“The Subversives: Theo van Boven at the UN”

Onder grote belangstelling vond op dinsdag 29 september de voorvertoning van de documentaire “The Subversives: Theo van Boven at the UN" plaats. De documentaire, geregisseerd door Miles Roston wordt naar verwachting begin 2016 uitgezonden op L1.

Bekijk hier de uitzending van L1 Avondgasten met onder andere een interview met Theo van Boven en de mooie reportage een dag later. 

Van Boven, emeritus hoogleraar aan de Faculteit der Rechtsgeleerdheid in Maastricht en voormalig directeur van de Verenigde Naties Division of Human Rights (1977-1982) was een van de eersten die de verantwoordelijkheid voor de internationale mensenrechten met veel moed en eerlijkheid verdedigde. Hij kwam oog in oog te staan met de meest onderdrukkende regimes van de 20e eeuw. Echter, in plaats van te zijn ontmoedigd, ondernam Van Boven dratische maatregelen, te beginnen met een historische werkgroep die een onderzoek startte naar Chili. Hij opende voor de eerste keer de deuren naar de VN voor vluchtelingen en overlevenden van martelingspraktijken.
Toen de werkgroep Verdwijningen werd goedgekeurd, tartte hij en zijn team niet alleen de Latijns-Amerikaanse militaire dictatoriale regimes maar ook andere regeringen wereldwijd. De cruciale veranderingen die hij teweeg heeft gebracht gelden vandaag de dag nog steeds. 

Deze documentaire beschrijft de dramatische reis van Theo van Boven en zijn team en hun strijd rechtvaardigheid en verandering binnen de VN te bewerkstelligen.

Lees ook

  • De Universiteit Maastricht ontving subsidies voor drie van de tien onderzoeksprojecten die van start gaan in het Nationaal Groeifondsprogramma Circular Plastics NL. 

  • Oud-studenten Brian en Rob Timmermans combineerden hun studies Econometrie en Sustainable Finance met hun passie sportkarate. Met een zich alsmaar vullende prijzenkast als resultaat. Beiden zijn meervoudig en regerend Nederlands kampioen in hun gewichtsklasse en acteren succesvol op het wereldpodium...

  • De Universiteit Maastricht draagt zorg voor veel markante gebouwen en kunstwerken. Door ze een nieuwe bestemming te geven, behouden we deze iconen en geven we ze een nieuwe invulling, waardoor ze het kloppende hart vormen van een bruisende stad. 

    Wist je dat deze gebouwen en kunstwerken ook toegang...