachelors en 5 masters op eerste plaats

In het jaarlijkse onderzoek 'De beste studies' van het weekblad Elsevier eindigen vijf bacheloropleidingen van de Universiteit Maastricht (UM) op de eerste plaats: Psychologie (met een score van 67), Fiscaal Recht (69), European Studies (59), European Law School (64) en het University College Maastricht (UCM), dat net als voorgaande jaren een bijzonder goed studentoordeel krijgt (82). Het University College Venlo behaalt ook een score van 82 en is daarmee tweede in dezelfde categorie als het University College Maastricht. Elsevier maakt onderscheid tussen brede, specialistische en technische universiteiten omdat de universiteiten verschillen in grootte en mix van opleidingen.  Naar het studentenoordeel eindigt de UM op de derde plek (van de vier) in de categorie ‘specialistische universiteiten’.Vergeleken met alle Nederlandse universiteiten, eindigt UM op de vierde plaats.

In totaal zijn 18 bacheloropleidingen beoordeeld. Sommige opleidingen zijn uniek in het land en kennen geen opleidingen waarmee vergeleken wordt. Voor deze opleidingen is dan ook geen ranking beschikbaar. Van deze opleidingen scoort Knowledge Engineering (met een score van 73) zeer goed en behoort met deze score tot de top in Nederland. Ook de score van Maastricht Science Programme (67) is bovengemiddeld. European Public Health (63) en Cultuurwetenschappen (59) behalen gemiddelde scores. Naast de nummer 1-opleidingen en de unieke opleidingen, behalen zes opleidingen een top 3 notering: Econometrie en Operations Research (3e plaats, score 66), Economics en Business Economics (3; 67) Fiscale Economie (2; 63) International Business (3; 63), Gezondheidswetenschappen (3; 56) en het University Colllege Venlo (2; 82). Biomedische Wetenschappen, Geneeskunde en Rechtsgeleerdheid daarentegen vallen buiten de top 3.

Elsevier publiceert ook resultaten voor masteropleidingen. Van 12 UM masteropleidingen is door Elsevier een landelijke vergelijking gemaakt. Daarvan scoren 5 Maastrichtse masteropleidingen een eerste plaats: European Studies (score 71), Fiscale Economie (71), Media Studies (64), Nederlands Recht (64) en Psychologie (70).

Het onderzoek ‘De beste studies’ is gebaseerd op de oordelen van studenten afkomstig uit de Nationale Studenten Enquête.

De volledige lijst met resultaten is te raadplegen op de website van Elsevier.

Lees ook

  • Nick Bos, vicevoorzitter van het College van Bestuur van de UM, is geëerd met het Teken van Verdienste van de stad Maastricht. Hij kreeg het ereteken op 6 juni uit handen van locoburgemeester Hubert Mackus vanwege zijn grote verdiensten voor de universiteit en voor Maastricht. Begin juli neemt Nick...

  • Daan begon aan Governance and Leadership in European Public Health (GLEPH) met een master in Biomedical Sciences. Gedreven door zijn fascinatie voor beleidsvorming, strategie, bestuur en communicatie verschoof Daan zijn focus voorbij laboratoriumonderzoek. 

  • De Universiteit Maastricht draagt zorg voor veel markante gebouwen en kunstwerken. Door ze een nieuwe bestemming te geven, behouden we deze iconen en geven we ze een nieuwe invulling, waardoor ze het kloppende hart vormen van een bruisende stad. 

    Wist je dat deze gebouwen en kunstwerken ook toegang...