AlumnInspiratie

Let’s go bananas!

Ontdek de verhalen achter UM-alumni en hun bedrijven, creatieve projecten, speciale hobby’s, enzovoorts! Deze keer hebben we aandacht voor Banana Business, dat een nieuw bijzonder voedingsproduct heeft ontwikkeld op basis van bananenschillen. Een van de oprichtsters is Minke ter Hedde, alumna van de Faculty of Psychology and Neuroscience, en toekomstig alumna van de Faculty of Health, Medicine and Life Sciences. We spreken haar over voedselverspilling, toekomstplannen en natuurlijk bananen.

Het begon allemaal tijdens een groepsopdracht van de master Health Food Innovation Management (HFIM). Minke: ‘‘De opdracht was om een eigen bedrijfje op te zetten rondom voeding. We kozen ervoor om ons bedrijf te focussen op een reststroom (de delen van afval die niet worden gerecycled of gebruikt, red.), en dan in het bijzonder die van de banaan. De banaan is immers heel populair in Nederland, maar de schil wordt nu nog vaak weggegooid. Hartstikke zonde en onnodig, vinden wij.’’

‘‘Het product dat we hebben ontwikkeld op basis van bananenschil, heet ‘Pulled Peel’. Je kunt het gebruiken als vleesalternatief, topping of toevoegen aan bijvoorbeeld een wrap of flammkuchen.  Met ‘Pulled Peel’ gaan we voedselverspilling tegen én voorzien we onze klanten – voornamelijk flexitariërs, vegetariërs en veganisten – van een lekker, voedzaam en volledig veganistisch product. Hoe we het precies marineren en bereiden? Dat houden we nog even geheim...’’

Milou Schreuders

Samenwerkingen en serveertips

‘‘Tijdens de projectperiode kregen we al veel positieve feedback van consumenten en investeerders – zo wonnen we de pitchwedstrijd gekoppeld aan de groepsopdracht -, maar later kwam Banana Business kwam pas écht in een stroomversnelling. Verleden jaar kwamen we in contact met de Nederlandse bananenteler Nederbanaan, die graag met ons wilde samenwerken. Sinds 2021 is die samenwerking officieel van kracht. Deze zomer produceren we de eerste grote batch van ‘Pulled Peel’!’’

‘‘De afgelopen maanden hebben we veel mooie dingen meegemaakt. Zo hebben we een promotievideo opgenomen in een professionele kookstudio en werken we onder andere aan nieuwe recepten, serveertips, metingen van de voedingswaarden en blogs. Maar voor mij was het meest bijzondere tot nu toe onze allereerste kooksessie. Die vond plaats in een prachtig kasteel, en alles waaraan we zo hard hadden gewerkt, kwam opeens samen.’’

- de tekst gaat verder onder de afbeelding - 

pulled_peel
'Pulled Peel'.
alumninspiration
Het team van Banana Business, inclusief Minke ter Hedde.

Een andere kijk op voeding

‘‘Naast Banana Business rond ik de master Health Food Innovation Management af, waarbij ik stage loop bij het Prinses Máxima Centrum voor Kinderoncologie in Utrecht. Ik onderzoek er hoe veranderingen in de reuk- en smaakfunctie als gevolg van chemotherapie, invloed hebben op de kwaliteit van leven, sensorische verwerking en eetgedrag. Na mijn stage blijf ik nog een paar maanden om te ondersteunen bij het onderzoek. Prima, want ik vind de plaats en het onderwerp erg interessant, en ik ben benieuwd naar de verdere vorderingen. Daarnaast bevalt Utrecht me erg goed – hoewel het wel even wennen was, na dik vijf jaar Maastricht.’’

‘‘Na deze periode ga ik op zoek naar een gave baan waarbij ik een bijdrage kan leveren aan voeding en gezondheid binnen bijvoorbeeld een ziekenhuis of bij kinderen. En wie weet wat er nog allemaal gebeurt met Banana Business! Ik ben heel benieuwd naar deze zomer, als de lancering plaatsvindt. Het is belangrijk dat bedrijven als Banana Business aandacht krijgen, omdat ze écht kunnen bijdragen aan een nieuwe kijk op voeding en voedselverspilling. Wellicht dat we in de toekomst ook wel andere reststromen kunnen en mogen gebruiken? Ik popel in elk geval om hiermee verder aan de slag te gaan!’’

alumninspiration
Het Banana Business-logo.

Bij Banana Business zijn betrokken: Minke ter Hedde en Simone Borm (beiden alumni Faculty of Psychology and Neuroscience), Joëlle van Wissen (alumna University College Venlo), Daphne Groot (alumna Wageningen University) en Marit Aardema (alumna HAS Hogeschool). Zij studeren nu allemaal af van de Faculty of Health Medicine and Life Sciences (master Health Food Innovation Management).

Lees ook