29 jan
16:00

Promotie Marvin T.L.J. Martens

Promotor: Prof. Dr. Chris T. Evelo

Co-promotor: Dr. Egon L. Willighagen

Trefwoorden: Adverse outcome pathway (AOP), chemische veiligheidsbeoordeling, data-integratie, moleculaire toxicologie
 

"Adverse Outcome Pathways Coming to Life Exploring New Ways to Support Risk Assessments"

Dit proefschrift behandelde de uitdaging om betere methoden te vinden voor het beoordelen van de veiligheid van chemicaliën zonder gebruik van dierproeven. Het richtte zich op het verbeteren van de "Adverse Outcome Pathway" (AOP)-methode, die helpt begrijpen hoe chemicaliën de menselijke gezondheid beïnvloeden. Het doel was AOPs toegankelijker te maken en een methode te ontwikkelen voor het analyseren van grote datasets met gen- en moleculaire informatie.

Het onderzoek koppelde AOP-informatie aan de database WikiPathways, waardoor het voor onderzoekers gemakkelijker werd om toegang te krijgen tot de informatie en deze te begrijpen. Daarnaast werd een nieuwe methode geïntroduceerd die AOPs combineerde met informatie over genactiviteit. Hierdoor werd het mogelijk om grote datasets te bestuderen en te begrijpen hoe bepaalde processen in het menselijk lichaam werden beïnvloed door chemicaliën.

Uiteindelijk beoogde dit werk het gebruik van dierproeven te verminderen bij het beoordelen van de veiligheid van chemicaliën, met als resultaat een sneller en betrouwbaarder proces.

Klik hier voor de livestream.