GECCO – niet alleen preken, maar echt duurzaam te werk gaan

GECCO is de duurzaamheidscommissie van Universalis, de studievereniging van het University College Maastricht (UCM). Voor een groep idealistische jongeren is hun benadering van groene oplossingen verrassend: een verstandig dieet van praktisch, gezond verstand in plaats van een flinke dosis gebakken lucht.

GECCO is een van de vele studentencommissies van UCM, die - van dans tot economie - allemaal hun eigen interessegebieden hebben. GECCO, opgericht in 2009, is het duurzaamheidscomité van UCM, en hun doel is om medestudenten groene oplossingen te bieden voor alledaagse problemen. Van het delen van ideeën aan hun online community   tot het geven van workshops, ze proberen het verschil te maken. Het bestuur, dat om de twee jaar wisselt, bestaat momenteel uit Lottie Kunze, Lea Grandemange en Enrica Scaramella.

Florian Raith

Kleine dingen die je meteen kunt doen

Hoewel het idealisme tastbaar is, zijn de initiatieven heel praktisch en erop gericht een concreet verschil te kunnen maken in het dagelijks leven. Zo hebben de GECCO-leden de wegwerpbekers bij de koffieautomaat vervangen door mokken die zijn gekocht bij kringloop- en de wereldwinkels. Ook hebben ze ervoor gezorgd dat in de Common Room van UCM herbruikbare voedselverpakkingen – gemaakt van stof bekleed met bijenwas - beschikbaar zijn, om plastic afval van bijvoorbeeld boterhammenzakjes te verminderen. En is er een kledingswap georganiseerd, waarbij mensen wel de voldoening krijgen van nieuwe kleding, zonder de bijbehorende verspilling van middelen. "Het is erg leuk om te zien welke impact we dagelijks bij UCM hebben", zegt Lottie.

Sommige van de workshops lijken meer hip te zijn, dan dat ze daadwerkelijk tot gedragsverandering zullen leiden. De feedback die ze na afloop krijgen doet echter toch anders vermoeden: "We hebben een workshop georganiseerd waarin je leert zelf cosmetica te maken, dus je eigen shampoo, deodorant enz. Behalve dat het een hele leuke workshop was, vertelden de deelnemers ons naderhand dat ze nu daadwerkelijk geen cosmetica meer kopen, maar daadwerkelijk zelf aan de slag gaan. "De workshop over het kweken van je eigen kruiden was zo succesvol, dat deze ook door andere UM-faculteiten wordt aangeboden. "Eerlijk gezegd had ik vooraf mijn twijfels, maar het groeide verrassend snel", zegt ze, verwijzend naar zowel het concept als de kruiden.
 

GECCO

Verbeter jezelf, niet anderen

"We willen niet alleen de geëngageerde UCM gemeenschap faciliteren, maar ook daarbuiten - we willen mensen laten beseffen dat wat ze doen er daadwerkelijk toe doet." Dat betekent niet dat ze op de barricades moeten: "Gewoon wat je dagelijks koopt, kan al een verschil maken." Lottie verwelkomt duurzaam consumptiegedrag, maar waakt ervoor dat mensen alleen ‘groen doen’ vanwege het hippe imago. "Het is goed dat er meer bekendheid is, maar het mag niet zo zijn dat mensen laten zien hoe duurzaam ze zijn door consumptie." Groen kopen is goed, minder kopen is beter.

Volgens Lea is het niet de bedoeling om belerend met de vinger naar andere mensen te zwaaien: "Eerst en vooral wil ik mezelf verbeteren, verantwoordelijker, duurzamer worden, een kritische consument zijn, enz. - zodra ik interessante manieren heb gevonden om dat te doen, kan ik dit delen met anderen die hetzelfde doel nastreven. "Het is ook een leuke sociale activiteit: je ontmoet gelijkgestemde mensen, en als je ziet dat de inspanningen leiden tot vooruitgang, word je gelukkig en minder machteloos." Een goed voorbeeld is hun deelname aan de Klimaatmars in Brussel.

Tegen het gevoel van machteloosheid

De bestuursleden van GECCO noemen een gevoel van hulpeloosheid bij een milieuramp zowel een valstrik voor zowel apathie als een bron van motivatie. Een van hun andere reguliere activiteiten is een tweewekelijkse documentaire- of filmvertoning. Hoewel er soms heel bemoedigende vertoningen zijn, neigen veel documentaires en films naar het fatalistische. "Het is begrijpelijk dat filmmakers en activisten proberen mensen tot actie te choqueren, maar als je geconfronteerd wordt met iets dat enorm en verwoestend is, dan is het gemakkelijk om de hoop te verliezen."

Ze stuitten op veel ontmoedigende feiten in hun curriculum. "De meesten van ons kozen ervoor om het blok ‘Sustainable Development’ te volgen, waarin een aantal wetenschappelijke artikelen en overheidsadviezen uit de jaren ‘90 en ‘00 zijn opgenomen, die allemaal een point of no return beschreven, dat we nu al gepasseerd zijn," herinnert Lea zich. Door blijven zeuren over de onherstelbare schade die al is aangericht leidt alleen tot verlamming, dus in plaats daarvan concentreren de GECCO-leden zich op het verschil dat ze kunnen maken in hun dagelijks leven

Redenen om hoopvol te zijn

Er zijn genoeg redenen om ook hoopvol te blijven, van de positieve reacties van medestudenten tot strategie van de UM in zijn geheel. "Je kunt zien dat de universiteit echt probeert te doen wat mogelijk is - ze hebben een aantal positieve stappen gezet met hun duurzaamheidsprogramma. En ik ben erg enthousiast om te zien wat er allemaal gebeurd door studenteninitiatieven zoals Foodsharing Maastricht en de Library of Things."

Lees ook

  • Hij omschrijft zichzelf als ‘een redelijk rationeel wezen’. Wanneer hij woorden als ‘genieten’, ‘liefde’ of ‘eenzaam’ al in de mond neemt, corrigeert hij zichzelf onmiddellijk: “Nouja, liefde, groot woord. Laten we zeggen dat mijn affiniteit met de universiteit tot bloei kwam in Maastricht.” Na 25...

  • De Universiteit Maastricht draagt zorg voor veel markante gebouwen en kunstwerken. Door ze een nieuwe bestemming te geven, behouden we deze iconen en geven we ze een nieuwe invulling, waardoor ze het kloppende hart vormen van een bruisende stad. 

    Wist je dat deze gebouwen en kunstwerken ook toegang...

  • Twee promovendi van de Faculteit der Rechtsgeleerdheid ontvingen een prijs voor hun proefschrift tijdens het 21e International Congress of the International Association of the Penal Law in Parijs.