Boek over de impact van zwangerschapscomplicaties: ‘Queen of Hearts, de kracht van kwetsbaarheid’

Op maandag 26 oktober ontving prof. dr. Rianne Letschert, Rector Magnificus van de UM, het eerste exemplaar van het boek ‘Queen of Hearts, de kracht van kwetsbaarheid’. Het boek is uitgebracht om meer bekendheid en begrip te kweken over de impact van zwangerschapscomplicaties op het leven van de vrouw. De schrijvers zijn Chahinda Ghossein-Doha, cardioloog i.o. in het MUMC+, en Janou Boosten-Lamkin, manager bij Rabobank.

In het boek vertellen zes krachtige, succesvolle vrouwen hun persoonlijke verhaal. Verhalen over pijn, twijfels, maar ook over hervonden kracht en levenslust. Ook journalist en tv-presentator Eva Jinek vertelt openhartig over haar zwangerschap en de problemen die ze daarbij ervaren heeft. Rianne Letschert schreef het voorwoord van Queen of Hearts en onderstreept hoe belangrijk het is voor werkgevers om oog te hebben voor de problematiek van zwangerschapscomplicaties.

Complicaties en impact

In 10% van de zwangerschappen ontwikkelt de vrouw serieuze complicaties met gevaar voor moeder en kind. In Nederland zijn dat 17.000 vrouwen per jaar. Wordt er op tijd ingegrepen, dan loopt het gelukkig vaak goed af. Helaas eindigt de impact van zwangerschapscomplicaties niet na de bevalling. Zo leidt zwangerschapsvergiftiging zelfs tot een acht keer zo groot risico op een hersen- of hartinfarct.

Daarnaast heeft een kwart van de vrouwen last van de psychische impact als concentratieproblemen en geheugenproblemen en twijfelt een groot gedeelte van de vrouwen aan hun kracht als vrouw, moeder en werknemer en kunnen er schuldgevoelens naar de kind(eren) ervaren worden.

Bekendheid en begrip

Initiatiefnemers Chahinda en Janou hadden probleemvolle zwangerschappen. Chahinda verloor na 11 dagen haar dochtertje Rachelle. Na een pittige, eenzame strijd zijn de twee vrouwen uit het dal gekomen en voelen ze zich sterker dan ooit: “We willen andere vrouwen inspireren, kracht bieden en in zichzelf laten geloven door inzicht te geven in onze strijd, in onze dalen, maar ook in onze pieken en ons herstel. Ook willen we de bekendheid en begrip bij omgeving en werkgevers vergroten.”

Onderzoek

Chahinda onderzoekt met haar team in het MUMC+ binnen het Queen of Hearts-programma alle facetten van zwangerschapscomplicaties. Ze richt zich met name op welke manier de risico’s op hart- en vaatziekten verkleind kunnen worden, maar wil ook de maatschappelijke bekendheid rondom dit thema vergroten. Daarom komt de opbrengst van het Queen of Hearts boek ten goede aan onderzoek naar zwangerschapsproblematiek. Het boek is verkrijgbaar via de website van Queen of Hearts.

Als u wilt bijdragen aan het onderzoek, dan kan dat via www.umcrowd.nl.

Chahinda Ghossein en Eva Jinek
Chahinda Ghossein en Eva Jinek

Lees ook

  • Maastrichtse studenten in finale Ecotrophelia 2024

  • Bloedprikken, een infuus aanleggen of in het oor kijken; zelfs ogenschijnlijk eenvoudige medische handelingen kunnen bij kinderen angst, pijn en stress veroorzaken. Volgens kinderarts-intensivist Piet Leroy zijn comfort en vertrouwen net zo belangrijk als de medische behandeling zelf. Hij onderzoekt...

  • Kan urine worden gebruikt om niercelcarcinoom op te sporen? De huidige aanpak bij kleine niermassa's is in de meeste gevallen een preventieve gedeeltelijke of volledige verwijdering van de nier, waarbij niet altijd duidelijk is of de massa goedaardig of kwaadaardig is. Moleculair epidemioloog Kim...