Nozizwe Dube: een scherp oog voor intersectionele discriminatie

Als kind had Nozizwe Dube al aandacht voor gelijkheid en rechtvaardigheid. Toen ze op haar 14e van haar geboorteland Zimbabwe naar België verhuisde, was ze zélf ineens een minderheid en kreeg ze direct en indirect te maken met racisme naast seksisme. “Mijn interesse in dat onderwerp groeide enorm. Ik ben rechten gaan studeren en focus me nu in mijn PhD-onderzoek op intersectionele discriminatie in het Europees rechtssysteem.”

Focus op mensenrechten
 

Nozizwe studeerde Rechten in Leuven, waar ze haar bachelor- en masterdiploma haalde. Ze liep stage bij het Grondwettelijk Hof in België en de VN. Zo kreeg ze een kijkje achter de schermen bij verschillende rechtsinstituten. Maar tijdens haar bachelorstudie miste ze de focus op mensenrechten en discriminatie. “Veel van de dagelijkse obstakels waar je over leest, die je ziet en soms zelfs meemaakt, ontbraken. Dat miste ik, zeker omdat ik een kind van een vluchteling ben.” En dus volgde Nozizwe andere academici op sociale media als Twitter, waardoor ze leerde over gelijkheidszaken en onderzoek daarnaar.

Zo kwam ze ook het begrip intersectionele discriminatie tegen, dat in 1989 door Kimberlé Crenshaw werd geïntroduceerd. “Ik dacht: ja, dit is precies wat mensen in mijn omgeving nu meemaken! Als zwarte vrouw ervaar ik racisme én seksisme: de samenloop van twee of meerdere vormen van discriminatie die tegelijkertijd plaatsvinden. Dat is waar intersectionele discriminatie over gaat: het moment dat je discriminatie niet aan één aspect kunt hangen, maar er meerdere processen meespelen. Door het werk van Kimberlé Crenshaw leerde ik hier meer over en zag ik hoe je intersectionaliteit kan toepassen in anti-discriminatierecht.”

“Daarnaast was ze één van de eerste rechtsgeleerden waarvan ik zag dat ze haar kennis van het recht combineert met waarden zoals anti-racisme en ‘black feminism’. Dat vond ik verfrissend, vooral omdat sommige rechtsgeleerden zeggen dat voorbij wetboeken kijken niet wetenschappelijk of neutraal is.” Nozizwe wist meteen dat ze haar rechtenstudie wilde inzetten voor discriminatie en intersectioneel feminisme. In haar master specialiseerde ze zich al meer in het internationaal en Europees recht. “Anti-discriminatierecht binnen de Europese Unie worden gemaakt met EU-richtlijnen. Daarna worden die richtlijnen omgezet in nationale wetten van EU-lidstaten. Deze keuze voelde dan ook logisch.”

Nozizwe Dube in front of the Law faculty

Sprekende voorbeelden
 

Er is inmiddels al veel geschreven over intersectionele discriminatie, dus Nozizwes doel is niet om nieuwe dingen te ontdekken. “Maar wel om andere aspecten aan het debat toe te voegen die nog niet voldoende aan bod zijn gekomen. Er zijn bijvoorbeeld rechtszaken geweest waar duidelijk intersectionele discriminatie een rol speelde. Heeft het Hof dat niet gezien? Of hebben ze het genegeerd? Hoe kan het Hof uit dat ongemak komen met alles wat met intersectionaliteit te maken heeft? Dat soort vragen vind ik interessant.”

Als sprekend voorbeeld noemt ze de rechtszaken die te maken hebben met neutraliteitsregels op de werkvloer die het dragen van religieuze tekens verbieden. “Het Hof erkent dat die neutraliteitsregels soms leiden tot indirecte discriminatie op basis van religie. Maar er zit eigenlijk nog meer achter: die gender- en raciale discriminatie-elementen komen niet terug in hun rechtspraak. Want hoofddoekdragers zijn vrouwen en vaak ook niet-witte mensen. Er komen dus drie vormen van discriminatie naar voren: religie, gender en huidskleur.”

Het is op dit moment nog lastig om rechtszaken met meerdere discriminatiegronden tegelijkertijd voor het Hof in de rechtbank te brengen. “Ik onderzoek dan ook hoe we meer oog kunnen hebben voor intersectionele discriminatie in het zogeheten single axis-framework waarbinnen de EU nu werkt: discriminatie kan op dit moment makkelijker worden erkend als het op één discriminatiegrond zoals gender, een beperking of leeftijd gebaseerd is.”

“Ik kijk ook hoe andere rechtbanken dat aanpakken, want de EU hoeft natuurlijk niet zelf het wiel uit te vinden. Daarvoor vergelijk ik de rechtspraak van het Europees Hof van de Rechten van de Mens, het Hooggerechtshof in de Verenigde Staten en het Grondwettelijk Hof in Zuid-Afrika. Welke technieken passen ze doe? Welke aanpak en methoden gebruiken ze om intersectionaliteit te erkennen?” Nozizwe praat met EU-wetgevers over de obstakels die bijdragen aan de moeizame erkenning van intersectionaliteit binnen het anti-discriminatierecht van de EU. Ze praat óók met beleidsmakers om te zien hoe intersectionaliteit onderdeel kan worden van het brede gelijkheidsbeleid op Europees niveau, omdat veel slachtoffers intersectionaliteitsrechtszaken niet voor de rechtbank (kunnen) brengen om bijvoorbeeld financiële redenen. Gelijkheidsbeleid is daarom erg belangrijk.

 

Verrassingen en energie

Op weg naar haar PhD-onderzoek heeft Nozizwe al veel geleerd. Het meest verrassende? “Dat verschillende discriminatiegronden zoals gender, leeftijd, beperking en ras, vaak als aparte eilanden worden bekeken. Alsof ze niets met elkaar te maken hebben en met elkaar concurreren om te zien welke vorm van discriminatie het ‘meest belangrijk’ is. Maar in werkelijkheid is dit anders”, legt ze uit. “Discriminatiegronden zijn meer met elkaar verbonden dan sommigen denken. Dus als we inclusie en gelijkheid nastreven, dan moeten we álle vormen van discriminatie bestrijden. Injustice in one place is injustice everywhere: meerdere aspecten spelen altijd een rol.”

 Terug naar lawreview2022

Nozizwe Dube in front of the Law faculty_doorstep

Hoewel discriminatierecht een ingewikkeld en gevoelig onderwerp is, krijgt Nozizwe veel energie van haar onderzoek.

“Omdat ik voel dat er van alles in beweging is. Niet iedereen is even enthousiast over het onderwerp, maar als ik met gelijkgestemde academici praat dan geeft dat enorm veel energie. Het helpt om met mensen te praten die met hetzelfde bezig zijn als jij.

Met natuurlijk altijd in mijn achterhoofd dat discriminatie een heet hangijzer is dat veel wordt gebruikt in de politiek.”

 

Lees ook