Shelly Tsui, Alumna BA Arts and Culture and MA European Studies on Society, Science and Technology

Shelly Tsui deed haar bachelor Kunst en Cultuur met een specialisatie in de richting Politieke Cultuur (toen de opleiding nog langs vier sporen liep) tussen 2013 en 2016.

Toen we haar vroegen wat haar bachelor zo uniek maakte, antwoordde ze: "Ik werd aangetrokken door twee kenmerken die het programma volgens mij heel uniek maakten: de culturele lens om maatschappelijke kwesties te bestuderen en de nadruk op interdisciplinariteit. Ik leerde een verscheidenheid aan theorieën, concepten en methoden waardoor ik de wereld om me heen met meer nuance en gevoeligheid kon begrijpen en analyseren."

Shelly volgde ook haar master aan de Faculteit der Cultuur- en Maatschappijwetenschappen: "Na het afronden van mijn bacheloropleiding in 2016 koos ik ervoor om aan de UM te blijven en deed ik mijn master European Studies in Society, Science and Technology (ESST, 2016-2017), met als specialisatie Science and Public Policy. Ik dwaalde niet ver af van mijn liefde voor politieke theorie, en was blij dat ik die kon combineren met wetenschaps- en technologiestudies."

Toen we haar vroegen hoe ze terugkijkt op haar tijd bij FASoS, zei ze: "Als ik terugdenk aan mijn studententijd bij FASoS, was het best intensief maar ik heb het bewust zo gemaakt omdat ik het echt naar mijn zin had om te leren en bezig te zijn op een manier die voor mij de moeite waard was. Voor de context: voorafgaand aan de UM heb ik een jaar bedrijfskunde gedaan in Rotterdam en die studie was eerlijk gezegd erg saai. De UM, en meer nog FASoS, bood me zoveel mogelijkheden om mijn studie naar een ander niveau te tillen en ik greep elke kans die zich voordeed met beide handen aan. Dus bovenop mijn werk aan de universiteit nam ik zoveel mogelijk buitenschoolse activiteiten zoals de Rhetorica Debatclub, het BA honoursprogramma, parttime onderzoekswerk, een student-assistentschap bij het Centre for European Research in Maastricht... en dit is nog niet eens de volledige lijst. Het was zeker een drukke, en ik geef graag toe, stressvolle tijd, omdat ik met zoveel dingen moest jongleren, maar ik heb er echt nul spijt van! Ik heb zoveel vaardigheden geleerd naast die van mijn studie, ik heb samengewerkt met senior onderzoekers om mijn toekomstige carrière beter te begrijpen en ik heb meer vertrouwen gekregen in mijn capaciteiten, niet alleen als student, maar ook als toekomstig onderzoeker. Maar belangrijker is dat ik me nu realiseer dat ik ouder en wijzer ben geworden, dan al het werk dat ik heb gedaan, de levenslange vrienden die ik heb gemaakt en de sprongen van persoonlijke groei die ik heb gemaakt tijdens mijn studententijd."

Over haar tijd in Maastricht zei ze: "Ik vond het heerlijk om in Maastricht te wonen en als mensen vragen waarom, zeg ik altijd dat de stad zo dicht bij de natuur ligt. Mijn favoriete plek was het gebied rond de Sint Pietersberg en ik genoot ervan om daar te wandelen, maar ook om door de stad te wandelen en de architectuur te bewonderen. Door hoe druk mijn studie en werk me hielden, wilde ik niet dat mijn studentenleven buiten het klaslokaal net zo druk zou worden, dus ik concentreerde me op rustig opladen wanneer ik kon. Maar met mijn hechte vriendengroep chillde ik ook met spelletjesavonden in de Shamrock en potluckdiners bij elkaar thuis."

Shelly vertelde ons meer over haar huidige baan: "Momenteel rond ik mijn PhD af aan de Technische Universiteit Eindhoven. Ik ben in 2018 begonnen en werk op de afdeling Filosofie en Ethiek. Mijn onderzoeksonderwerp wijkt af van dat van mijn BA- en MA-studies, maar is nog steeds nauw verwant, aangezien ik praktijken van stakeholderbetrokkenheid in innovatieprocessen bestudeer. Mijn dagtaak bestaat voornamelijk uit het schrijven van mijn onderzoekspapers voor publicatie, maar ik heb ook drie jaar lang cursussen gegeven en ik heb zelfs een nieuwe cursus voor bachelorstudenten mogen ontwikkelen. Wat de spannendere kant van mijn werk betreft, reisde ik naar München, Thessaloniki, Wroclaw en Wenen voor onderzoeksbijeenkomsten en conferenties, en ontmoette ik een heleboel geweldige, aardige en slimme onderzoekers."

Toen we haar vroegen hoe de studie haar heeft geholpen met haar huidige carrière, zei ze: "Na mijn BA en MA voelde ik me zeker over mijn capaciteiten om een PhD na te streven, omdat ik geleerd had wat er van me verwacht werd. Natuurlijk was er nog veel te leren en waren er mogelijkheden voor verbetering, maar de overgang van een afgestudeerde student naar een promovendus was niet zo drastisch omdat mijn onderzoeksvaardigheden zeer overdraagbaar waren. De specifieke kennis uit mijn cursussen was niet relevant voor mijn promotieonderzoek, maar de vaardigheden die ik heb geleerd, zoals communiceren met onderzoekers uit verschillende disciplines, onafhankelijk zijn en je tijd en projecten beheren, en natuurlijk onderzoeks- en schrijfvaardigheden, hebben me geholpen om mijn taken en verantwoordelijkheden te beheren. Daarnaast moet ik speciale waardering geven aan probleemgestuurd leren. Ik heb ook lesgegeven tijdens mijn PhD, en het was erg nuttig om te weten hoe je studenten effectief bij de lesstof kunt betrekken en de dialoog kunt bevorderen."

Shelly heeft nog steeds contact met mensen die ze bij FASoS heeft leren kennen: "Ik heb vrienden voor het leven gemaakt van zowel de BA als de MA en we houden regelmatig contact door middel van videogesprekken of fysieke ontmoetingen. Onze carrières zijn allemaal erg divers, dus het is zeker interessant om verhalen en ervaringen te horen over onze respectievelijke banen. Wat het FASoS-personeel betreft, heb ik gehoord dat het onderwijzend personeel me met liefde herinnert. Hoewel het contact niet zo regelmatig is als met mijn vrienden, heb ik er vertrouwen in dat als ik mijn voormalige professoren zou mailen en hen zou uitnodigen voor een kop koffie, ik hartelijk zou worden ontvangen. Het kan ook geen kwaad dat ik interesse heb getoond om terug te komen naar Maastricht als er een relevante functie vrijkomt, en ik weet dat FASoS zijn alumni graag ontvangt. Buiten mijn BA- en MA-netwerk word ik af en toe benaderd door het marketingteam van de UM om mijn tijd op te geven voor testimonials, en onlangs nog voor een carrièredag voor toekomstige ESST-afgestudeerden. Omdat ik zo'n positieve en impactvolle ervaring aan de UM heb gehad, probeer ik op alle mogelijke manieren iets terug te doen om mijn dankbaarheid uit te drukken."

Mei 2022