Verplichte zorgverzekering

Ben je 18 jaar of ouder en woon en/of werk je in Nederland? Dan ben je verplicht een zorgverzekering af te sluiten. Deze wettelijke verplichting geldt ook voor studenten. Als je niet verzekerd bent, kan het CAK je een boete opleggen. 

Voor buitenlandse studenten gelden andere regels. Lees meer over de verplichte zorgverzekering voor buitenlandse studenten. 
Kijk voor meer informatie ook op www.zorgverzekeringslijn.nl

Verplichte dekking met een basisverzekering

Met een basisverzekering ben je verzekerd voor de meest voorkomende zorgkosten, zoals een bezoek aan je huisarts. De overheid bepaalt wat de basiszorgverzekering moet dekken. Dit is voor elke verzekeringsmaatschappij hetzelfde. Verzekeringsmaatschappijen zijn verplicht je te accepteren. 

Vrijwillig aanvullend verzekeren

Een aanvullende verzekering biedt extra vergoedingen naast de basisverzekering. Bijvoorbeeld voor tandartskosten, fysiotherapie of alternatieve geneeswijzen. Er is veel verschil in wat verzekeraars aanbieden. Kijk dus goed welke aanvullende verzekering het beste bij jou past. 

www.studentenverzekering.nl 
www.zorgwijzer.nl/zorgvergelijker 
www.independer.nl/zorgverzekering   
www.studenten-zorgverzekeringen.nl    

Recht op zorgtoeslag bij laag inkomen

Studenten die in Nederland verzekerd zijn, kunnen in aanmerking komen voor een zorgtoeslag, een bijdrage in de kosten van de zorgverzekering. Of je hiervoor in aanmerking komt en hoe hoog de subsidie is, hangt af van je inkomen.