Student story Lucas Muijtjens

'Breath by breath' - deelname aan IRONMAN® om aandacht te vragen voor tuberculose

Op onze faculteit ontdekken we elke dag nieuwe dingen over medewerkers en studenten. Dat Kim werkt aan een niet-invasieve test voor nierkanker. Dat Christian degelijke, op feiten gebaseerde gezondheidstips geeft voor mindfulness. En dat Lucas, student Human Movement Sciences, meedoet aan het IRONMAN® Europees Kampioenschap om het bewustzijn over tuberculose te vergroten.

Wanneer twee gedreven geesten elkaar ontmoeten, kunnen er geweldige dingen gebeuren. Een paar maanden geleden kwam Lucas, student Human Movement Sciences, Juan tegen, een alumnus van Governance and Leadership in European Public Health, tijdens een Maastricht Social Run. Een gesprek over trainen voor het IRONMAN® Europees Kampioenschap en werken voor de KNCV Tuberculose Stichting leidde tot een samenwerking om het internationale bewustzijn over tuberculose, een van de dodelijkste infectieziekten ter wereld, te vergroten.

Een toevallige ontmoeting

Tijdens zijn eerste master Health Education and Promotion richtte Lucas de Social Run Club Maastricht op om een gezonde levensstijl onder studenten te promoten. Lucas: "Het is een gratis loopclub waar iedereen aan mee kan doen. Tijdens een van de runs ontmoette ik Juan, die voor het eerst meedeed. Hij begon over tuberculose (TB) en zijn werk bij de KNCV Tuberculose Stichting en ik vertelde over mijn trainingsschema voor IRONMAN®." Juan zag een kans en stelde voor om IRONMAN® te gebruiken als een platform om het bewustzijn rond tuberculose te helpen verhogen.

"Hoewel ik een bachelordiploma Biomedical Sciences heb, was mijn kennis over tuberculose beperkt. Voordat ik akkoord ging met een samenwerking heb ik de ziekte onderzocht." Het meest opvallende feit voor Lucas was dat tuberculose nog steeds de dodelijkste infectieziekte ter wereld is die jaarlijks 1,3 miljoen doden veroorzaakt (WHO - Global Tuberculosis Report 2023). "Deze ziekte moet op meerdere niveaus worden aangepakt, want niemand is veilig totdat iedereen veilig is. Ik heb opnieuw met Juan en de organisatie gesproken om de samenwerking op te zetten."

'Breath by breath'

"De Nederlandse KNCV Tuberculose Stichting heeft als doel tuberculose in de wereld te beëindigen en richt zich op: tuberculose en gerelateerde gezondheidsproblemen, antimicrobiële resistentie en pandemieën. Onderdeel van onze strategische aanpak is het dissemineren van kennis; we streven naar het verspreiden van kennis over tbc-preventie, diagnose, behandeling en algemene zorg. De IRONMAN® wedstrijd is internationaal bekend en trekt een groot publiek. Het is een perfect platform voor Lucas om onze organisatie onder de aandacht te brengen."

Lucas zal sportkleding dragen van KNCV met hun branding en tagline 'Together we can end TB', vergezeld van een quote die ze eerder in deze campagne gebruikten 'breath by breath'. Lucas: "Dat is wat ik zal doen tijdens de IRONMAN®, ademhalen door een uitputtende en geschatte 11-12 uur om de IRONMAN® te finishen. Hopelijk komen mensen naar me toe als ze zien dat ik de KNCV-kleding draag en beginnen ze een gesprek."

Lucas voelt zich klaar voor de IRONMAN® en kan rekenen op de steun van iedereen bij KNCV, in het bijzonder van Juan. "Soms zijn we op het juiste moment op de juiste plaats. Ik ben lid geworden van de Social Run Club om te trainen voor een bewustwordingsloop voor TB. Het is geweldig om Lucas te ontmoeten die onze zaak als atleet wil steunen. Ik zal zeker bij de finish staan om Lucas aan te moedigen als hij finisht."

Tekst: Ruben Beeckman

Lees ook

  • Kan urine worden gebruikt om niercelcarcinoom op te sporen? De huidige aanpak bij kleine niermassa's is in de meeste gevallen een preventieve gedeeltelijke of volledige verwijdering van de nier, waarbij niet altijd duidelijk is of de massa goedaardig of kwaadaardig is. Moleculair epidemioloog Kim...

  • Neurowetenschapper Dennis Hernaus onderzoekt het beloningssysteem in ons brein. Hoe zorgt dit “breinnetwerk” ervoor dat wij gemotiveerd raken? 

  • Met een bachelordiploma Biomedical Sciences heb je ruime keuze waar je je gedetailleerde kennis over ziekte en gezondheid wilt toepassen. Of je nu in het lab of daarbuiten wilt werken. Lobke Meels is een inspirerend voorbeeld van een carrière buiten het lab. Ze combineerde haar bacheloropleiding...