Ondersteuning uit het UM Profileringsfonds bij een bestuursfunctie

Studenten die een bestuursfunctie uitoefenen, lopen daardoor naar verwachting studievertraging op. Voor die studievertraging kent de Universiteit Maastricht (UM) een financiële tegemoetkoming in de extra studiekosten toe, in de vorm van bestuursmaanden. Dit is geregeld in de UM Profileringsfondsregeling.

Voorwaarden om voor bestuursmaanden in aanmerking te kunnen komen:

  • Je vervult een bestuursfunctie bij een studentenorganisatie (of UM-medezeggenschapsraad) waarvoor het College van Bestuur (eventueel via het faculteitsbestuur) een bepaald aantal te verdelen bestuursmaanden heeft gereserveerd.

  • Je vervult je bestuursjaar in de periode waarbinnen je jouw (eerste) bachelor- of masteropleiding zonder studievertraging kunt/zou kunnen afronden (nominale studieduur).
  • Je staat tijdens je bestuursjaar onafgebroken ingeschreven voor een reguliere voltijdsopleiding aan de UM.
  • Je hebt niet eerder financiële ondersteuning uit het UM Profileringsfonds ontvangen voor meer dan maximaal 12 maanden studievertraging in totaal. Een prestatiebeursverlenging via DUO staat gelijk aan een financiële ondersteuning uit het UM Profileringsfonds voor 12 maanden studievertraging.
  • Je wordt door de voorzitter van je studentenorganisatie voorgedragen voor het aantal bestuursmaanden dat door jouw studentenorganisatie voor je specifieke bestuursfunctie is aangevraagd/ontvangen.

  • Je draagt jouw bestuursmaanden niet over aan de studentenorganisatie waarbij je een bestuursfunctie vervult. Bestuursmaanden betreffen een UM-bijdrage in de verlengde studiekosten van een individuele student. Bestuursmaanden komen niet toe aan de studentenorganisatie waarbinnen je actief bent en zijn niet overdraagbaar aan een ander bestuurslid.

 

Bekijk de voorwaarden en regels van de UM Profileringsfondsregeling

 UM Profileringsfondsregeling

Zo gaat het aanvragen van bestuursmaanden voor studievertraging door een bestuursfunctie

Vóór 1 maart vraagt het zittende bestuur van de studentenorganisatie de benodigde hoeveelheid bestuursmaanden aan voor het volgende studiejaar

Het bestuur van de studentenorganisatie vraagt schriftelijk vóór 1 maart van het lopende studiejaar het benodigde aantal bestuursmaanden aan voor de vacante bestuursfuncties in het aankomende studiejaar. Primaire maatstaf daarbij vormt de omvang van werkzaamheden in de verschillende functies van het bestuur en daarmee de te verwachten studievertraging voor de studenten die in die functies worden benoemd. De aanvraag van een universitaire studentenorganisatie moet worden ingediend bij het Studenten Service Centrum (SSC), de aanvraag van een facultaire studentenorganisatie bij het faculteitsbestuur. Het SSC stuurt de universitaire studentenorganisaties die al eerder bestuursmaanden ontvingen, jaarlijks een nieuwe uitnodiging tot aanvraag van bestuursmaanden.
 

Vóór 1 november word je door de voorzitter van jouw studentenorganisatie voorgedragen voor bestuursmaanden

Na toekenning door het College van Bestuur (evt. via het faculteitsbestuur) van het aantal voor jouw studentenorganisatie gereserveerde bestuursmaanden, nomineert de voorzitter van jouw studentenorganisatie je bij het SSC voor het aantal bestuursmaanden dat voor jouw bestuursfunctie is gereserveerd. Deze voordracht door de voorzitter dient te gebeuren vóór 1 november van het studiejaar waarin je je bestuursfunctie vervult. Een recent uittreksel van de Kamer van Koophandel is vereist als bewijs van jouw benoeming in de specifieke bestuursfunctie voor het lopende studiejaar.

Je krijgt bericht van het SSC

Het SSC verwerkt de voordrachten. Als je bent voorgedragen, controleert het SSC of je aan de bovenvermelde voorwaarden voor bestuursmaanden voldoet. Je ontvangt van het SSC daarover rechtstreeks bericht. Het SSC draagt ook zorg voor de overmaking van de financiële tegemoetkoming in de extra studiekosten door bestuurswerk op jouw bankrekening.

Optioneel: vrijstelling wettelijk collegegeld in verband met een bestuursfunctie

Voor studenten met een fulltime bestuursfunctie kent de UM de extra mogelijkheid voor een vrijstelling van het betalen van wettelijk collegegeld tijdens het bestuursjaar.

Voorwaarden om in aanmerking te komen voor deze regeling:

  • Je staat gedurende het gehele studiejaar ingeschreven voor een reguliere voltijdopleiding aan de UM.
  • Je bekleedt een bestuursfunctie met een werkbelasting van gemiddeld minimaal 40 uur per week.
  • Je komt voor je inschrijving aan de UM in aanmerking voor het wettelijke collegegeld.
  • Je voldoet aan de Profileringsfondsvoorwaarden om 12 bestuursmaanden te kunnen ontvangen.
  • Je hebt alle 60 ECTS van je eerste bachelorjaar en gemiddeld 40 ECTS per studiejaar behaald sinds je eerste jaar van inschrijving bij de UM.

Gevolgen van een vrijstelling voor wettelijk collegegeld tijdens je bestuursjaar:

  • Je kunt op grond van je inschrijving aan de UM in aanmerking blijven komen voor studiefinanciering van DUO.
  • Je ontvangt 12 bestuursmaanden uit het UM-Profileringsfonds.
  • Je betaalt geen collegegeld voor je inschrijving voor dat studiejaar.
  • Je mag in dat studiejaar geen enkele vorm van onderwijs volgen en je kunt geen tentamens afleggen.
  • Je kunt vóór 31 augustus van dat studiejaar niet afstuderen.

Als je van deze regeling gebruik wil maken, vul dan het aanvraagformulier in en stuur dit met de benodigde bijlagen naar studentendecanen@maastrichtuniversity.nl. Een aanvraag voor 'vrijstelling van het wettelijk collegegeld in verband met een fulltime bestuursfunctie' dient te geschieden vóór 1 augustus van het studiejaar voorafgaande aan het studiejaar met vrijstelling wettelijk collegegeld.

Vereiste documenten bij een aanvraag voor vrijstelling wettelijk collegegeld:

  • Een recent resultatenoverzicht met examendata en UM-stempel, te verkrijgen bij het Bureau Onderwijs van je faculteit
  • Een kopie van je UMcard
  • Een gedagtekende en ondertekende verklaring van de huidige voorzitter van je studentenorganisatie waarin deze namens de organisatie bevestigt:
    dat jij voor aankomend studiejaar bent aangenomen in een met naam genoemde fulltime bestuursfunctie met een belasting van gemiddeld 40 uur per week;
    dat jij in november a.s. door de studentenorganisatie bij het SSC zult worden voorgedragen voor 12 bestuursmaanden.

Let op: als je bent aangenomen in een fulltime bestuursfunctie, waarvoor daarom 12 bestuursmaanden door de studentenorganisatie werden aangevraagd/gereserveerd, maar je vraagt niet tevens de vrijstelling wettelijk collegegeld aan (omdat je tijdens je bestuursjaar toch iets van onderwijs wilt volgen en/of toetsen wilt doen), dan ontvang je geen 12 maar 9 bestuursmaanden. Je 'koopt' daarmee de vrijheid om naast je fulltime bestuursfunctie toch nog onderwijs te kunnen volgen en/of toetsen te kunnen maken. 

Lees meer
Regeling vrijstelling wettelijk collegegeld in verband​ met een bestuursfunctie voor studenten van de Universiteit ​Maastricht

Aanvraagformulier

Twijfel je of je in aanmerking komt? Maak dan tijdig een afspraak met de studentendecaan of stuur een e-mail naar studentendecanen@maastrichtuniversity.nl