Debat stimuleren en de verhalen van Europa delen

Publiek debat over Europa

Vragen over de toekomst van Europa zijn er heel veel. Hoe zal Europa omgaan met geopolitieke kwesties als atlanticisme of Euraziatische integratie? Hoe zorgt Europa de komende decennia voor energiezekerheid?

EIPA students

Blijft de EU zich uitbreiden? Zullen de leden van de EU de politieke en economische integratie op een hoger plan brengen? Hoe ziet de toekomstige economie van de EU eruit? Zullen de Europese burgers een grotere democratische stem hebben in het toekomstige beleid van de Europese Unie?

De Universiteit Maastricht (UM) wil het publieke debat en de academische discussie over deze en andere Europese thema's mogelijk maken en gezamenlijke oplossingen vinden voor Europese uitdagingen. Wij bieden burgers de kans om deel te nemen aan deze Europese dialoog door middel van vele interactieve lezingen, kritische debatten, inspirerende workshops en tentoonstellingen.

Begrip voor Europa kweken

Zo helpen we mee om het democratisch tekort te reduceren en mensen beter inzicht te geven in de invloed van 'Europa' op hun dagelijks leven.

Met dat doel voor ogen hebben de faculteiten en expertisecentra van de UM hun krachten gebundeld met tal van externe stakeholders, uiteenlopend van burgers, beleidsmakers en journalisten tot politici, overheden, bedrijven en jongerenorganisaties.

 

 

Studio Europa Maastricht
Europees burgerpanel over de EU in de wereld: migratie

Fireplace Talks, het RELAY Network & meer

Campus Brussels

De Fireplace Talks was een serie open gesprekken tussen wetenschappers, mensen uit de praktijk en het publiek. Elke Fireplace Talk was gewijd aan een belangrijke mondiale kwestie of een actueel thema. RELAY was een project om de politieke richtlijnen en het werkprogramma van de Europese Commissie te bespreken met een groot aantal stakeholders, met elk hun eigen achtergrond en invalshoek. Lees meer over deze en andere evenementenseries zoals 'What's Up, EU?' op de website van Campus Brussels.

Meer informatie over evenementen van Campus Brussels
Book launch Shaping Parliamentary Democracy

Jean Monnet-lezingen

CERiM

Sinds 2008 organiseert het CERiM vier Jean Monnet-lezingen per jaar. Tijdens deze lezingen bespreken onze community en onderzoekers relevante onderwerpen, ontdekken ze nieuwe onderzoeksperspectieven en wisselen ze van gedachten. De Jean Monnet-lezingen zijn toegankelijk voor het publiek en worden gegeven door prominente wetenschappers of experts.

Meer informatie over Jean Monnet, naar wie de lezingenserie is vernoemd

Meer informatie over de Jean Monnet-lezingen
Jean Monnet Lecture Series

Het ITEM Cross-border portal

ITEM

ITEM onderhoudt een internetplatform over grensoverschrijdende mobiliteit, met actuele informatie over het werk van ITEM in het nieuws en in publicaties. Het platform wordt regelmatig bijgewerkt met relevante informatie op Europees, nationaal en regionaal gebied. Bovendien biedt ITEM diepgaande juridische informatie, testcases en een database met geanalyseerde en geanonimiseerde casussen. Je vindt er eerder gestelde vragen en casussen die door ITEM-onderzoekers zijn behandeld. Je kunt ook een nieuwe casus bij ITEM indienen.

Meer informatie over het ITEM Cross-border Portal
ITEM legal information and case database

YUFE Academy – lezingen en workshops

YUFE-universiteiten inclusief de UM

De YUFE Academy is een reeks lezingen, workshops en activiteiten over het 'welzijn van burgers'. De lezingen worden georganiseerd door het netwerk van YUFE-universiteiten. YUFE is een platform dat de Europese identiteit wil versterken, het bewustzijn over maatschappelijke kwesties wil vergroten, oplossingen voor mondiale en lokale uitdagingen wil aanreiken en EU-burgers wil inspireren.

Meer informatie over de YUFE Academy
lecture.jpg

Maastricht Debates

Studio Europa Maastricht in samenwerking met de gemeente Maastricht, de provincie Limburg, het European Youth Forum en het European Journalism Centre

Het laatste Maastricht Debate vond plaats in april 2019 met de belangrijkste kandidaten van de Europese politieke partijen voor de rol van voorzitter van de Europese Commissie. Het 90 minuten durende evenement werd live uitgezonden in de hele Europese Unie. Dit was een vervolg op het vorige debat in 2014, waar voorzitter Juncker van de Europese Commissie zijn visie op Europa verdedigde en uiteenzette wat zijn plannen waren als hij zou worden verkozen.

Meer informatie over de Maastricht Debates in 2019
An image from the 2019 Maastricht Debate