Serie Quantum Computing - deel 1

Wat is Kwantum?

Atomen en de kleinere elementaire deeltjes gedragen zich op vreemde, soms onvoorspelbare manieren. Het klinkt vreemd, maar juist die onvoorspelbaarheid geeft een kwantumcomputer zijn kracht. Exacte berekeningen maken, met ongekende mogelijkheden en op een manier die natuurkundigen nog steeds niet volledig begrijpen: welkom in de wereld van de kwantumcomputer.

De wereld om ons heen bestaat uit voorwerpen die we kunnen zien, aanraken en beschrijven met natuurkundige wetten. Zo voorspelt de klassieke zwaartekrachtwet van Newton precies hoe een appel uit de boom valt. Als we op die appel inzoomen, zien we steeds kleinere onderdelen zoals een pit, cellen en moleculen. Nog steeds gelden de klassieke natuurwetten. Maar, op nog kleinere schaal van atomen en elementaire deeltjes gebeurt er iets vreemds: de klassieke wetten beschrijven het gedrag van de deeltjes niet meer. Het is alsof de natuur de allerkleinste deeltjes anders behandelt dan de grotere.

Ander gedrag

“Stel je hebt een muur met een gat erin en een bal die groter is dan het gat. Iedere keer als je de bal tegen het gat gooit, dan stuitert deze terug. Pak je een kleinere bal dan zie je opeens ander gedrag, de bal kan ook door het gat vliegen”, zo probeert Jacco de Vries het verschil in gedrag van grote en kleine deeltjes inzichtelijker te maken. Jacco is natuurkundige en onderzoeker van elementaire deeltjes bij de onderzoeksgroep Gravitational Waves and Fundamental Physics. Wat is er dan anders aan het gedrag van kleine deeltjes? Allerlei eigenschappen van de kleinste deeltjes kun je niet langer met zekerheid definiëren. Zo kun je ze niet op één plek vastpinnen, je kunt hooguit zeggen waar ze zich waarschijnlijk bevinden. 

Superpositie

Ook andere eigenschappen van deeltjes in de kwantumwereld zijn onzeker; zo kan een deeltje links of rechtsom om zijn as draaien. Maar, zolang je niet kijkt hoe het draait, beweegt het, volgens de regels van de kwantummechanica, links en rechtsom tegelijk. Superpositie noemen natuurkundigen dit fenomeen. Zulke eigenschappen klinken vreemd in de oren, maar ze zijn echt. Onderzoekers kunnen superposities maken en de effecten ervan bestuderen. Dit laatste is belangrijk voor het functioneren van een kwantumcomputer.

Serie Quantum Computing:

Kwantumcomputers zorgen voor de grootste technische revolutie van deze eeuw, althans dat is de belofte die je vaak over dit nieuwe soort computers hoort. Maar, wat is kwantum en wat zijn dan kwantumcomputers? Wat kun je er mee en wat vooral ook niet? En hoe programmeer je een kwantumcomputer? In een serie van vijf verhalen komen de antwoorden op deze vragen aan bod. De nadruk ligt vooral op de specialiteit van de Universiteit Maastricht: Quantum Computing, het programmeren van kwantumcomputers.

  1. Wat is Kwantum?
  2. Wat is Quantum Computing?
  3. Quantum Computing research
  4. Onderwijs over Quantum Computing
  5. De Quantum Computing Community
Domenica Dibenedetto
Menica Dibenedetto

Als het je nu duizelt, wees gerust, je bent niet de enige. “We weten dat superpositie bestaat en we kunnen ermee experimenteren, maar we begrijpen nauwelijks hoe de natuurkundig principes hierachter werken”, zegt Menica Dibenedetto. Menica werkt als natuurkundige aan Qantum Artificial Intelligence bij het Department of Advanced Computing Sciences. 

Jacco de Vries
Jacco de Vries

Qubits

Een klassieke computer werkt met halfgeleiders die wel of geen stroom geleiden. Geleiden ze wel dan geven we daar de waarde 1 aan, geleiden ze niet dan is die waarde 0. Zie hier, de bekende bits, 0 en 1, waarmee een klassieke computer rekent. Een kwantumcomputer maakt daarnaast gebruik van de onzekerheid die volgt uit de kwantummechanica, waarbij deeltjes in superpositie 0 en 1 tegelijk zijn. Op het eerste oog geeft zo’n kwantumbit (qubit) niet twee maar drie mogelijkheden om mee te rekenen, namelijk 0,1 of 0/1. Dat blijkt het understatement van de eeuw. Jacco: “Zolang een qubit in superpositie is, ligt de kans dat de qubit 1 is tussen 0 en 100%. Superposities geven je daarmee een eindeloze hoeveelheid mogelijkheden. Stel, je wilt met een computer worteltrekken uit de getallen 1 tot en met 100 duizend. Een kwantumcomputer kan alle getallen in één keer in één superpositie verwerken. De traditionele computer zal de berekening 100.000 keer moeten uitvoeren.”

Het voorbeeld van Jacco laat zien dat een kwantumcomputer veel sneller kan werken. Maar, volgens Menica biedt Quantum Computing meer belangrijke voordelen: “Je kunt je data bewerken op manieren die met een klassieke computer niet mogelijk zijn.” De toekomstige Einstein Telescope voor het meten van zwaartekrachtgolven is daar een voorbeeld van. “De telescoop kan 100 duizend elkaar overlappende signalen tegelijk waarnemen. Met een klassieke computer kun je deze signalen niet uit elkaar halen. We werken aan een algoritme voor een kwantumcomputer waarmee dit wel zou moeten kunnen.”

Hardware

Algoritmen en software voor kwantumcomputers bestaan al, maar hoe zit het met de hardware? “Er zijn meerdere experimentele kwantumcomputers operationeel”, zegt Jacco. “Toch zijn er nog vele uitdagingen op te lossen voordat ze hun beloftes waar kunnen maken. Op technisch gebied zijn er twee belangrijke uitdagingen. Als eerste blijken kwantumcomputers erg gevoelig voor fouten. Die fouten stapelen zich op waardoor je maar weinig berekeningen kunt doen voordat het resultaat onbetrouwbaar wordt. Als tweede werken de huidige kwantumcomputers met maar een paar qubits terwijl je er liefst honderden of duizenden wil gebruiken.”

Verstrengeling

Naast superpositie, rekenen kwantumcomputers met nog een tweede fenomeen uit de kwantummechanica, namelijk verstrengeling.

  • Superpositie is wanneer een qubit niet alleen in de staat 0 of 1 is, maar in een gecombineerde staat van zowel 0 en 1 tegelijkertijd.
  • Verstrengeling treedt op wanneer twee qubits niet alleen in superpositie zijn, maar ook met elkaar verbonden. Hierbij bepaalt de toestand van de ene qubit onmiddellijk de toestand van de andere. Bijvoorbeeld, als één qubit gemeten wordt als 0, dan moet de andere qubit 1 zijn, en omgekeerd.
Image of a quantum computer
© IBM Research, licensed under CC BY-ND 2.0.

Dan resteren nog drie uitdagingen op het vlak van Quantum Computing: over de manier waarop je data aan een kwantumcomputer aanbiedt, hoe je algoritmen maakt en als laatste hoe je de resultaten verzamelt. Jacco geeft een voorbeeld over het verzamelen van data: “Denk aan het voorbeeld van het worteltrekken van 100.000 getallen tegelijkertijd. Met de huidige technieken krijg je maar één willekeurig antwoord te zien en mis je de andere 99.999 resultaten. Daar zullen we nog een oplossing voor moeten bedenken.”

Menica is optimistisch over de toekomst van de kwantumcomputer: “Je ziet dat bedrijven, ondanks de onzekerheden, doorgaan met het ontwikkelen ervan en er zelfs geld aan verdienen. De laatste jaren zijn kwantumcomputers een hype, het onderzoek bestaat echter al decennia. Er is geen garantie dat er over tien jaar een foutloos werkende kwantumcomputer is, maar het onderzoek naar kwantumcomputers levert ons veel meer op dan alleen die computer. Het dwingt ons om op een heel andere manier naar alledaagse problemen te kijken die we met een toekomstige kwantumcomputer willen aanpakken.”

Het volgende deel in deze serie gaat over Quantum Computing.

 

Kwanta

Als je een glas water opwarmt van kamertemperatuur naar 80 oC, dan zal het water elke temperatuur daartussen aannemen, tot het doel bereikt is. De energie die je toevoert warmt het water continu en zonder onderbreking op, helemaal volgens de regels van de klassieke mechanica. In de kwantummechanica is er geen sprake van deze continuïteit. Een voorwerp heeft eigenschappen die in pakketjes komen, pakketjes energie bijvoorbeeld. Een deeltje kan alleen bepaalde energieën hebben, voorgeschreven door de kwantummechanica. Energiewaardes daartussen zijn gewoonweg niet mogelijk. Vandaar dat de kwantummechanica over kwanta ofwel pakketjes spreekt.

Lees ook

  • De Universiteit Maastricht ontving subsidies voor drie van de tien onderzoeksprojecten die van start gaan in het Nationaal Groeifondsprogramma Circular Plastics NL. 

  • “Ik ben er trots op dat onze nieuwe groep Circular Plastics het eerste volledig eigen onderzoek publiceerde”, zegt Kim Ragaert. Drie jaar geleden, bij haar start in Maastricht, zette ze de onderzoeksgroep op. Inmiddels staat ze aan de basis van menige innovatie op het gebied van plasticrecycling en...

  • Het programmeren van kwantumcomputers staat, net als de kwantumcomputer zelf, nog in de kinderschoenen. Onderzoekers die aan quantum computing werken, zijn vaak natuurkundige, wiskundige of computerwetenschappers met een zwak voor de wiskunde van de kwantummechanica.