Brightlands Campus Greenport Venlo

Kinderen eten meer groente na beloning

Hoe krijg je je kinderen zo ver dat ze meer groenten eten? Het is een vraagstuk waar veel ouders mee worstelen. Uit een pilot op 26 kinderdagverblijven in Noord-Limburg blijkt dat wanneer kinderen dagelijks groente aangeboden krijgen en beloond worden voor het eten ervan, de groenteconsumptie flink omhoog gaat.

Peuters moeten volgens de richtlijn minstens 50 tot 100 gram groenten per dag eten. Toch blijkt nog te vaak dat kinderen niet de aanbevolen hoeveelheden binnenkrijgen. Eén van de redenen hiervoor is dat kinderen die groene hap op hun bord vaak niet lekker vinden. Maar hoe krijg je het dan toch voor elkaar dat ze die tomaat, komkommer of wortel wél opeten? 

Supermarktketen ALDI en JOGG werken sinds 2018 samen om een gezonde leefstijl onder gezinnen met jonge kinderen te bevorderen. Uit deze samenwerking is een pilot met het programma Groenteboxjes gerold waaraan 26 kinderdagverblijven in Noord-Limburg hebben deelgenomen met als doel: de groenteconsumptie van jonge kinderen stimuleren. 

Bijna 600 kinderen op kinderdagverblijven in Venlo, Venray en Weert deden mee aan de pilot. Via het programma kregen opvoeders en pedagogisch medewerkers praktische handvaten om groente als tussendoortje te integreren in het dagelijks ritme van de kinderen, thuis en op het kinderdagverblijf. Het programma bevatte ook praktische materialen om groente op een leuke en prikkelende manier onderdeel te laten zijn van de dag op het kinderdagverblijf. 

Universiteit Maastricht onderzocht het effect van het programma. Britt van Belkom, onderzoeker bij de leerstoel Jeugd, Voeding & Gezondheid van Maastricht University Campus Venlo, voerde het onderzoek uit.

Lees meer op de Brightlands-website.

Lees ook