Clemens Kool
'Alleen vanuit een positieve aanpak houdt Europa stand'

Europese beschouwingen vanuit Maastricht

Van 23 tot en met 26 mei vonden de op een na grootste democratische verkiezingen ter wereld plaats. Verspreid over vier dagen mochten 426 miljoen Europeanen stemmen voor een nieuw Europees Parlement. Hoe gaat het na deze verkiezingen verder met de Europese Unie en tegen welke prijs? Welke rol moet Europa pakken op dossiers als Brexit, klimaat of digitalisering? Zeven Maastrichtse wetenschappers laten hier hun licht schijnen over de Europese stand van zaken.

  Hoogleraar Macro-economie Clemens Kool

'Liever minder zeggenschap over meer, dan andersom'

“De EU levert ons meer en grotere bescherming op van alles wat ons dierbaar is en dat is belangrijk in tijden waarin landen als China, Rusland en de Verenigde Staten eigenzinnige koersen kiezen,” zegt Aalt Willem Heringa.

 Lees verder

 

Aalt Willem Heringa

'Alleen vanuit een positieve aanpak houdt Europa stand'

“De economie heeft haar werk voor Europa gedaan; economisch zijn we geïntegreerd,” stelt Clemens Kool vast. "Nu moet Europa zich richten op het vormgeven van sociaaleconomisch beleid en politieke integratie."

 Lees verder

Clemens Kool

Vinger aan de Europese pols

“We worden ouder omdat onze gezondheidszorg beter is dan ooit.” Voor iemand die werkzaam is voor ProHealth65+, een door de EU gefinancierd programma rond gezondheidsbevordering en preventie van gezondheidsklachten bij senioren, is Milena Pavlova tamelijk positief gestemd over onze demografische crisis.

 Lees verder

Milena Pavlova

'Iedereen euroscepticus'

De Europese Unie wordt vaak gezien als een ver-van-mijn–bed-show. De afstand tot de Europese burger is groot en de besluitvorming in Brussel saai en ingewikkeld, zo luidt de kritiek. “Maar in veel dingen is Europa nou juist transparanter dan menig lidstaat,” stelt politicoloog Patrick Bijsmans.

 Lees verder

Patrick Bijsmans

'Hoogste tijd voor nieuw Europees klimaatbeleid'

Europeanen vinden klimaat het belangrijkste thema op de Europese agenda. Belangrijker dan veiligheid en mensenrechten, zo blijkt uit opiniepeilingen. Om het klimaat te redden is er actie nodig van de overheid. Regels dus, opgesteld en gehandhaafd door de overheid, liefst in samenwerking met andere landen. En de EU heeft daar het raamwerk voor.

  Lees verder

UM Marc Davidson

Studio Europa: met elan en Fingerspitzengefühl

Wat betekent Europa voor jou? Wat voel je? Studio Europa van de Universiteit Maastricht is een plek waar je je mening over alles wat Europa aangaat kunt ventileren en bijschaven – een plek voor dialoog tussen burgers, onderzoekers en beleidsmakers. Wetenschappelijk directeur Mathieu Segers over hoe cruciaal het is om een beter begrip van onszelf in Europa te bevorderen.

 Lees verder

“Europa moet beter voor zichzelf zorgen”

“Vaak zeggen mensen dat het tempo van Europese samenwerking te hoog ligt”, verzucht Hylke Dijkstra, directeur van de Master European Studies aan de Universiteit Maastricht. “Maar het tegendeel is waar. De veranderingen gaan juist niet snel genoeg.”

 Lees verder

Hylke Dijkstra