Dag van de Ondernemer

Een bedrijf leiden is psychologie

Aukje Kuypers was helemaal niet van plan in de voetsporen van haar vader en opa te treden. Toch is ze nu algemeen directeur van installatiebedrijf Kuijpers, een familieonderneming met ruim 1300 medewerkers en een omzet van bijna een kwart miljard euro. Sterk gericht op innovatie, de energietransitie, digitalisering en circulair bouwen. “Technisch kan alles”, zegt de Zakenvrouw van het Jaar 2018, “het gaat er echter om dat je mensen meeneemt, overtuigt.”

Nog voordat ze begon aan haar studie Bedrijfskunde en Economie in Maastricht, in 1998, legde haar vader de cruciale vraag voor aan zijn twee dochters en één zoon: wie heeft interesse om mij op te volgen? “Ik was de enige die er niet zo aan trok”, vertelt Aukje Kuypers. “Ik wist niet wat ik wilde. Eigenlijk wilde ik psychiatrie gaan studeren, maar helaas had ik geen scheikunde in mijn pakket. Daarom werd het Bedrijfskunde en Economie, een studie met veel aandacht voor psychologie. Absoluut niet om in het familiebedrijf te stappen. Mijn vader zette ons gelukkig niet onder druk. ‘Ga eerst maar studeren’, zei hij.”

Aukje Kuypers

Maastricht

Dat liet de in het Brabantse Deurne opgegroeide Aukje Kuypers zich geen twee keer zeggen. “Ik heb in Maastricht een geweldige tijd gehad. Uitgaan, verenigingen, sporten, feesten. Ik zat in een heerlijk studentenhuis, we organiseerden van alles. Ik heb er mijn partner ontmoet. Vanaf dag één heb ik het studentenleven geleefd én genoten van de studie. Het systeem van probleem gestuurd leren sprak me aan. In de onderwijsgroepen leer je samenwerken, presenteren en vooral rekening te houden met elkaar. Dat heeft ook alles met psychologie te maken, toch het terrein wat me enorm boeit.”

Dichterbij

De studie Bedrijfskunde en Economie bracht haar dichter bij het familiebedrijf Kuijpers dan ze ooit had kunnen vermoeden. “We spraken over grote bedrijven, over ondernemen, over steeds beter worden, internationale kwesties, globalisering en digitalisering. En als ik in het weekend thuiskwam, discussieerde ik met de familie. Met die feedback ging ik weer naar Maastricht, legde op tafel hoe mijn familie het bedrijf runde. Zo ben ik langzaam naar het bedrijf toegegroeid.”

Na haar studie werkte ze er anderhalf jaar als directiesecretaris, “om te proeven en te leren”, vertrok vervolgens voor een jaar naar Argentinië om daarna bij een Nederlandse financiële instelling neer te strijken. “Dat was in 2010. Mijn broer Bas belde me en zei dat hij een verandermanager zocht, iemand die de processen kon stroomlijnen en verbeteren. Een rol die me direct aansprak. Mensen overtuigen, meenemen; dat is pure psychologie. Ik heb gesolliciteerd en de baan gekregen. Drie jaar later hebben we zorgvuldig naar de profielen gekeken, welke behoeften er bij de organisatie lagen en vervolgens de taken herverdeeld. Mijn broer heeft de rol van strateeg, mijn vader zit nog in de Raad van Commissarissen en ik ben algemeen directeur. Mijn zus heeft een andere carrière gekozen. We zijn nu zes jaar verder en ik kan alleen maar zeggen dat ik elke dag geniet. Het is zo mooi om een bedrijf als het onze te leiden.”

Aukje Kuypers

Overtuigen

Kuijpers is een snelgroeiend bedrijf met in portefeuille honderden projecten en contracten, groot en klein waaronder prestigieuze klussen zoals de nieuwbouw van het hoofdkantoor van VDL, de verduurzaming van het Provinciehuis Zuid-Holland en enkele UM-gebouwen in hartje Maastricht. Een vrouw aan de top van een technisch bedrijf is nog altijd zeldzaam. “Ik weet het, maar het houdt me niet bezig. De uitdagingen zijn groot. Met de bouw zitten we midden in een transitieproces. We moeten de slag maken naar efficiënter werken, digitalisering en robotisering. De faalkosten moeten terug, er liggen enorme opgaves voor nieuwbouw en renovatie, circulair bouwen en er is natuurlijk de verduurzaming. Technisch zijn er geen belemmeringen. Alles kan, mits je de tijd neemt. Het gaat eerder om overtuigen, mensen meenemen. Beseffen dat we echt zuiniger moeten omgaan met onze bronnen en grondstoffen. Particulieren, bedrijven, organisaties, iedereen. Dan kom je weer bij psychologie. Mijn stokpaardje en sterkte ja, essentieel bij het leidinggeven.”

Women

De uitdagingen zijn niet gering. Blijkbaar niet direct het terrein van vrouwen. “Tja”’, klinkt het een beetje verontschuldigend, “ook bij ons werken maar 100 vrouwen van wie tien in de techniek. Weinig, ik weet het, gelukkig wel het dubbele in vergelijking met vijf jaar geleden. Er kiezen nog maar weinig meisjes voor techniek. Toch ben ik niet pessimistisch. Ik weet inmiddels hoe we vrouwen kunnen prikkelen om een carrière in de techniek te zoeken. Door hen te vertellen dat ze een bijdrage kunnen leveren aan een betere en groenere wereld. Dat spreekt hen aan. En verder bieden we natuurlijk aantrekkelijke functies met veel ruimte voor opleidingen. Jezelf ontwikkelen is belangrijk. Dat leerde ik bij Bedrijfskunde en heeft niets aan waarde ingeboet.”


Aukje Kuypers (1978, bij de geboorteaangifte van haar vader ging iets mis bij de administratie, vandaar de y in de naam) groeide op in Deurne, studeerde Bedrijfskunde aan de Universiteit Maastricht van 1998 tot 2003. Sinds 2013 is ze algemeen directeur van Kuijpers, een bedrijf opgericht in 1921 met 1300 medewerkers en 15 vestigingen in Nederland.  

tekst: Jos Cortenraedt

Lees ook

  • Bewegende oranje stippen op een gele achtergrond zijn het eerste teken dat er iets bijzonders gebeurt in de wereldwijd beroemde kalksteengroeve in de Maastrichtse Sint-Pietersberg. Dichterbij zie je dat het om mensen gaat gekleed in oranje hesjes. Het zijn studenten van het Maastricht Science...

  • Universiteit Maastricht heeft een nieuwe onderzoekskas gebouwd op Brightlands Campus Greenport Venlo. In deze high-tech kas wordt vanaf 1 september onderzoek gedaan naar de land- en tuinbouw van de toekomst: van nieuwe teelttechnieken en de ontwikkeling van planten tot aan de optimalisatie van...

  • Het terrein aan de Sorbonnelaan in de Maastrichtse wijk Randwyck oogde zo’n twee jaar geleden nog ietwat kaal en afgelegen. Dat had vooral te maken met de modulaire en tijdelijke uitstraling van de studentenwoningen die er in korte tijd zijn gerealiseerd. Inmiddels krijgt de plek steeds meer het...