Studiefinanciering

Als je de Nederlandse nationaliteit hebt of dezelfde rechten, kun je in aanmerking komen voor studiefinanciering van DUO (Dienst Uitvoering Onderwijs).  

 Studiefinanciering bestaat uit verschillende onderdelen:  

  • basisbeurs  
  • aanvullende beurs (afhankelijk van gezinsinkomen)  
  • OV studentenreisproduct  
  • collegegeldlening  
  • rentedragende lening 

Alle Nederlandse studenten komen in aanmerking voor het studentenreisproduct en de leningen. Of je in aanmerking komt voor de aanvullende beurs hangt af van het inkomen van je ouders. Voor alle onderdelen van de studiefinanciering geldt dat je jonger dan 30 jaar moet zijn op de dag dat je studiefinanciering ingaat.  

Kunnen niet-Nederlandse studenten Nederlandse studiefinanciering krijgen?

Als niet-Nederlandse student kun je in aanmerking komen voor sommige onderdelen van de Nederlandse studiefinanciering als je in een van de volgende categorieën valt:  

  • jij, je partner of ouder hebt de nationaliteit van een EU/EER-land, Zwitserland of het Verenigd Koninkrijk  
  • je hebt een Nederlandse verblijfsvergunning type I, II, III, IV of V  

Er gelden aanvullende verblijfs- of arbeidsvoorwaarden. Bekijk de specifieke voorwaarden op de DUO website. 

Als je een kwalificerende student uit de EU/EER, Zwitserland of het Verenigd Koninkrijk bent, kom je niet in aanmerking voor een basisbeurs. In plaats daarvan kun je kiezen voor een aanvullende beurs of een lening met een terugbetalingstermijn van maximaal 35 jaar. Als je binnen 10 jaar afstudeert, hoef je de kosten van de aanvullende beurs en het reisproduct niet terug te betalen. 

Wat moet je terugbetalen?

De basisbeurs hoef je niet terug te betalen, maar de studiefinanciering moet je na je studie wel terugbetalen. Het studentenreisproduct en de aanvullende beurs (ook wel 'prestatiebeurs' genoemd) hoef je niet terug te betalen als je je diploma behaalt binnen tien jaar na de eerste maand waarin je studiefinanciering ingaat. Als je je diploma niet binnen deze termijn behaalt, moet je alles terugbetalen, met uitzondering van de eerste vijf maanden van de aanvullende beurs, die hoe dan ook een beurs blijft.  

Duur van je studiefinanciering

Je komt in aanmerking voor studiefinanciering voor maximaal zeven jaar als je reguliere onderwijsprogramma vier jaar duurt (bacheloropleiding van drie jaar + masteropleiding van één jaar). In dat geval krijg je de aanvullende beurs, als je daarvoor in aanmerking komt, alleen voor de eerste vier jaar. Voor de volgende drie jaar kun je geld lenen. Je komt vijf jaar lang in aanmerking voor het studentenreisproduct.   

Als je reguliere onderwijsprogramma langer is dan vier jaar (driejarige bacheloropleiding + tweejarige onderzoeksmasteropleiding), kun je de studiefinanciering voor een langere periode ontvangen.  

Lees meer over de duur dat je in aanmerking komt voor studiefinanciering. 

Je studiefinanciering berekenen

Je kunt je studiefinanciering berekenen met DUO's studiefinancieringscalculator. Deze calculator helpt bij het inschatten van:  

  • totale behoefte aan studiefinanciering  
  • mogelijke aanvullende financiering  
  • maximaal leenbedrag  
  • verwachte schuld en maandelijks aflossingsbedrag 

Levenlanglerenkrediet 

Als je geen recht (meer) hebt op gewone studiefinanciering kun je via het levenlanglerenkrediet soms toch geld lenen om je collegegeld of lesgeld te betalen. 

Studiefinanciering schakelprogramma's

Voor een schakelprogramma (pre-master) of een voorbereidend jaar krijg je niet altijd studiefinanciering. Check je studiefinancieringsmogelijkheden voor een premaster bij DUO.