‘Digitaal werkbezoek’ premier Rutte aan Universiteit Maastricht

‘What a charming man…’ Het is duidelijk: het ‘online werkbezoek’ dat de Nederlandse premier Mark Rutte zojuist heeft gebracht aan een van de onderwijsgroepen van socioloog prof. dr. Mark Levels van de Universiteit Maastricht heeft indruk gemaakt op de studenten.

Pakweg 15 minuten eerder ‘stapt’ vanuit het VSNU-kantoor in Den Haag Mark Rutte met een joviaal en karakteristiek-Ruttiaans ‘Goedemorgen allemaal!’ online de Zoom-meeting binnen.

Inhoudelijk zeer to the point

Meteen is er interactie. Rutte vuurt de ene na de andere vraag op docent Levels en zijn UCM-studenten af. Moeiteloos schakelt hij van de inhoud van de cursus naar het persoonlijke wel en wee van leven en studeren in lockdown. Ontspannen, met humor en met daadwerkelijke interesse in de antwoorden van zijn gesprekspartners. Was er voor het ‘inbellen’ van de minister-president nog sprake van een lichte spanning op de gezichten van de studenten; na een paar minuten doet iedereen relaxed mee. En bovendien ook inhoudelijk zeer to the point.

Met een joviaal ‘goedemorgen allemaal!’ stapte de premier de Zoom-meeting binnen

Brand-actueel

De inhoud van de onderwijsgroep is brand-actueel: theoretische verklaringen van mechanismen die leiden tot sociale orde.  Mark Levels (1977), hoogleraar Health, Education and Work: “We lezen en bespreken ieder jaar de grote filosofen over de rol van markten, staten, groepen, instituties en netwerken bij de totstandkoming van sociale orde. Toen Corona pandemisch werd en we de mechanismen waarover we al jaren spraken gewoon op straat en in het nieuws konden waarnemen, hebben mijn tutor Per Bles en ik de cursus snel omgeschreven tot een cursus over de sociale mechanismen rondom de Corona-pandemie. We hebben bijvoorbeeld vorige week Schelling en Adam Smith en Hayek over marktmechanismen gelezen, en langdurig gesproken over de veronderstellingen rondom individuele actoren in de ‘agent-basedmodellen’ die ten grondslag liggen aan veel overheidsbeleid dat als doel heeft de curve af te vlakken. Eerder bespraken we uitvoerig de culturele betekenis van mondkapjes en afstanden tussen lichamen.”

Rutte haakt er actueel op in: “Gisteren was er hier in Den Haag een demonstratie tegen de Corona-maatregelen. Wat mooi was om te zien, was dat de demonstranten onderling wel 1,5 meter afstand hielden.” Een demonstratie die dus past in de Nederlandse cultuur, wil hij maar zeggen.

'Online onderwijs geeft ruimte voor creativiteit'

Van de Zweedse Amanda, 3de jaars UCM-studente, wil hij weten welke vervolgopleiding ze gaat doen. De Mexicaanse Paulina, die nog steeds in Maastricht verblijft, vertelt hoe het is om op afstand onderwijs te volgen: “Ik merk dat ik nu meer ruimte heb voor mijn creativiteit; de balans tussen die creativiteit en mijn studie wil ik graag vasthouden.” Van de Nederlandse Elisa, die nu net buiten Maastricht bij haar ouders woont, wil de premier weten hoe ze haar sociale contacten overeind weet te houden. “Dat kost wel veel meer inspanning nu. Ik skype veel met vrienden.”

Tweede Kamer debatteert over positie studenten

Na 15 minuten zwaait Rutte in de camera. Hij ‘verlaat’ Maastricht (“Toch de mooiste Europese stad, misschien op Roma na dan!”) om in te bellen bij een andere onderwijsgroep bij de Rijksuniversiteit Groningen (RUG). Met dit ‘digitale werkbezoek’ wil de premier uit de mond van docenten en studenten horen hoe het met hen gaat, persoonlijk en met het online onderwijs. In een apart gesprek laat hij zich ook nog bijlichten door Rector Magnificus prof. dr. Rianne Letschert van de UM, haar collega prof. dr. Cisca Wijmenga van de RUG en VSNU-voorzitter Pieter Duisenberg. De dag lijkt goed gekozen: juist vandaag debatteert de Tweede Kamer over de positie van studenten in de Corona-crisis.

Na afloop resoneert bij de UM-studenten en Mark Levels dan nog het citaat dat Mark Rutte heeft geleend van zijn Italiaanse collega Giuseppe Conte: “Laten we vandaag afstand houden, om elkaar morgen weer te omhelzen…”

tekst: Fons Elbersen
foto's: Harry Heuts 

Lees ook

  • De Grote Gracht is rijkelijk voorzien van historische gebouwen met bijzondere verhalen. Ook deze keer bevindt onze ‘verborgen parel’ zich in deze Maastrichtse straat, op huisnummer 76: de (fietsen)kelder.

  • Since Hungary took over the rotating presidency of the EU Council on July 1st, its Prime Minister Viktor Orbán has embarked on a widely criticized peace mission for Ukraine, including meetings with leaders of Russia and China. This has led to much speculation about what the next six months of the...

  • “We zijn pioniers van een nieuwe tak van engineeringwetenschappen, niet alleen voor Maastricht, maar voor de wereld.” Zegt Francesco Ferrari over de groep van dertien studenten, waaronder hijzelf, die in juli als eerste het bachelordiploma Circular Engineering kreeg.