UM Crowd

11 studenten, 4 onderzoekers, 3 crowdfundingcampagnes

Deze herfst ondersteunt UM Crowd, het crowdfundingplatform van de Universiteit Maastricht, de campagnes van Mathilde, Marcel, Jeanette, Erik en 11 studenten van het Maastricht Science Programme. Maak kennis met de campagne-eigenaren en hun projecten.

1. Erik Steen Redeker en 11 studenten - biologiecompetitie in Boston

Een unieke mogelijkheid: 11 studenten van het Maastricht Science Programme mogen hun kennis en kunde tonen tijdens de synthetische biologiecompetitie iGEM. Deze prestigieuze, internationale wedstrijd vindt plaats in november 2019 in Boston. Het project waarmee het team aan de wedstrijd wil deelnemen, is de ontwikkeling van een apparaat waarmee wetenschappers via moleculen opkomende ziektes en milieuverontreinigers kunnen opsporen.

De resultaten willen ze delen via een nieuwe digitale database, die toegankelijk is voor wetenschappers over de hele wereld. Zo kunnen hedendaagse ziektes en problemen sneller worden opgepakt. De studenten kunnen echter alleen meedoen aan iGEM wanneer zij beschikken over aanvullende financiële middelen. In onderstaande video vertellen onderzoeker Erik Steen Redeker en studenten Lucie, Julian Fenna en Ruben over hun ambities.

Draag bij aan deze campagne

2. Mathilde Kennis - onderzoek naar transgender personen

‘‘Ook anno 2019 worden transgender personen nog te vaak gediscrimineerd en niet altijd serieus genomen. Ik wil met mijn onderzoek net het tegenovergestelde doen: hen zien en hen valideren.” Aan het woord is neurowetenschapper Mathilde Kennis, die een crowdfundingcampagne is gestart om geld in te zamelen voor onderzoek naar transgender personen.

Mathilde wil zich inzetten om het samenspel van brein, zelfconcept en (seksueel) welbevinden van transgender personen te onderzoeken, in het bijzonder tijdens hun transitieproces. Om een duidelijk beeld te krijgen van hoe het brein evolueert tijdens zo’n proces, wil het team van Mathilde gebruikmaken van een geavanceerde MRI-scanner. Met haar onderzoek hoopt zij niet alleen het welzijn van transgender personen te verbeteren, maar ook bij te dragen aan een inclusievere en tolerantere samenleving. Bekijk onderstaande video voor meer informatie.

Draag bij aan deze campagne

3. Jeanette Tas en Marcel Aries - baanbrekende behandeling van hersenletsel

Op 6 oktober 2019 was klinisch technoloog Jeanette Tas de winnaar van de halve marathon tijdens de Sfeervol Meerssen Run. Zij deed mee om aandacht en donaties te vragen voor onderzoek naar hersenletsel. Er bestaat namelijk een nieuwe behandeling, waarmee we de doorbloeding van gekneusde hersenen beter bijsturen. Hierdoor herstellen naar verwachting meer hersencellen in de eerste periode. En hoe meer cellen genezen, hoe minder kans dat de patiënt invalide raakt. Elke hersencel telt!

Het team van Jeanette en neuroloog-intensivist Marcel Aries is druk bezig met onderzoek naar de nieuwe behandeling. Het onderzoek zelf is bijna klaar. Maar voor de analyse van de resultaten zijn extra financiële middelen nodig. Onderzoek naar hersenletsel is erg belangrijk; jaarlijks krijgen 130.000 Nederlanders ermee te maken en al meer dan 25 jaar zit er geen innovatie in de behandeling. Jeanette licht het onderzoek en de campagne verder toe in onderstaande video.

Draag bij aan deze campagne

Lees ook

  • Bewegende oranje stippen op een gele achtergrond zijn het eerste teken dat er iets bijzonders gebeurt in de wereldwijd beroemde kalksteengroeve in de Maastrichtse Sint-Pietersberg. Dichterbij zie je dat het om mensen gaat gekleed in oranje hesjes. Het zijn studenten van het Maastricht Science...

  • Universiteit Maastricht heeft een nieuwe onderzoekskas gebouwd op Brightlands Campus Greenport Venlo. In deze high-tech kas wordt vanaf 1 september onderzoek gedaan naar de land- en tuinbouw van de toekomst: van nieuwe teelttechnieken en de ontwikkeling van planten tot aan de optimalisatie van...

  • Het terrein aan de Sorbonnelaan in de Maastrichtse wijk Randwyck oogde zo’n twee jaar geleden nog ietwat kaal en afgelegen. Dat had vooral te maken met de modulaire en tijdelijke uitstraling van de studentenwoningen die er in korte tijd zijn gerealiseerd. Inmiddels krijgt de plek steeds meer het...