Koninklijk bezoek aan Brightlands Campus Greenport Venlo

Een grote eer voor Brightlands Campus Greenport Venlo: afgelopen donderdag, 27 mei, kwamen Koning Willem-Alexander en koningin Máxima op bezoek om zich op de hoogte te stellen van de jongste ontwikkelingen op het gebied van gezonde voeding en innovatieve agrifood. Ze toonden bijzondere belangstelling voor het programma Positieve Gezondheid.

Om tien uur stond directeur Saskia Goetgeluk klaar om het koninklijk paar te verwelkomen op Brightlands Campus Greenport Venlo. Daar kregen de koning en koningin inzicht in de kracht van innovatie als basis voor de gezondste regio. Want dat is de ambitie van Noord-Limburg, dat daarvoor het programma Positieve Gezondheid heeft gelanceerd.

Positieve resultaten

Dat initiatief is voornamelijk gebaseerd op gezonde voeding als ziekte-preventiemiddel. Het programma geniet inmiddels navolging in andere regio’s in Nederland en buitenland. Ongeveer de helft van de chronische ziekten kan namelijk voorkomen worden door gezond te leven. Positieve Gezondheid werkt aan het bevorderen van veerkracht en eigen regie van mensen.

Huisartsen die gebruik maken van het programma ervaren de positieve resultaten, waaronder 25% minder verwijzingen naar het ziekenhuis, minder gebruik van medicatie, grotere tevredenheid onder patiënten en meer werkplezier bij zorgprofessionals.

Duurzaam en gezond

Op de innovatiemarkt in Villa Flora op de campus waren verschillende ondernemingen en onderzoekers vertegenwoordigd, zoals BASF Vegetable Seeds, Janssen Ei, Scelta Inside en Brightlabs. Daar werd het koninklijk paar bijgepraat over duurzame eieren, hoogwaardige zaden en groenterassen, en unieke voedingsstoffen in champignons. Al deze innovaties dragen bij tot duurzamer en gezonder eten.

Daarnaast werd het campus-ecosysteem uitgelegd met een aanpak om de jeugd te motiveren om gezonder te leven en kreeg het koninklijk paar een aantal HighTech demonstraties te zien: van een aspergerobot tot een volautomatisch meetinstrument om de dikte van boomstammen te meten.

Onder de indruk 

Al met al een leerzaam bezoek voor het koninklijk paar dat bij het afscheid liet blijken zeer onder de indruk te zijn van de kracht, creativiteit, kennis en het ondernemerschap op de Brightlands campus.

 Lees meer op brightlands.com

Lees ook

  • De Universiteit Maastricht ontving subsidies voor drie van de tien onderzoeksprojecten die van start gaan in het Nationaal Groeifondsprogramma Circular Plastics NL. 

  • “Ik ben er trots op dat onze nieuwe groep Circular Plastics het eerste volledig eigen onderzoek publiceerde”, zegt Kim Ragaert. Drie jaar geleden, bij haar start in Maastricht, zette ze de onderzoeksgroep op. Inmiddels staat ze aan de basis van menige innovatie op het gebied van plasticrecycling en...

  • Het programmeren van kwantumcomputers staat, net als de kwantumcomputer zelf, nog in de kinderschoenen. Onderzoekers die aan quantum computing werken, zijn vaak natuurkundige, wiskundige of computerwetenschappers met een zwak voor de wiskunde van de kwantummechanica.