Afstudeerverklaring

Het kan voorkomen dat je voor de start van een opleiding aan de Universiteit Maastricht (UM) nog niet in het bezit bent van het diploma dat nodig is om toegelaten te worden tot die opleiding. Als dit het geval is en je diploma afkomstig is van een niet-Nederlandse instelling, dan moet je bij je aanmelding een Afstudeerverklaring en een gewaarmerkte kopie van je cijferlijst meesturen.  

MyApplication portal

Uitgebreide instructies over de afstudeerverklaring vind je in het MyApplication portal, het platform voor je UM-aanvraag. Wacht met het uitvoeren van de verklaring van afstuderen totdat de taak 'Stuur gewaarmerkte kopie diploma' actief wordt in de portal. Als je het formulier alvast wilt bekijken, kun je het hier downloaden. 

  Download de UM Afstudeerverklaring 

Stuur je Afstudeerverklaring niet op voordat je bent afgestudeerd. Documenten die je vóór je afstudeerdatum opstuurt, worden NIET in behandeling genomen. 

Verificatie door je onderwijsinstelling

Zorg ervoor dat je onderwijsinstelling de Afstudeerverklaring en je cijferlijst onderschrijft met zowel  

  • een originele officiële stempel van je onderwijsinstelling (als bewijs van echtheid) en 
  • een originele handtekening van een functionaris van je onderwijsinstelling 

Je documenten aanleveren per post of e-mail

Je kunt de vereiste documenten op een van de volgende manieren aan de UM aanleveren: 

  1. Laat je onderwijsinstelling digitale kopieën van de gewaarmerkte Afstudeerverklaring en je cijferlijst rechtstreeks naar UM mailen via digitaldiploma-ssc@maastrichtuniversity.nl.   

OF 

2. Stuur de verklaring van afstuderen en je cijferlijst per post of koerier naar UM. 

Als je kiest voor opsturen per post of koerier, stuur dan de originele documenten (kopieën worden niet in behandeling genomen) naar: 

Voor standaard post 
Maastricht University Student Services Centre 
UM Admissions  
PO Box 616 
6200 MD Maastricht 
Nederland 

Voor bezorging per koerier 
Maastricht University Student Services Centre 
UM Admissions  
Bonnefantenstraat 2 
6211 KL Maastricht 
Nederland 

Kopie van je diploma nodig bij ontvangst

Zodra je later je diploma ontvangt, moet je alsnog een gewaarmerkte kopie van je diploma opsturen naar de UM Admissions Office. Dit moet je ook doen als je al met je studie aan de UM bent begonnen.  

Nederlandse diploma's

Als je diploma afkomstig is van een Nederlandse instelling, hoef je de Afstudeerverklaring niet in te leveren. Dienst Uitvoering Onderwijs (DUO) verifieert je diploma rechtstreeks bij UM. 

Diploma's behaald vóór 2023 

Als je diploma vóór 2023 is uitgereikt, is de UM Afstudeerverklaring niet van toepassing. In plaats daarvan moet je een gewaarmerkte kopie van je diploma inleveren.