Clinical Engineer implementeert technische zorginnovaties

Clinical Engineer implements technical healthcare innovations

Vaak genoeg komen op het eerste oog baanbrekende technische innovaties voor de gezondheidszorg bovendrijven. Maar, zijn ze wel toepasbaar in de praktijk en zo ja, hoe implementeer je ze dan? In het kort zijn dit de vragen die een Clinical Engineer probeert te beantwoorden. Hoe, dat vertelt prof. dr. Lee Bouwman tijdens zijn oratie op 7 juli.

Met zijn lezing “Clinical Engineering – maak van je gulden een daalder” aanvaart hij zijn bijzonder hoogleraarschap Clinical Engineering aan de Faculty of Science and Engineering van de Universiteit Maastricht. Bouwman werkt, naast zijn hoogleraarschap, als vaatchirurg bij het Zuyderland Medisch Centrum.

Jaarlijks groeien de zorgkosten met 3%, dat lijkt niet veel, maar als deze constante stijging doorzet dan kost onze zorg in 2040 174 miljard euro en werkt 1 op de 3 werknemers in de zorg. Één van de grote drijvende krachten achter die gestage groei van de zorguitgaven is, naast demografie en welvaart, de technologie. Toch zullen we in de toekomst een beroep doen op de hulp van technici als engineers, biomedici en ICT-specialisten voor het behapbaar houden van de toekomstige zorg.

Bouwman en zijn collega’s onderzoeken hoe ze succesvol kosteneffectieve technische innovaties kunnen implementeren. Op meerdere vlakken boekten ze al succes. Zo kijken ze naar de introductie van magnetische in plaats van duurdere radioactieve tracers voor het opsporen van borstkanker en gebruiken ze big data-analyse voor het optimaliseren van zorgpaden.

Lees ook

  • “Ik ben er trots op dat onze nieuwe groep Circular Plastics het eerste volledig eigen onderzoek publiceerde”, zegt Kim Ragaert. Drie jaar geleden, bij haar start in Maastricht, zette ze de onderzoeksgroep op. Inmiddels staat ze aan de basis van menige innovatie op het gebied van plasticrecycling en...

  • Gerco Onderwater onderzoekt hij de smaak van het heelal en bewaakt hij de smaak van het Maastricht Science Programme. Tijdens zijn oratie, 31 mei, gaf hij een voorproefje van zijn werk voor beiden. 

  • Vaatchirurg en bijzonder hoogleraar Clinical Engineering Lee Bouwman houdt zich bezig met de implementatie van baanbrekende technieken in de gezondheidszorg. Hiervoor is samenwerking tussen technische en klinische deskundigen onontbeerlijk. Met inmiddels een waaier aan gezamenlijke innovaties als...