25 jaar Department of Data Science and Knowledge Engineering

Datawetenschappers hebben (en sturen) de toekomst

Het vakgebied data sciences bloeit als nooit te voren. Dat bleek 15 juni overduidelijk tijdens het 25-jarig jubileumcongres van het Department of Data Science and Knowledge Engineering (DKE). Vooral in de laatste vijf jaar zijn er enorme sprongen gemaakt in het gebruik van digitale middelen. Denk aan het ooit zo eenvoudige mobieltje, dat een belangrijk instrument is geworden in ons dagelijks functioneren. Maar ook als wetenschappelijke discipline is data sciences flink ontwikkeld. Zo zijn de mogelijkheden om rekenkracht los te laten op steeds meer data exponentieel gegroeid en dat is goed te merken in allerlei toepassingen.

Keynote sprekers

  • Pieter Geelen, oprichter van TomTom, over 25 jaar ontwikkeling van navigatiesystemen
  • Andreas Weigend, big data specialist en voormalig Chief Scientist bij Amazon.com, over hoe mensen met big data omgaan 
  • Toby Walsh, professor in Artificial Intelligence aan de universiteit van New South Wales, over het belang van Artificial Intelligence
  • Aurélie Pols, Data Protection Officer, over het belang en de impact van digitalisering.

UM onderwijs en data research

Niet alleen bij DKE, maar ook bij andere faculteiten van de UM begint data-onderzoek een steeds grotere rol te spelen. Zo worden data van individuele patiënten steeds relevanter bij de opleiding Geneeskunde van de Faculty of Health, Medicine and Life Sciences. En worden bij andere UM-opleidingen steeds vaker vakken aangeboden gerelateerd aan data science, artificial intelligence en robotisering, waarmee onderzoeksvragen kunnen worden beantwoord, zoals:

  • Economics: gaan data ons geld vervangen?
  • Arts and Culture: bepalen algoritmes ons gedrag?
  • Nederlands Recht: hoeveel privacy hebben we nog in deze digitale wereld?

Aan het Institute of Data Science, dit voorjaar gestart aan de UM, wordt gewerkt aan de optimale beschikbaarheid en bereikbaarheid van FAIR data. De juridische en ethische aspecten krijgen volop aandacht via ELSI principes (Ethical, Legal and Societal impact).

Bekijk wat DKE-studenten zeggen over Artificial Intelligence.

Toekomst

Aangezien datawetenschappers veelgevraagd zijn, is het Department of Data Science and Knowledge Engineering in volle bloei. De bachelor- en masteropleidingen worden door de Keuzegids aangemerkt als ‘topopleiding’, de visitatiecommissies zijn lovend en de studentenaantallen verdubbeld. Over nieuwe opleidingen wordt dan ook serieus nagedacht. Kortom, DKE is een belangrijke speler geworden in de ‘data science’ markt en zet de Universiteit Maastricht ook voor dit vakgebied goed op de kaart.

De avond voor het symposium gaf Andreas Weigend een lezing op uitnodiging van Studium Generale.
Bekijk de hele lezing.

 

Lees ook

  • De Universiteit Maastricht ontving subsidies voor drie van de tien onderzoeksprojecten die van start gaan in het Nationaal Groeifondsprogramma Circular Plastics NL. 

  • “Ik ben er trots op dat onze nieuwe groep Circular Plastics het eerste volledig eigen onderzoek publiceerde”, zegt Kim Ragaert. Drie jaar geleden, bij haar start in Maastricht, zette ze de onderzoeksgroep op. Inmiddels staat ze aan de basis van menige innovatie op het gebied van plasticrecycling en...

  • Het programmeren van kwantumcomputers staat, net als de kwantumcomputer zelf, nog in de kinderschoenen. Onderzoekers die aan quantum computing werken, zijn vaak natuurkundige, wiskundige of computerwetenschappers met een zwak voor de wiskunde van de kwantummechanica.